Presedintele Traian Basescu a tinut ieri sa ii traga putin de urechi pe magistrati, acuzandu-i ca iau decizii care pun in pericol stabilitatea economica a tarii din moment ce obliga guvernul sa plateasca niste bani pe care acesta nu ii are. Discursul nu este nou, aceleasi idei fiind emise de dl. Basescu si la TVR cu ceva timp in urma. Practic, discutam despre aproape noua miliarde lei sau 1,6% din PIB, bani castigati in instanta de catre bugetari, circa doua treimi din suma reprezentand banii pe care guvernul trebuie sa ii plateasca personalului din invatamant, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Alba-neagra cu salariile profesorilor. O scurta istorie a evenimentelor

In ianuarie 2008, guvernul a aprobat Ordonanta numarul 15, prin intermediul careia se stabilea un calendar al majorarilor salariale din invatamant, cadrele didactice urmand sa primeasca pana la sfarsitul anului respectiv cresteri salariale ce insumau aproximativ 17%.

In octombrie 2008, Parlamentul voteaza Legea 221 pentru aprobarea Ordonantei 15/2008, insa la propunerea PSD, procentul de crestere se majoreaza la 50%. Cum campania electorala era extrem de aproape, niciunul dintre partide nu a indraznit sa se opuna, desi sursele de finantare erau incerte.

Mai mult, s-a ajuns la situatia de-a dreptul ilara ca parlamentarii PNL sa voteze cresterea cu 50%, desi guvernul sustinut de acelasi partid a spus clar ca nu are bani sa puna aceasta masura in practica.

Imediat dupa votarea legii, Guvernul a aprobat OUG 136/2008 prin care amana cu un an intrarea in vigoare a acestor majorari salariale. In noiembie 2008, Curtea Constitutionala declara aceasta ordonanta drept neconstitutionala pe motiv ca afecteaza drepturi fundamentale ce nu pot fi afectate prin intermediul unei ordonante, ci doar prin intermediul unei alte Legi.

Au urmat apoi alte ordonante emise de guvern in sensul intarzierii punerii in aplicare a prevederilor Legii 221, toate declarate neconstitutionale.

In 1 ianuarie 2010, Legea 221 a fost abrogata odata cu intrarea in vigoare a Legii 330/2009, respectiv Legea salarizarii unitare a personalului din sectorul public.

Problema este insa ca aceste “balbele” legislative au facut ca profesorii sa castige in instanta drepturi salariale aferente perioadei “octombrie 2008-decembrie 2009″ in valoare de circa 6 miliarde lei, bani pe care acum guvernul nu are de unde sa ii scoata.

Nu justitia este de vina, ci clasa politica

Judecatorilor li se pot reprosa multe, insa nu este vina lor ca parlamentarii au votat ca oile majorarea salariilor profesorilor cu 50% in 2008, desi se stia clar ca nu exista bani pentru asta. Iar acelasi tip de logica se poate folosi si in ce priveste situatiile in care guvernul a redus ilegal unele drepturi ale altor categorii de bugetari.

Ce ar trebui faca acum justitia? Sa nu dea dreptate reclamantilor pentru ca nu exista bani, desi acestia au dreptate? Mai mult, nu este treaba justitiei sa indice sursele de finantare atunci cand se ia o hotarare prin care guvernul este obligat sa respecte legea.

Este adevarat ca plata acestor 9 miliarde este extrem de greu de realizat in conditiile in care deficitul bugetar trebuie redus (iar o reducere de la 4,4% in 2011, la 2,5% in 2012 inseamna o reducere a cheltuielilor cu 2,4 miliarde euro), dar pentru a rezolva problema, guvernul trebuie sa ajunga la o intelegere cu sindicatele, si sa le convinga sa accepte esalonarea acestor plati pe parcursul urmatorilor 3-4 ani.

Mai mult, sunt curios sa vad cum se va rezolva problema indexarii pensiilor anul viitor, efortul bugetar fiind estimat la circa 3 miliarde lei. Daca guvernul nu va indexa pensiile conform legii aprobate tot de actualul guvern, ne putem astepta la un nou scandal.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.