Deprecierea leului este o consecinta conjugata a doi factori: criza din Grecia si decizia BNR de reducere a dobanzii cheie, a declarat pentru HotNews dealerul unei banci comerciale. "Investitorii sunt cu ochii pe ceea ce se intampla in Grecia, unde nu se stie daca premierul va obtine increderea Parlamentului. Volumele jucate pe piata locala au fost mici iar tendinta de depreciere este regionala", a mai spus dealerul citat.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat luni un curs de 4,3585 lei pentru un euro, valoare cu 1,25 bani mai mare decat cea din ziua anterioara. Cursul de schimb a ajuns astfel la un nou nivel record al ultimelor 16 luni, un leu mai slab fiind inregistrat in data de 30 iunie 2010, cand cursul era de 4,3688 lei/euro.

Pe piata valutara, reactia leului la decizia BNR de a reduce rata dobanzii cheie a fost relativ usoara in sedinta de miercuri, acesta depreciindu-se de la 4,34 unitati/euro la 4,35 unitati/euro. Moneda nationala a inchis sedinta de ieri la 4,3440 unitati/euro.

"Desi decizia ar fi putut sugera ca banca centrala este poate mai putin preocupata de limitarea volatilitatii cursului de schimb, si aceasta ar putea accentua presiunile de depreciere din viitor, reactia slaba de ieri sugereaza ca asteptarile participantilor la piata pentru evolutia cursului de schimb continua sa fie determinate de presupusele interventii ferme ale BNR din trecut", arata analistii ING Bank.

Leul se tranzactioneaza in prezent la 4,36 unitati/euro, iar reprezentantii bancii olandeze spun ca pare probabil ca sedinta sa se inchida in jurul acestui nivel.

"Desi credem ca pe termen scurt leul s-ar putea tranzactiona cu o tendinta de depreciere, asemenea miscari ar putea incetini in jurul nivelului actual avand in vedere ca acesta este in apropierea pragului de 4,38 unitati/euro, prag in vecinatatea caruia credem ca BNR a intervenit la finalul lunii septembrie, si in apropierea celui mai scazut nivel inregistrat de moneda nationala de 4,40 unitati/euro", mai arata acestia.

Leul a pierdut teren si in fata dolarului american, cursul urcand la 3,1626 lei pentru un dolar, de la 3,1542 lei pentru un dolar, cat era miercuri.

Francul elvetian a fost cotat joi la 3,5880 lei, cu 1,82 bani mai mult decat in ziua trecuta, iar 100 de yeni japonezi au fost cotati la 4,0542 lei, dupa ce miercuri cursul de schimb afisat de BNR era de 4,0430 lei pentru 100 de yeni.