Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Tronsonul Suplacu de Barcau-Bors din Autostrada Transilvania va fi deschis circulatiei in noiembrie 2012

Circulatia auto pe tronsonul de autostrada Suplacu de Barcau-Bors, in lungime de 64 kilometri, va fi deschisa in noiembrie anul viitor. Intr-un document guvernamental se arata ca receptia totala a lucrarilor este programata pentru 30 august 2013. In acte se prevede ca, pana la sfarsitul anului, vor fi reactualizate proiectele pentru alte tronsoane din Autostrada Transilvania, respectiv Gilau-Nadaselu si Campia Turzii-Iernut, urmand ca in prima parte a anului viitor sa fie lansata licitatia pentru sectiunea Iernut-Targu Mures. Proiectul Autostrada Transilvania a inceput in 2004, in baza unui contract de 2,2 miliarde euro, incheiat cu compania americana Becthel pentru constructia unui traseu de 415 kilometri. Dupa sapte ani de la lansarea proiectului, au fost finalizati doar 52 de kilometri. Contractul cu Bechtel a fost renegociat in acest an, compania americana urmand sa finalizeze doar doua tronsoane din cele opt ale autostrazii. Guvernul a avizat noul contract, care prevede reducerea costului aferent lucrarii cu 50%, la 6,9 milioane euro/km, si permite scoaterea la licitatie a tronsoanelor inca neincepute. In prezent, Romania are 313 kilometri de autostrada si alti 276 km in executie. Potrivit ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, reteaua de autostrazi va ajunge la 845 de kilometri in cativa ani.

Angela Merkel: Va fi nevoie de un deceniu pentru asanarea finantelor din Europa

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca este nevoie de un deceniu pentru asanarea finantelor europene si iesirea din criza datoriilor suverane. Rezolvarea crizei datoriilor "este o cale care cere multe eforturi, pe care trebuie sa le avansam pas cu pas", a afirmat ea, a doua zi dupa inchiderea summitului G20 de la Cannes. "Criza datoriilor nu va trece dintr-o data" si "este sigur ca va fi nevoie de un deceniu pentru a fi din nou intr-o pozitie mai buna", a adaugat cancelarul, subliniind necesitatea ca toate tarile din Zona Euro sa-si limiteze gradul de indatorare. "Fiecare tara din Europa trebuie sa faca eforturi si sa-si indeplineasca toate sarcinile", a precizat Angela Merkel. Summitul G20 a avut ca principal subiect criza datoriilor suverane si evitarea unei propagari a acesteia, decizandu-se plasarea Italiei sub supravegherea FMI, dar fara a se impune noi mijloace financiare de evitare a unei noi recesiuni globale.

BCE: Rascumpararea de obligatiuni italiene este conditionata de reforme

Continuarea achizitionarii de obligatiuni italiene de catre Banca Centrala Europeana este "conditionata" de reformele promise Uniunii Europene de premierul Silvio Berlusconi, a avertizat duminica, in cotidianul La Stampa, Yves Mersch, membru in consiliul guvernatorilor BCE. "Datoria noastra nu este sa remediem erorile politicii", a subliniat Mersch, care este guvernator al Bancii Centrale a Luxemburgului si face parte din liderii BCE de la infiintarea acestei institutii. Guvernul de centru dreapta al lui Silvio Berlusconi a adoptat doua planuri de austeritate (in iulie si ulterior in septembrie) in valoare de 60 de miliarde de euro pe trei ani, cu scopul de a repune ordine in finantele publice ale Italiei in 2013. Dar Italia a ramas in vizorul pietelor, care se tem de capacitatea premierului de a aplica aceste angajamente, precum si reformele economice promise in scrisoarea transmisa liderilor UE la finele lunii octombrie. Banca Centrala Europeana a reluat la inceputul lunii august programul de rascumparare de obligatiuni publice, adoptat in primavara lui 2010 pentru a sustine Grecia, din cauza agravarii crizei datoriilor, care ameninta economii precum Italia si Spania. Aceste rascumparari au permis calmarea pietelor pentru o anumita perioada, reducand dobanzile la care se imprumutau guvernele italiene si spaniole, si care atinsesera nivele record. Italia are in prezent care are o datorie de 1.900 de miliarde de euro (echivalentul a 120% din Produsul Intern Brut).

Resursele FMI nu ar trebui folosite pentru Zona Euro, care este "relativ bogata" - ministrul canadian al Finantelor

Resursele FMI nu ar trebui folosite pentru ajutarea tarilor din Zona Euro, care este, in ansamblul sau, "relativ bogata", in conditiile in care "tarile cele mai puternice" le pot ajuta pe celelalte. Parerea apartine ministrului canadian al Finantelor, Jim Flathery. "FMI este pentru ajutarea tarilor cu finante fragile. Tarile euro sunt relativ bogate", a spus Flathery, intr-un interviu acordat saptamanalului economic Handeslblatt. Potrivit oficialului canadian, ar fi dificil de explicat cetatenilor din Japonia sau Statele Unite, care au si ele datorii foarte mari, ca banii lor sunt folositi prin intermediul FMI pentru sustinerea Zonei Euro.