Presa germana: "Si acum, aurul nostru". Guvernul dezminte insa informatia ca Summitul G20 ar fi discutat folosirea rezervelor Bundesbank
"Si acum, aurul nostru", titreaza Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), in timp ce Die Welt se declara alarmat de un "atac impotriva Bundesbank", banca centrala germana care vegheaza cu atentie asupra independentei sale.
"Rezervele de aur si de devize ale Bundesbank nu au fost niciodata obiectul discutiilor in timpul summitului G20 de la Cannes", declarase sambata seara purtatorul de cuvant al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert.
"Unii participanti la summitul de la Cannes au pus intrebari pentru a sti daca DST (drepturile speciale de tragere, moneda FMI) nu ar trebui utilizate pentru a majora eficienta FESF", a explicat acesta. "Partea germana a respins aceasta masura", a adaugat el.
"Confirmam ca am fost la curent cu aceste proiecte privind DST, dar le respingem", a declarat duminica un purtator de cuvant al Bundesbank.
"Bundesbank dispune de o maniera independenta de rezervele de valuta ale Germaniei" si "nu a fost niciodata vorba de rezervele de aur" in discutiile internationale, a adaugat purtatorul de cuvant al bancii centrale.
Aceasta declaratie nu a impiedicat diversi oameni politici sa reactioneze, duminica. "Cel care ar face asa ceva ar afecta independenta Bundesbank si arunca la pamant increderea in euro", a declarat deputatul liberal (FDP, membru in coalitia de guvernare) Frank Schaffler, un opozant notoriu al planurilor europene de salvare.
Potrivit unor surse apropiate negocierilor de la summitul G20, guvernele german si francez ar fi dorit sa constranga Bundesbank sa puna la dispozitia FESF rezerele sale, potrivit FAZ.
Welt Am Sonntag, care citeaza acelasi tip de surse, afirma ca propunerea a fost facuta de presedintii Nicolas Sarkozy si Barack Obama, precum si de premierul britanic David Cameron.
Doar opozitia presedintelui Bundesbank, Jens Weidmann, izolat de confratii sai din celelalte banci centrale, a facut sa se renunte la proiectul care ar fi majorat participatiunea Germaniei la FESF cu 15 miliarde de euro, ocolind parlamentul german, potrivit FAZ.
Ideea ar putea reveni pe masa negocierilor luni, in cadrul reuniunii ministrilor de Finante din Eurogrup, scrie FAZ, dar informatia a fost dezmintita imediat de purtatorul de cuvant al guvernului.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
practic aurul lor e la londra si la ny.
Germania nu are armata si nu are incotro, trebuie sa plateasca si pt greci si pt toti ceilalti, pt ca doar prin mutualizarea datoriilor se poate ajunge la ceea ce se vrea de fapt, adica la federalizarea europei si deci la desfiintarea statului natiune.
Iar pt acest obiectiv, la nevoie, se poate deliberat accentua criza sau declansa chiar si un mic razboi pe ici pe colo daca cine trebuie nu pricepe.
Restul sunt povesti ...
Mai coborati cu picioarele pe pamant, lumea nu e ca in X-Files.