.Joi si vineri va avea loc la Cannes intalnirea liderilor celor mai puternice 20 de state, grup cunoscut ca G-20. Summit-ul se desfasoara intr-o atmosfera deloc calma, mai ales dupa gestul Greciei de a organiza un referendum prin care sa se exprime daca e de accord cu planul de salvare fixat de creditori. Cu o agenda incarcata si tensionata, de rezultatele acestei intalniri poate depinde viitorul zonei euro. Cititi in continuare cateva intrebari si raspunsuri fundamentale cu privire la intalnirea care debuteaza astazi.

  • Cine formeaza grupul G20?

Din G20 fac parte ţările industrializate membre ale G7, respectiv Statele Unite, Germania, Franţa, Canada, Italia, Marea Britanie şi Japonia, la care se adaugă 12 state emergente, şi anume Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia, Mexic, Rusia şi Turcia. Al 20-lea loc este ocupat de Uniunea Europeană. La lucrările G20 participă reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Băncii Mondiale, precum şi lideri ai unor state invitate. Afla aici mai multe despre G20

  • Care este agenda discutiilor?

De regula, aceasta agenda se stabileste cu cel putin o saptamana inainte. In cazul acestui summit, toate pregatirile care s-au facut cu ocazia intalnirii pregătitoare de la Paris a "G20 Finance" (care reuneste miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale) au fost date peste cap de anuntul facut de greci cu privire la referendum. Inainte de acest anunt, interesele participantilor la G20 erau divergente. Americanii sunt preocupati de impactul crizei din Europa asupra cresterii globale, China vrea sa isi negocieze cat mai dur finantarea oferita EFSF, lasandu-se indelung curtata de UE, in vreme ce europenii sunt interesati de salvarea tarilor PIIGS.

Peste toate aceste interese generale, discutiile punctuale tin de: reforma Sistemului Monetar Internaţional, reglementariea pietelor financiare, lupta împotriva volatilităţii excesive a preţurilor materiilor prime, sprijinirea ocupării forţei de muncă, lupta împotriva corupţiei si masuri care sa asigure cresterea economica globala. Pentru a da impresia de unitate, G20 va trebui sa gaseasca o punte comuna tuturor problemelor, lucru dificil in contextul mondial actual.

  • De ce a decis Papandreou sa organizeze un referendum, stiind ca isi va urca Europa in cap?

Politicul a batut si de data aceasta economicul. Contestat de propria opinie publica din cauza masurilor de austeritate impuse la cererea finantatorilor Greciei, Papandreou isi joaca cartea politica in interior, chiar daca seamana furtuna in afara Greciei. Prin gestul sau a dat un sah tuturor celor care il contestau si care acum se vad in imposibilitatea de a raspunde intrebarii: cum sa contesti un premier care cere sfatul poporului sau? Politicianism ieftin, dar care s-ar putea sa prinda.

  • Poate fi exclusa Grecia din zona euro?

Daca pana acum o luna, intrebarea era catalogata drept o “tampenie”, acum lucrurile s-au schimbat radical. Tehnic, grecii pot declara ca nu isi vor plati datoriile (au mai facut-o in istorie), pot iesi din Eurozona, reluandu-si drahma si devalorizand-o. Chiar daca in acest moment tratatele in vigoare nu prevad un mecanism de parasire a Eurolandului, asta nu inseamna ca gestul e de neconceput. In termeni de presa, faptul ca de regula cainele musca un om nu exclude ca un om sa muste o data un caine.

  • Ce ar insemna iesirea din zona Euro a Greciei?

Un faliment care sa nu ia in calcul negocieri cu bancile si ceilalti creditori (un faliment dezordonat) ar insemna pentru greci inflatie si somaj (si mai mari decat acum). Pentru europeni ar insemna un joc de domino in care piesele cad cu viteza mult mai mare in toate directiile. Falimente bancare, interventii rapide si masive ale bancilor centrale, inflatie, recesiune. Pe scurt, ceva foarte rau. Ca sa nu mai vorbim de posibilitatea ca gestul Greciei sa fie repetat si de alte state.

  • Cat de important este acest summit?

Pana acum, in urma intalnirilor anterioare ale G20 se faceau declaratii de principiu, se stabileau cai de actiune care nu intotdeauna erau urmate din cauza ca dificultatile apareau mai des decat puteau fi “desenate” solutiile.

De data aceasta summitul este crucial pentru ca intervine intr-un moment in care cutitul crizei a ajuns la osul mai multor state, iar o solutie trebuie gasita. Vedeti aici care au fost deciziile luate la anterioarele intalniri G20

  • Ce efecte va avea acest summit asupra economiei noastre?

Aici nu sunt foarte multe de spus. Depinde care vor fi solutiile gasite de principalii 20 de lideri ai lumii. In functie de reactiile lor se va putea discuta despre efectele asupra economiei romanesti. Pentru a afla efectele deciziilor luate in urma cu o saptamana la Bruxelles, cititi aici

La summit-ul G20 care se desfasoara joi şi vineri la Cannes sunt aşteptate 33 de delegaţii şi circa 3.000 de participanţi, iar costul de organizare a reuniunii se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro. Premierul elen George Papandreou va participa la acest summit la invitaţia Franţei, pentru a discuta planul de organizare a referendumului privind al doilea program de salvare a ţării.