Vezi procedura si pasii pe care ii ai de facut pentru a obtine esalonarea sau scutirea de penalitati
- Cum functioneaza procedura ?
2) Pentru stabilirea situatiei exacte, casele de sanatate pot solicita si alte documente.
3) In termen de 5 zile lucratoare de la depunerea cererii, Casa de sanatate comunica contribuabilului situatia pentru care se poate scuti la plata de penalitate si intocmeste un borderou provizoriu de radiere a penalitatii.
4. In termen de 10 zile, contribuabilul are posibilitatea sa plateasca debitul si dobanda de intarziere, pentru a beneficia de scutirea de penalitate.
5. Daca nu se reuseste efectuarea platii in termen de 10 zile de la comunicarea situatiei datoriilor, contribuabilul interesat poate relua procedura in acelasi mod.
6. Daca un contribuabil achita in mod voluntar, toate sumele datorate (debit, dobanzi, penalitati) fara a utiliza procedura introdusa de actualul ordin, acesta are dreptul la restituirea penalitatii.
- Cine poate beneficia de aceste facilitati?
Ordinul se adreseaza numai persoanelor fizice, pentru care administrarea contributiei la asigurarea de sanatate este in sarcina casei de sanatate.
"Dintre aceste categorii de persoane, amintim persoanele ce realizeaza venituri din activitati independente (PFA, Intreprinderi Individuale etc), actionarii si asociatii ce obtin numai venituri din dividende si nu sunt asigurati la Casa de sanatate, persoanele ce nu sunt pensionari si obtin numai venituri din conventii civile sau drepturi de autor", mai spune Benta.
In conformitate cu prevederile din OUG nr. 30/2011, sunt scutite penalitatile pentru debitele restante la data de 31.08.2011.
Scutirea se acorda de Casele de sanatate judetene si a Municipiului Bucuresti, de Casa de Sanatate a Ministerului Transporturilor si de Casa de Sanatate a Apararii si Justitiei.