Acordul cu FMI reprezinta mai degraba esenta de a nu face ceva, incurajand non actiunea guvernamentala si hazardul moral care exista in jurul deciziilor politice. "Decidentii politici stau linistiti, au acesti bani care sunt un garant de a nu aparea o depreciere a leului si isi continua politicile publice fara sens", a explicat Cristian Paun la prima intalnire a grupului celor 5 bloggeri care a avut loc vineri la sediul Universitatii Romano Americane si a fost transmisa LIVE de HotNews.ro. "Ideea era sa fi luat banii de la FMI ca sa ii tii pe speculatori departe ca sa nu iti atace valuta, nu sa ii folosesti la plata salariilor. Noi am trecut prin criza cu FMI de mana. La un moment dat FMI va pleca iar noi vom ramane fara sa fi invatat ceva", a spus si Florin Citu.

"​In jurul FMI-ului sunt foarte multe mituri. Unul dintre ele este ca FMI creaza locuri de munca sau altul- ca rezolva exporturile Romaniei. Un alt mit este ca tot ce a propus FMI a adus beneficii nete. Multe dintre aceste mituri sunt false", a mai spus Paun, intrebandu-se daca nu era mai bine sa incurajam mediul de afaceri si sa incercam sa obtinemun surplus de valuta din exporturi, prin incurajarea businessului local in loc sa imprumutam banii de la FMI.

  • Noi am trecut prin criza cu FMI de mana. La un moment dat FMI va pleca iar noi vom ramane fara sa fi invatat ceva

"De ce trebuie sa umblam la partea proasta a solutiei? Nu lucram la economie ca sa o facem mai performanta ci imprumutam bani ca sa ii punem la rezerva. Acordul acesta reprezinta esenta de a nu face ceva. Non actiunea guvernamentala care apara hazardul moral care exista in jurul deciziilor politice. Decidentii politici stau linistiti, au acesti bani care sunt un garant de a nu aparea o depreciere a leului si isi continua politicile publice fara sens.", a mai spus Paun.

"Ideea FMI nu a fost imbratisata de toata lumea, dar in momente de criza ai decidentii care iti spun ca e singura solutie si apoi incearca sa o vanda, asa cum au facut americanii cu razboiul din Irak. Nu trebuia sa iei banii aceia imprumut pe 3 ani de zile ci sa faci asa cum au facut polonezii. Ideea era sa iei banii de la FMI sa ii tii pe speculatori departe ca sa nu iti atace valuta, nu sa ii folosesti la plata salariilor. Noi am trecut prin criza cu FMI de mana. La un moment dat FMI va pleca iar noi vom ramane fara sa fi invatat ceva", a explicat si Citu.

"Tot ce am vazut eu ca cercetare economica facuta istoric a tarilor care au imprumutat bani de la FMI arata ca relatia dintre cresterea economica si aceste acorduri este negativa. Nu ai cum sa ai crestere economica atunci cand ai nevoie de bani de la FMI si implementezi reformele lor. Asta cel putin vreme de 5-7 ani", a mai spus Citu.

La dezbatere au mai participat Bogdan Glavan, Dan Selaru si Dan Popa.

Urmareste inregistrarea integrala a emisiunii "Grupului de la Mall", cum au mai fost numiti cei 5 bloggeri, dupa locul in care acest grup s-a constituit si comenteaza pe HotNews.ro sau pe pagina de Facebook a emisiunii