Credit Suisse si-a prevenit clientii americani fata de o eventuala procedura fiscala impotriva lor si i-a sfatuit sa isi angajeze un avocat, au anuntat surse apropiate celei de-a doua banci elvetiene, citate de AFP.

Banca a trimis cate o scrisoare clientilor americani, o masura de precautie care sugereaza ca o solutie a diferendului fiscal cu Statele Unite este aproape.

Fiscul american (IRS, "Internal revenue service") "a trimis recent o cerere de asistenta administrativa la Administratia federala a veniturilor", a precizat marti Credit Suisse, intr-un comunicat.

In aceasta cerere, autoritatile americane "cer informatii legate de conturile societatilor care apartin unor cetateni americani".

In virtutea acordului incheiat intre Berna si Washington, banca este obligata sa ofere informatii referitoare la clientii americani ai federatiei elvetiene.

"Berna decide daca informatiile sunt trimise sau nu Statelor Unite si clientul are posibilitatea" de a face recurs, a precizat pentru AFP un purtator de cuvant al Credit Suisse, confirmand existenta scrisorii trimise clientilor americani.

Banca ii sfatuieste pe acestia sa-si angajeze un avocat care sa-i reprezinte in fata administratiei elvetiene.

In iulie, Credit Suisse a fost informata de Departamentul Justitiei ca face obiectul unei anchete penale asupra activitatilor sale offshore.

Pe bursa elvetiana, investitorii au apreciat acest eveniment drept un sfarsit apropiat al litigiului fiscal dintre Confederatie si Statele Unite, iar actiunile Credit Suisse cresteau cu 1,64%, la 23,58 franci elvetieni, pe o piata in crestere cu 0,92%, la ora 11,53 GMT.

Analistii de la Vontobel au declarat ca "trimiterea informatiilor are loc mai repede decat era prevazut, credem ca este un fapt mai degraba pozitiv pentru Credit Suisse, care ar putea solutiona aceasta problema mai repede decat estima".