Italia a fost de acord ca Fondul Monetar International (FMI) sa-i monitorizeze progresele privind reformele economice si structurale, au declarat, vineri, surse europene.

Comisia Europeana si FMI vor intocmi fiecare un raport privind modul in care Italia isi indeplineste obiectivele, in special in ceea ce priveste reforma sistemului de pensii si a fortei de munca, a mai spus sursa.

"Italia nu are nicio obiectie sa fie monitorizata, chiar daca participa si FMI", a spus sursa, adaugand ca o linie de credit preventiv nu a fost vazuta ca o optiune credibila pentru tara, din cauza lipsei de incredere a pietelor financiare fata de planurile sale pentru consolidarea fiscala, scrie Le Point.

In proiectul unui plan de actiune pentru crestere economica discutat la summit-ul G20 de la Cannes, Italia se angajeaza sa aiba un buget echilibrat pana in 2013 si sa-si reduca pana in 2012 procentul datoriei publice din PIB, in prezent de 120%.

De cealalta parte, surseoficialeitalieneneaga faptul caexista un acordprivind monitorizarea Italieide catre Fondul Monetar International.Aceleasi surseafirma, in contextul ultimei zile a summitului G20 caintreaga zona euro urmeaza sa fiesubpresiune,inclusivSpaniasiItalia, scrie agentia italiana Ansa.

Roma, a spus oficialul italian,este dispusa sa ceara "sfaturi" de la FMInumaicu privire la modul de aplicare a concluziilorEurogrupuluidin 27 octombrie.