Un nou plan de austeritate, necesar dupa revizuirea in scadere a perspectivelor cresterii economice a Frantei pentru 2012 (de la 1,75% la 1%), va fi anuntat luni de guvern, relateaza AFP.

Nicolas Sarkozy a confirmat vineri, la inchiderea summitului G20, ca luni va fi organizata o sedinta extraordinara de guvern.

Potrivit unor surse parlamentare, guvernul va opta pentru introducerea "unei rate intermediare a TVA-ului pentru restaurante si constructii". Aceasta optiune, cu o rata cuprinsa intre 7% si 9%, in loc de 5,5%, este sustinuta de ministerul de Finante si de parlamentari, au precizat sursele citate.

Este avuta in vedere si o suprataxa exceptionala asupra intreprinderilor, precum si reduceri de cheltuieli.

Nicolas Sarkozy anuntase in 27 octombrie ca guvernul va prezenta "in zece zile" un nou set de masuri de austeritate, impuse de revizuirea preciziunii de crestere pentru 2012 de la 1,75% la 1%.

Aceste masuri de economie se cifrau atunci intre "6 si 8 miliarde" de euro.

Din cauza crizei finantelor publice, premierul François Fillon a anuntat deja in 24 august o prima serie de masuri de austeritate, care vizau economii de 12 miliarde de euro in doi ani (2011 si 2012).

Acest prim plan prevedea in special o taxa impusa francezilor bogati si reanalizarea scutirilor pentru mai multe nise fiscale, in sectorul imobiliar, precum si de-fiscalizarea orelor suplimentare.