"In jurul FMI-ului sunt foarte multe mituri. Unul dintre ele este ca FMI creaza locuri de munca sau altul- ca rezolva exporturile Romaniei. Un alt mit este ca tot ce a propus FMI a adus beneficii nete. Multe dintre aceste mituri sunt false", a mai spus Paun, intrebandu-se daca nu era mai bine sa incurajam mediul de afaceri si sa incercam sa obtinem un surplus de valuta din exporturi, prin incurajarea businessului local in loc sa imprumutam banii de la FMI.
- Noi am trecut prin criza cu FMI de mana. La un moment dat FMI va pleca iar noi vom ramane fara sa fi invatat ceva
"Ideea FMI nu a fost imbratisata de toata lumea, dar in momente de criza ai decidentii care iti spun ca e singura solutie si apoi incearca sa o vanda, asa cum au facut americanii cu razboiul din Irak. Nu trebuia sa iei banii aceia imprumut pe 3 ani de zile ci sa faci asa cum au facut polonezii. Ideea era sa iei banii de la FMI sa ii tii pe speculatori departe ca sa nu iti atace valuta, nu sa ii folosesti la plata salariilor. Noi am trecut prin criza cu FMI de mana. La un moment dat FMI va pleca iar noi vom ramane fara sa fi invatat ceva", a explicat si Citu.
"Tot ce am vazut eu ca cercetare economica facuta istoric a tarilor care au imprumutat bani de la FMI arata ca relatia dintre cresterea economica si aceste acorduri este negativa. Nu ai cum sa ai crestere economica atunci cand ai nevoie de bani de la FMI si implementezi reformele lor. Asta cel putin vreme de 5-7 ani", a mai spus Citu.
La dezbatere au mai participat Bogdan Glavan, Dan Selaru si Dan Popa.
Urmareste inregistrarea integrala a emisiunii "Grupului de la Mall", cum au mai fost numiti cei 5 bloggeri, dupa locul in care acest grup s-a constituit si comenteaza pe HotNews.ro sau pe pagina de Facebook a emisiunii
Emil [anonim]
Nu sunt impotriva purtarii unor discutii intre oameni de specialitate care chiar vor sa miste ceva in economia romaneasca. Dar din pacate criza economica actuala este de sistem, fiind inca o confirmare a teoriei ciclurilor economice seculare a lui Kondratieff, elaborata in anii 1920. Actualul ciclu economic, al cincilea cunoscut de istoria economica, a inceput sa-si faca simtita prezenta in jurul anului 2000, in care economia globala a avut o crestere maxima. Dupa acest an a inceput o faza de descrestere care va duce trepat la depresiune maxima in jurul anului 2025. Abia apoi vom putea vorbi din nou despre iesirea din criza si de o revenire reala a economiei. D-na Merkel a afirmat chiar astazi ca va fi necesar un deceniu pentru asanarea economiilor europene, cel putin in ceea ce priveste finantele. Deci abia dupa anul 2020 vom putea avea acces la un instrument esential in impulsionarea cresterii economice.
Deci este suficient timp de discutii 14-15 ani de acum incolo. Asta daca linistea necesara pentru purtarea unor astfel de discutii nu va fi sparta de greve, miscari sociale ample, rasturnari de oranduiri sociale sau chiar de razboaie care, tot conform teoriei amintite, insotesc perioadele de declin si depresiune economica. Cele doua razboaie mondiale care au avut loc pana acum au izbucnit cu exactitate in perioadele de maxim declin economic al unor astfel de cicluri.
Cineva (persoana, grup sau chiar guvern) care gaseste solutii la o astfel de problema economica merita din plin cel putin Premiul Nobel. Nu exista masuri de orice fel ar fi ele pentru a iesi din astfel de crize de sistem. Se pot imagina doar paleative sau se poate privi de la tribuna si discuta.
Voi urmari cu atentie aceste discutii ale grupului dumneavoastra, dar va rog sa aveti in vedere doua aspecte esentiale: capitalismul actual este intr-o criza profunda si ciclurile economice seculare nu sunt reversibile.