Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Jeffrey Franks: Daca eram in locul BNR as mai fi asteptat cateva luni inainte de a reduce dobanda de politica monetara

Reducerea dobanzii de politica monetara ar fi putut fi amanata cu cateva luni, este de parere seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks. "Acest lucru este doar o discrepanta minora intre viziunea noastra si cea a bancii centrale", a declarat Jeffrey Franks, precizand ca "adevarul este ca inflatia s-a redus puternic, iar masura este una adecvata atat timp cat vom vedea o consolidare a acestei reduceri". Intrebat daca reducerea in continuare a dobanzii ar fi sustenabila, seful misiunii FMI in Romania a spus ca acest lucru va depinde in principal de inflatie, dar si de evolutia cursului de schimb si a fluxurilor de capital. Saptamana trecuta, Banca Nationala a Romaniei a redus dobanda de politica monetara cu 0,25 de puncte procentuale, de la 6,25 la 6%. Decizia a fost luata in contextul in care inflatia anuala a coborat la 3,45% in luna septembrie, intrand in intervalul tintit de BNR pentru acest an.

Posta Romana a anuntat un profit de 472.000 de lei pentru trimestrul trei din 2011

Posta Romana a inregistrat in trimestrul al treilea din acest an un profit de peste 470.000 lei. In aceeasi perioada a anului trecut, compania cunostea o pierdere de aproape 22 de milioane lei. Posta Romana, o companie cu peste 33.000 de angajati si aflata in proces de restructurare, se afla la a doua luna consecutiva din acest an in care a reintrat pe profit, dupa ce in luna august raportase un profit de 600.000 de lei. Compania nu a mai inregistrat profit net de la sfarsitul anului 2008. Presedinte-director General al Postei Romane, Dumitru Daniel Neagoe, a declarat ca va continua proiectul de restructurare, dublat de strategia de atragere de noi surse de venituri, pentru rentabilizarea companiei si cresterea profitabilitatii. In urma cu o saptamana, Ministerul Comunicatiilor a anuntat ca a informat reprezentantii Fondului Monetar International ca, incepand cu luna decembrie, va demara procesul de identificare al unui investitor strategic care sa participe la majorarea capitalului social al Postei Romane. Datele de la Ministerul de Finante arata ca, anul trecut, compania a avut o cifra de afaceri de aproape 1,4 miliarde lei si o pierdere neta de peste 120 de milioane de lei. Societate comerciala cu capital majoritar de stat, Posta Romana are ca actionari statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor si Fondul Proprietatea.

Grupul de la Frankfurt: Cei opt oameni care decid soarta Europei, scurtcircuitand birocratia UE

Zona Euro are o noua conducere informala - Grupul de la Frankfurt, format din doar opt oameni. Dupa retragerea lui Jean-Claude Trichet din fruntea Bancii Centrale Europene, solutiile pentru iesirea din criza raman in sarcina acestor personalitati, in frunte cu deja celebrul "Merkozy", se arata intr-o analiza Reuters. Din Grupul de la Frankfurt fac parte, asadar, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele francez Nicolas Sarkozy, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, presedintele Consiliului Uniunii, Herman Van Rompuy, seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, directorul FMI, Cristine Lagarde, seful Eurogrup, Jean-Claude Junker si comisarul european pentru economie, Olli Rehn. Grupul s-a reunit pana in prezent de patru ori si a dat pana acum un ultimatum Greciei: nici un cent in plus pana nu indeplineste angajamentele asumate. De asemenea, a cerut Italiei sa realizeze reforme dure, mult timp amanate, impunand monitorizarea Fondului asupra acestei tari. Ca o recunoastere a acestui nou centru de putere, o serie de delegati care au participat la summitul G20 de la Cannes au putut fi vazuti purtand un ecuson neobisnuit, pe care scria chiar "Grupul de la Frankfurt". Aceasta structura ar putea sa reziste, avand in vedere dezechilibrul in crestere dintre o Germanie puternica si o Franta slabita, ceea ce inseamna ca este nevoie de "jucatori" suplimentari pentru a se ajunge la adoptarea unor decizii, precizeaza Reuters.

Credit Suisse isi sfatuieste clientii americani sa-si angajeze avocati

Credit Suisse si-a sfatuit clientii americani sa-si angajeze avocati. Banca le-a trimis cate o scrisoare acestora, o masura de precautie care sugereaza ca o solutie a diferendului fiscal cu Statele Unite este aproape, noteaza agentia France Presse. Fiscul american "a trimis recent o cerere de asistenta administrativa la Administratia federala a veniturilor", a precizat Credit Suisse, intr-un comunicat. In aceasta cerere, autoritatile americane "cer informatii legate de conturile societatilor care apartin unor cetateni americani". In virtutea acordului incheiat intre Berna si Washington, banca este obligata sa ofere informatii referitoare la clientii americani ai federatiei elvetiene. "Berna decide daca informatiile sunt trimise sau nu Statelor Unite si clientul are posibilitatea" de a face recurs, a precizat un purtator de cuvant al Credit Suisse, confirmand existenta scrisorii trimise clientilor americani. Banca ii sfatuieste pe acestia sa-si angajeze un avocat care sa-i reprezinte in fata administratiei elvetiene. In iulie, Credit Suisse a fost informata de Departamentul Justitiei ca face obiectul unei anchete penale asupra activitatilor sale offshore.