Faliment, iesirea din Zona Euro sau aplicarea planului de salvare: Scenariile avute in vedere pentru Grecia
Incetare de plati si abandonarea euro
Lung timp un subiect tabu, acest scenariu nu mai este exclus in conditiile in care grecii urmeaza sa se pronunte prin referendum asupra planului de salvare a tarii si implicit asupra mentinerii in Zona Euro. Satui de cura de austeritate, grecii ar putea spune "Nu" si tara lor se va afla in incetare de plati.
Un faliment fara o negociere prealabila cu bancile creditoare (asa numitul "faliment dezordonat") - asa cum a fost cazul Argentinei, care a impus o reducere cu 75% a datoriei sale - ar avea consecinte grele pentru Grecia si pentru intreaga Zona Euro, cu un risc de contagiune la alte economii considerate fragile (Spania, Italia, Belgia si chiar Franta) si o devalorizare puternica a monedei comune in fata dolarului.
Intr-un astfel de scenariu, Grecia va parasi, cel mai probabil, Uniunea Monetara, chiar daca aceasta situatie nu este prevazuta in tratatele europene.
Pentru greci, pretul va fi considerabil, deoarece se vor trezi cu o moneda puternic devalorizata si un puseu de inflatie. In timp, aceasta inseamna un somaj mai mare si riscul unei noi recesiuni.
Pentru Zona Euro, ar putea fi debutul unei dezintegrari daca si alte tari vor urma exemplul Greciei.
Incetare de plati fara iesirea din Zona Euro
Grecii ar putea incerca sa renegocieze un plan de ajutor care le-ar fi mai putin defavorabil, chiar daca aceasta optiune este respinsa total in sanul Zonei Euro. Restructurarea datoriei grecesti ar putea fi mai putin violenta pentru sectorul public grec.
Or, planul de salvare decis saptamana trecuta de liderii Uniunii Monetare prevede ca toate bancile creditoare ale tarii, atat grecesti cat si straine, vor suporta pierderi de 50% din datoriile elene pe care le detin.
Dificil de acceptat la nivelul opiniei publice europene, aceasta solutie ar evita iesirea Greciei din Zona Euro sau, potrivit modelului Kosovo, ii va permite sa pastreze euro nemaifacand parte din cei 17, o maniera de a nu plati prea mult cu o moneda puternic devalorizata.
Executarea planului de salvare
Acest scenariu pierde din ce in ce mai mult din credibilitate, o data cu incertitudinile legate de referendum: diferitele planuri de salvare si de austeritate vor fi aplicate asa cum s-a stabilit, iar guvernul grec va reusi sa stabilizeze economia de-a lungul anilor.
Mai multi deputati greci reclama formarea unui guvern de uniune nationala pentru a garanta executarea planului de salvare stabilit de Zona Euro in 26 octombrie. Acest plan prevede stergerea a jumatate din datoria greaca detinuta de banci, respectiv 100 de miliarde de euro.
Dar raman numeroase incertitudini politice. Trebuie obtinut acordul opozitiei, care ameninta sa renegocieze termenii planului de ajutor, daca va ajunge la putere.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
Interesant....
Bancile grecesti sunt in groapa , iar pe margine se incalzesc cele germane si franceze .
Atentie la banca unde va tineti economiile .
Romania nu a fost pregatita sa intre in UE. Lupta cu marea coruptie n-a avansat un pas de cind cu UE (e extrem de discutabil daca minorele succese inregistrate au fost datorate intr-o oarecare masura UE). Bani dam mai multi decit primim. Preturile s-au aliniat, salariile mai usurel.
Ce cautam noi, tara balcanica, in UE? Aici inca este acceptat social sa spargi seminte pe strada, deci inca o data: ce cautam in UE ?
Ai vazut muntii de gunoaie de pe strazile din Napoli?
Ai vazut cum se pisa lumaea pe strada in Belgia si cum pute a buda in centrul oraselor?
Ai vazut sticlele sparte pe jos si drogatii din periferia oraselor germane si chiar si in zonele centrale ale oraselor estgermane?
Fiecare popor are uscaturi, si comportamente care sunt nu neaparat acceptate ci tolerate.
Din prezentarea ta am putea trage concluzia ca "prapaditii astia din Europa de Vest" isi doresc o tara ca Romania.
Ce spui tu e real doar, ca diferenta consta in procente. Ce ai spus despre ei e valabil in proportie de maxim 5%, iar la noi de 80-90%. Parca ai fi avut o sarcina trasata de partidul apus de mult.
Jumatate din datoria catre banci e de la banci grecesti. Cine salveaza bancile grecesti ?
Cine face ratinguri la state si instituti din Europa, nu cuma agenti de dincolo de ocean?
Dar chiar ar profita dupa prapusirea Euro si a UE ce de dincolo de ocean? Cine stie raspunsul?
Acest lucru e valabil atat pentru trecut cat si pentru prezent si viitor. (evident ma refer doar la popor, nu la baietii destepti din toate domeniile, inclusiv politica)