Criza elena si decizia BNR de miercuri au dus cursul la 4,3585 lei/euro, un nou record al ultimelor 16 luni
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat luni un curs de 4,3585 lei pentru un euro, valoare cu 1,25 bani mai mare decat cea din ziua anterioara. Cursul de schimb a ajuns astfel la un nou nivel record al ultimelor 16 luni, un leu mai slab fiind inregistrat in data de 30 iunie 2010, cand cursul era de 4,3688 lei/euro.
Pe piata valutara, reactia leului la decizia BNR de a reduce rata dobanzii cheie a fost relativ usoara in sedinta de miercuri, acesta depreciindu-se de la 4,34 unitati/euro la 4,35 unitati/euro. Moneda nationala a inchis sedinta de ieri la 4,3440 unitati/euro.
"Desi decizia ar fi putut sugera ca banca centrala este poate mai putin preocupata de limitarea volatilitatii cursului de schimb, si aceasta ar putea accentua presiunile de depreciere din viitor, reactia slaba de ieri sugereaza ca asteptarile participantilor la piata pentru evolutia cursului de schimb continua sa fie determinate de presupusele interventii ferme ale BNR din trecut", arata analistii ING Bank.
Leul se tranzactioneaza in prezent la 4,36 unitati/euro, iar reprezentantii bancii olandeze spun ca pare probabil ca sedinta sa se inchida in jurul acestui nivel.
"Desi credem ca pe termen scurt leul s-ar putea tranzactiona cu o tendinta de depreciere, asemenea miscari ar putea incetini in jurul nivelului actual avand in vedere ca acesta este in apropierea pragului de 4,38 unitati/euro, prag in vecinatatea caruia credem ca BNR a intervenit la finalul lunii septembrie, si in apropierea celui mai scazut nivel inregistrat de moneda nationala de 4,40 unitati/euro", mai arata acestia.
Leul a pierdut teren si in fata dolarului american, cursul urcand la 3,1626 lei pentru un dolar, de la 3,1542 lei pentru un dolar, cat era miercuri.
Francul elvetian a fost cotat joi la 3,5880 lei, cu 1,82 bani mai mult decat in ziua trecuta, iar 100 de yeni japonezi au fost cotati la 4,0542 lei, dupa ce miercuri cursul de schimb afisat de BNR era de 4,0430 lei pentru 100 de yeni.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
Cand euro scade, leul se depreciza din cauza crizei din Grecia.
E clar acum?
Bravo lui ca ne explica noua cum logica nu merge. Sa vad daca ei pot sa explice de ce cand EUR se afla intr-o situatie asa de proasta, RON- care nu este afectat de problemele zonei Euro- se depreciaza!
sa se desfiinteze si ceasurile care arata orice altceva decat ora, si aceea cu un singur ac! au devenit, deja, prea complicate!
vrem inapoi la telefonul fix, de ebonita! jos celulalrele, jos smartphone-urile! nu se mai intelege de unde sa apelezi si de unde sa raspunzi!
vrem iarasi in epoca de piatra! epoca fericirii supreme!
Adevaratele motive sunt:
1.Datoriile suverane. Nu vad un cuvant despre nevoia guvernului roman de a se imprumuta in plus fata de rostogolirea creditelor. Pe scurt datoriile romaniei sunt exagerat de mari.Or fi ele mici comparativ cu alte tari , dar pt romania sunt mari.(Bancile se roaga de cei puternici sa le dea credite cu dobanzi mici si refuza pe saraci chiar si cu dobanzi de camatar. Cum Romania nu a reusit in august sa atraga nevoia de bani necesara in august , si a fost nevoita sa umble la diferite ing. financiare rezulta ca Suntem prea indatorati si mai aproape de faliment chiar si decat Italia)
2. Scaderea dobanzii cheie