BNR: Bancile din Romania reintra pe pierdere
Potrivit lui Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat pentru HotNews.ro ca motivul revenirii pe pierdere a sistemului bancar este lesne de inteles.
"In conditiile in care exista incertitudini pe pietele externe si pe piata interna, mai ales in ceea ce priveste constructiile, exista clienti care se confrunta cu greutati, astfel incat bancile trebuie sa constituie provizioane. Ar fi interesant de vazut cum a evoluat profitul operational, care nu este afectat de provizioane", a afirmat Ghetea.
Rentabilitatea activelor din sistemul bancar (ROA), calculata ca raport intre profitul net si valoarea medie a totalului activelor, a scazut in cel de-al treilea trimestru al anului, de la 0,06% la -0,31%, dupa ce revenise in teritoriu pozitiv in primul semestru al anului.
Rentabilitatea capitalului din sistemul bancar (ROE), calculata ca raport intre profitul net si capitalul propriu, a inregistrat, de asemenea, o scadere importanta, de la 0,62% la -3,37%.
Rata rentabilitatii activitatii de baza (venituri operationale/cheltuieli operationale) s-a majorat insa in trimestrul trei la 151,35%, de la 148,24%, in iunie 2011.
Activele bancilor, inclusiv cele ale sucursalelor institutiilor bancare straine, au crescut pe parcursul celui de-al treilea trimestru cu 5 miliarde de lei, pana la 343,9 de miliarde de lei.
In acelasi timp, raportul dintre credite si depozite s-a mentint pe parcursul trimestrului III din acest an, la 118,63%, comparativ cu 118,42% la sfarsitul lunii iunie.
Pe parcursul celor trei luni, ponderea totala a creantelor restante si indoielnice in total active s-a diminuat pana la 2,45%, fata de o valoare de 2,51% in cel de-al doilea trimestru si 2,59% la finele primelor trei luni ale anului.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
1. le e greu bancilor si ar fi cazul sa punem mana de la mana sa le ajutam cu ce mai avem pus in gaura de la ciorap..si/sau
2. ar fi cazul sa facem depozite in aur sau mai bine unobtanium.
Asa cum zice alex mai sus: cand se plang bancile inseamna ca se pregatesc sa mai cerseasca ceva. Plus ca daca esti pe minus, nu platesti impozit, nu? Ati vazut cum se fac "din pix" datorii de aproape 4mld (Irlanda) sau 50mld (Germania). Doar sensul banilor difera la cele 2 cazuri.
In timp ce se plang, bancherii nu mai stiu cum sa isi scoata capitalurile din tara.
Nu imi vine sa cred ca vre-o banca a intrat in panica cand era vorba ca nu sug destui bani de la populatie.
Eu stiu ca 0.62% este mai mic decat 3.37%