Grupul bancar francez BNP Paribas si-a redus expunerea pe Grecia, Italia si Spania cu peste 12 miliarde de euro in incercarea de a-si proteja bilantul, in conditiile in care criza datoriilor din zona euro ameninta sa se adanceasca, potrivit Reuters.

Pierderile rezultate din vanzarea acestor obligatiuni, precum si a pierderilor asumate pe datoria Greciei - estimate la 2,26 miliarde de euro, au contribuit cu 72% la diminuarea castigurilor trimestriale ale bancii, care este vazuta ca una dintre cele mai expuse institutii la problemele din zona euro.

Desi impactul asupra castigurilor a fost mai mare decat se astepta, actiunile BNP Paribas au crescut cu peste 6% dupa ce investitorii au apreciat pragmatismul bancii in ceea ce priveste expunerea pe datoria grecesti pe care o detine si a vanzarii obligatiunilor emise de statele cu probleme din zona euro.

BNP Paribas a redus cu 60% valoarea obligatiunilor grecesti pe care le detine, pentru a reflecta angajamentul asumat luna trecuta de creditorii privati ai Greciei, desi a aratat ca acest plan este in continuare "invaluit in incertitudine".

"BNP si-a asumat o atitudine mai prudenta in ceea ce priveste datoriile Greciei. Avand in vedere evolutia actuala a situatiei este o miscare indrazneata", a declarat Michel Marine, manager de fond la Montsegur Finance.

Si mai interesanta este insa reducerea expunerii pe Italia, cu 8,3 miliarde de euro sau 40%, si pe Spania, cu 2,2 miliarde de euro sau 81,5%.

"Este o surpriza ... Acest lucru inseamna o expunere mult mai mica pe datoriile suverane ale statelor periferice, lucru care va fi apreciat de catre piata", a aratat analistul unei banci din Londra.