"Am o solutie pentru bancherii care isi asuma riscuri supradimensionate: eliminati-le bonusurile!", scrie celebrul autor al cartii "Lebeda Neagra. Impactul foarte putin probabilului", Nassim Taleb in New York Times

Cu 4000 de ani in urma, codul lui Hammurabi specifica in mod clar: "Daca un constructor ridica o casa iar aceasta se prabuseste provocand moartea celor care locuiesc acolo, atunci constructorul ar trebui si el ucis". Este de departe cel mai bun risk management, scrie Taleb. Cum ar arata sistemul bancar daca bonusurile ar fi eliminate? Nu foarte diferit de cum arata inaintea aplicarii legii Glass-Steagall. Venitul unui presedinte de banca nu il depasea pe cel al unui junior trader de astazi, mai scrie Taleb.

Nassim Nicholas Taleb este profesor de ingineria riscului la Institutul Politehnic al Universitatii New York, membru asociat la Institutul Jean Nicod din Paris si expert in cercetare la Universitatea Oxford. A fost profesor invitat la Scoala de Afaceri din Londra, profesor de stiinte ale incertitudinii la Universitatea Massachusetts din Amherst si profesor adjunct de matematici la Institutul de Stiinte Matematice Courant de la Universitatea New York.

A lucrat in principal ca trader, pana in 1993. Apoi, a detinut diverse functii executive la Union Bank of Switzerland, Credit Suisse First Boston, Banque Indosuez si CIBC-Wood Gundy. De asemenea, a lucrat pentru Bankers Trust si BNP Paribas. Dar a activat si independent, in cadrul Chicago Mercantile Exchange. A infiintat firma Empirica si este consultant pentru compania Universa.

Toata lumea subestimeaza importanta evenimentelor putin probabile in anticiparea viitorului. El numeste aceste evenimente "lebede negre", de neimaginat pana in momentul cand ele ni se infatiseaza... Nimeni, ne spune autorul, nu a putut anticipa inventarea rotii, nici macar probabilitatea ca ea sa fie inventata. Daca cineva ar fi stiut unul dintre aceste doua lucruri, roata ar fi fost deja inventata, scrie Financial Times