Isarescu a recomandat analistilor financiari bancari sa ajute la "reformarea" abordarilor publice a chestiunilor economice, unde e nevoie de mai mult profesionalism. "Am vazut in presa referiri la datoria de 90 de miliarde de euro a Romaniei. Lucrurile trebuie nuantate. Nu toata e datorie publica- avem acolo si datoriile companiilor care s-au imprumutat si datoriile bancilor care au imprumutat populatia... trebuie facute aceste nuantari daca dorim sa transmitem un mesaj corect", a spus Guvernatorul. Cand se ajunge la discutia despre datoria Romaniei, atunci parca a facut-o Dumnezeu din cer si se spune ca Banca Nationala este de vina, a adaugat Guvernatorul.
- Cat e de fapt datoria Romaniei si cum e ea distribuita?
Potrivit datelor BNR, la sfarsitul lunii august datoria externa a Romaniei era de 96,69 miliarde de euro, din care datoria externa pe termen mediu si lung reprezinta 78,2% (75,61 miliarde de euro).
Datoria publica directa, ce include imprumuturi externe contractate direct de Ministerul de Finante si autoritatile locale, era de 18,55 miliarde de euro (19,1% din total), in vreme ce datoria externa garantata public era de 1,54 miliarde de euro (1,59% din total).
Datoria externa negarantata public, care provine in proportie covarsitoare din sectorul privat, insuma 37,24 miliarde de euro (38,5% din total).
Depozitele pe termen mediu si lung ale nerezidentilor, care sunt incluse in datoria externa, se situau la 8,64 miliarde de euro la finele lui august, iar imprumuturile de la Fondul Monetar International (FMI) insumau 9,62 miliarde de euro.
- Isarescu: ar fi o crima economica sa ajungem cu datoria la zero
In opinia Guvernatorului, intram intr-o "noua normalitate"- aluzie la termenul introdus de Mohamed El-Erian "Principiile politicilor monetare s-au rupt. Asistam la o noua paradigma. Asa cum omenirea a cunoscut "Marea Moderatie", acum intram in "Noua Normalitate", a spus Isarescu.
Despre rezerva BNR:
"Bancile sunt inghesuite, statul este inghesuit, la fel si cercurile de afaceri, chiar si Banca Nationala. Cat avem rezerva de mare, o fructificam doar la o zecime din capacitate. Randamentul de acum al rezervei nu se mai compara cu cel obtinut in urma cu cativa ani. Si, in plus, toate aceste rezerve, tampoane, buffere sau cum doriti sa le spuneti, costa. Si asta trebuie spus oamenilor. Totul costa. Pentru ca se vor gasi "mari analisti" care o sa vina sa spuna mai tarziu ca uite cat ne-a costat tamponul creat", a explicat Isarescu.
Citeste mai jos si alte declaratii facute de Guvernator:
- Economia mondiala pare sa fie blocata pe o crestere redusa, desi s-au facut eforturi pentru cresterea economica "fara precedent"
- Discursul public trebuie sa se imbunateasca, sa apara mai des formulte profesioniste in domeniu, sa mai echilibram vocea uneori galagioasa, sa folosesc un cuvant deja aruncat pe piata de ceilalti vorbitori in numele opiniei publice romanesti
- Problema in Romania este sa apara opinii pertinente, profesioniste, nu sa se vanture idei, lucruri simple sau simpliste, daca vreti, pentru ca populatia este foarte dezorientata. Daca se repeta zi de zi: domule, stii ca uite, aici, dupa colt, e solutia, dar nu vrea sa o ia nici Banca Nationala, nici Guvernul, nici altcineva, bineinteles ca intreaga societate pierde, se ajunge la formule din acestea de complot international, de conspiratii impotriva Romaniei si nu de aceasta avem nevoie in momentele acestea dificile, si nici de defetism
- Corul defetistilor, care nu este numai in Romania, il vedem peste tot in Europa, el devine o problema majora daca societatea nu stie sa lucreze cu el. Nu ai cum sa-l anihilezi, este o reactie absolut normala in vremuri grele, tulburi, sa ai si defetisti
- Acolo, jos, la nivelul saibei, al intreprinderilor, mediul economic trebuie ajutat pentru a-si mari competitivitatea. Insa, atentie, ce se da mediului de afaceri, sa nu se ia dublu, triplu sau multiplu inapoi
- aceasta noua normalitate consta intr-o crestere economica doar atat cat sa opreasca expasiunea somajului, dar fara sa creeze locuri de munca noi
- Capitalurile intra si ies libere, indiferent daca sunt sau nu speculative, iar noi trebui sa vedem cum putem sa le stimulam pe cele care ne avantajeaza
- Investitia straina inseamna si Renault, dar si cumpararea de pamant si lasarea lui in balarii, in asteptarea unui boom imobiliar
- Unii dintre noi isi amintesc cum, in anii '70, dupa 10 ani de prosperitate au venit 10 ani in care ne-am platit datoria. A fost o crima economica
- Solutia Romaniei este sa avem o datorie pe care s-o putem gestiona
- 90 de miliarde de euro datorie nu se poate compara cu ceea ce a fost inainte de 1989
- Doar o mica parte e datorie publica. O alta parte a ei e formata din datoriile sectorului privat si o a treia parte e creata de banci care au finantat romanii
- Cand unii analisti vorbesc despre datorie nu fac aceste nuante care pot degenera in discutii periculoase
- Diversitatea culturala este bogatia Europei. Este un activ, nu un pasiv
- Circulatia fortei de munca e tot mai puternica, piata unica e o realitate
- Trebuie sa ne sporim competitivitatea
- Am intrat intr-o perioada de "new normal"- noua normalitate
- Imi doresc ca discursul public sa se imbunatateasca, sa se utilizeze mai des cuvinte de specialitate si sa echilibram putin lucrurile
- Intr-un fel se discuta cu un public educat si altceva e cu un public confuz si dezorientat
- Competitivitatea unei economii tine nu de subventii ci de competitivitate
- Si politicile macro sunt conditii necesare pentru prosperitate, dar ceea ce face diferenta este coerenta si consistenta politicilor macro
- Nu exista un inlocuitor valid a unor politici economice
- Investitii straine sunt si Renault si cumpararea de pamant de catre straini care il lasa cu buruieni acolo.
Fata de Romania, exista 23 de state UE cu datorie publica externa mai mare de 32% PIB si doar 3 state cu datorie publica externa mai mica (Estonia, Bulgaria si Luxemburg).
Asa ca cel putin aici stam destul de bine, Isarescu are dreptate, trebuie doar sa gestionam prudent si inteligent aceasta datorie.
As zice ca nu trebuie sa ne indatoram mai mult de 40-50% din PIB (UE cere in teorie maxim 60%), nu e necesar.
Isarescu are dreptate si in ce priveste competitivitatea, e normal ca intr-o societate de performanta noi nu putem sa ne bazam doar pe turism (desi are efect multiplicator ridicat) si agricultura (desi e domeniu strategic pt viitor), de aia cresterea productiei industriale in ultimii 2 ani e probabil cea mai buna veste de dupa Revolutie.
Pare adeptul unui discurs echilibrat, cumpatat si asta e foarte util intregii societati romanesti, lipsite de astfel de moderari ale discursului public (uitati-va numai la huliganismele lui Ponta fata de Basescu sau Udrea sau de glumele proaste ale lui Basescu fata de adversarii sai politici).
Insa si Isarescu e putin confuz cu privire la 'diversitatea culturala' (o fi un fel de pasaj obligatoriu pt ipocrizia 'corectitudinii politice', pt ca spusele sale sunt analizate si prin alte locuri din UE, nu doar la Bucuresti). De ce?
Pentru ca Europa este intrinsec o cultura unitara si o civilizatie omogena, daca treci din Austria in Germania, sau din Rusia in Ucraina, sau din Grecia in Bulgaria, nu treci frontiera catre o cu totul alta cultura sau civilizatie.
E vorba de diferente lingvistice si etno-folclorice, mai rar de diferente de mentalitate colectiva. Care sunt doar elemente intr-o cultura..
Pai normal ca se supara cand le spui ca tre' sa returneze toate alea 90 de miliarde cu toate ca ei n-au luat decat 20.
Unii toaca banii si alti platesc .
Trebuie o Revolutie ca sa plateasca cei care au luat banii si poate nici atunci.
2) cele 20 de mld euro populatia le-a cheltuit pe "pe frigidere si masini" si vede pe ce s-au dus, se foloseste de ele si le returneaza acum, dar restul de 70 de mld euro unde sunt?
Nesatui si HOTI din guvern sant mana in mana cu toate aceste jigodi de oameni ..
Trebuie sa ne uitam strict la noi. Datoram 32% din PIB (la sf 2011 o sa fie 37%). Poate statul roman sa plateasca acesti bani? Cum? Astea sunt intrebarile, nu comparatiile cu alte state.
Problema asta am avut-o si in 2008-2009 cand cu o datorie publica de sub 20% din PIB era sa intram in default si ne-am dus la FMI pentru bani.
Asa ca din punctul asta de vedere a avea 32-37% din PIB datorie publica externa este mult (e aproape dublu fata de cat aveam acum 2 ani cand era sa intram in incetare de plati).
Datoriile nu sunt un lucru rau in sine, important este ce faci cu banii si cat esti de capabil sa rambursezi datoria. Asta trebuie sa ne intrebam noi: ce am facut si ce facem cu banii imprumutati? Si cum ii vom rambursa?
"Fata de Romania, exista 23 de state UE cu datorie publica externa mai mare de 32% PIB si doar 3 state cu datorie publica externa mai mica (Estonia, Bulgaria si Luxemburg)."
Din punctul meu de vedere Mugur Isarescu e cel mai bun guvernator pe care il poate avea BNR si sper sa stea acolo cel putin inca 5 ani. Vad ca multi incearca sa ii dea la gioale mai ales din politicieni- pentru ca vor sa ajunga la "rasnita de bani" si sa finanteze deficitele prin inflatie.
o sa-ti enumar cateva greseli majore:
1) "pariati pe leu" - unde e euro acum?
2) "maturitatea creditelor de consum este prea mare la 10 ani" - cine a relaxat creditarea?
3) "am avut o crestere economica nesanatoasa, bazata pe credit" - cine a relaxat creditarea?
4) cine a relaxat creditarea in perioada de crestere economica astfel incat cresterea preturilor apartamentelor a devenit o explozie a preturilor apartamentelor?
5) cine a blocat creditarea in perioada de recesiune cand era nevoie de consum pentru a sprijini economia si locurile de munca?
in concluzie.... demisia isarescu !
"Gestionarea inteligenta" a unei datorii de 90 miliarde! Ce sa gestionam? Dobanzile uriase pe care trebuie sa le achitam, altceva, ce? Mai avem ce? Altii au "datorii" mai mari, dar au si potential economic:resurse, tehnologie etc. Romania? Ce sunt de preferat, "huliganismele" lui Ponta care au pus punctul pe "i" (si te-au deranjat) sau "discursurile echilibrate" menite sa ne afunde si mai mult? Cel pe care il adulati atata , de ce nu a contracarat lacomia bancilor, care in goana dupa profit, dadeau credit cu... buletinul, nu de putine ori, falsificat!
Eu am insa o neincredere fundamentala in eficientza guvernului in a gestiona banul public, o reticentza cred ca impartasia de foarte multi romani. Intr-adevar, un deficit 0 ar rani economia. Eu insa as redistribui activitatile guvernului. As taia cheltuielile (mai ales cele in privintza angajatilor) si as reduce taxele ca si stimulent pt economie. Cred ca atat timp cat guvernul se dovedeste un prost administrator al banului public, acest stat ar trebui sa fie redus dpdv marime, cheltuieli si incasari.
Pe termen scurt, as scade taxele, iar odata depasita criza si atunci cand suntem in boom (da doamne :P ), atunci as reduce nr salariati la stat. As face un stat mai putin 'gras' si mai eficient. In plus, asta ar injecta un nr destul de mare de oameni pe piatza muncii, reducand presiunile asupra salariilor (in timp de boom) si crescand competitivitatea Romaniei exact atuncicand banii circula cautand loc sa fie investiti.
O alta chestie ar fi ceea ce Dl Isar a numit ieri interventie la nivel 'mezzo' - din asa inteleg mediu. Adica la nivel de sector industrial. Un exemplu ar fi stimulente fiscale (reducere de taxe d x) pt sectorul IT. Sunt complet de acord.
Nu sunt de acord insa cu comentariul tau vis-a-vis diversitatea in Europa. Nu cred ca se referea la diversitatea in Romania propriu zis, ci exact la noi Romanii. Romanii care pentru Europa de vest reprezinta exact acea diversitate 'culturala' - vezi ca a facut referiri si la mobilitatea in EU a fortzei de munca.
confuzia este in capul tau prietene: pentru ca n-ai fost atent....
la momentul asta statul a fgost fortat de merkozy in 2009 sa garanteze inteaga datorie a romanilor
cea privata + cea de stat....
de aceea s-a si imprumutat (tot fortat) sa dea bancilor straine o parte din datoria privata a romanilor ....
la momentul asta toata datoria privata a romaniei e in mod criminal garantata de statul roman (adica e a "intregului popor")
pacat ca multi nu inteleg asta iar smecherii de isarescu si basescu nu le_au explicat ce au fost pusi sa faca....
http://cursdeguvernare.ro/datoria-externa-a-romaniei-situatia-la-zi-oficial-ne-merge-bine-unde-ne-asteapta-varful-de-plata.html
As zice ca nu trebuie sa ne indatoram mai mult de 40-50% din PIB (UE cere in teorie maxim 60%), nu e necesar.
Gresit!!! Nu producem nimic. Nu suntem in stare a ne plati datoriile! ce dracu sa mai vindem? Guvernantii din ultimii douazeci de ani au fost o pacoste.
Ca sa exemplific: Un nene are o datorie de 80% din venitul anual, e strungar, dar a cumparat un strung cu care face un beneficiu de 15% pe an. Un alt nene are datorie de 10 la suta din venitul anual, e un fost securist fara meserie, alcoolic si lenes, castiga mai putin decat consuma.
Cine sta mai bine, ala cu datorie de 80% sau ala cu datorie de 10%? La fel cu deficitul... deficit mai mic nu inseamna ca stai mai bine...
Nu inteleg de ce se bate atat moneda pe gradul de indatorare cand este clar ca nu producem aproape nimic in tara asta... Se inchide o microsectie de telefoane si se da totul peste cap... halal cugetatori....
Pornind de la '' Doar o mica parte e datorie publica. O alta parte a ei e formata din datoriile sectorului privat si o a treia parte e creata de banci care au finantat romanii'' , am citat din discursul lui Mugur Isarescu, ati putea prezenta, dumneavoastra presa, o lista mai detaliata privind defalcarea datoriei? Eu unul as fi interesat sa vad si eu pentru ce platim toti si mai ales daca nu cumva datoria sectorului privat nu poate fi recuperata de la sectorul privat. La fel si pentru banci. Eu nu am luat credit de la banca Dacia Felix, nici de la cea a Religiilor sau Bancorex. De ce sa platesc poate si pentru ele? Cei care au luat credite sau au prejudiciat statul iau pedepse cu suspendare de cateva luni sau nu iau deloc si eu platesc. De ce?
Aici se pot vizualiza date despre datoria externa a Rom si structura ei.
La nivelul iunie 2011, aveam o datorie bruta totala de 98.220 mld EUR (inclusiv credite de comert exterior, imprumuturi primite de BNR, etc).
Dar situatia nu e asa de tragica. Ceea ce conteaza cu adevarat este datoria publica si public garantata, care sunt de 22.78 mld EUR. Deci atat am de platit eu, Gica, Pantelica si alti romani: 22.78 mld EUR.
Restul sunt imprumuturi care le platesc alte sectoare:
-BNR are dat de 9.5738 mld EUR|
-sectorul privat are dat de 36.97 mld EUR. Aici intra si datoriile pe care sucursalele bancilor straine le au la banca mama din strainatate (ex datoria lui BCR la Erste), dar acestea au bani sa isi ramburseze datoria. Tot aici intra si imprumuturile facute de firme romanesti la societati din afara (ex un credit al OMV sau Rompetrol la o banca din Austria). Dar e treaba companiei sa o dea inapoi, nu a noastra.
BNR ce statut are? De ce datoria ei nu e considerata datorie publica?
datoria public garantata, dupa cum spune si numele este o datorie privata garantata public, de exemplu investitia ford, prin care ford a luat un credit si este contragarantat de stat, sau instrumentele de garantare a creditelor gen prima casa, cardul kogalniceanu, etc. prin care desi nu statul se foloseste de bani ci individul sau entitatea economica, in caz de neplata creditorul se indreapta asupra statului.
In ceea ce priveste BNR, cred ca acea datorie mentionata mai sus este reprezentata de fapt de depozitele bancare ale nerezidentilor, si e impropriu sa il consideri o datorie cat timp in practica nu este un imprumut ci un depozit.
Daca bancile denumite "too big to fail" (care au datorie privata) ridica mainile in sus si zic "oops am dat-o in bara salvati-ne"...datoria lor va fi preluata la datoria publica si platita de noi.
Sau mai exista varianta sa creasca dobanzile si sa ii "curete" pe aia care au de platit credite.
2)Alex, nu ai dreptate. Ce banci romanesti mai sunt in Romania? Doar Bancpost, CEC si Eximbank. Restul sunt detinute de investitori straini, si e treaba firmei mama daca banca da sau nu faliment. Oricum, guvernul Romaniei (adica Ministerul de finante) nu da bani bancilor sub nici o forma, chiar daca e ,,too big to fall''. Imprumuturile catre banci le poate acorda Banca Nationala, din fondurile ei, dar si acolo zgarcenia e mare, nu scoate guvernatorul asa de usor bani din buzunar sa dea unei banci falimentare. Chiar si asa, asta va fi treaba BNR-ului, nu teindatoreaza pe tine.
Asa cum fiecare a stiut sa faca datorii, acum e vremea sa le plateasca! Individ, banca, tara.
Daca datornicii nu-si vor plati individual TOATE datoriile, atunci NIMENI nu isi va mai plati nici o datorie!
Pentru un bancher, situatia e similara: bancile cu datorii trebuie sa plateasca individual, nu cetatenii sa fie zeciuiti de catre STATE care, la randul lor sa tina bancile cu datorii in brate.
La nivel de state e la fel: cine nu poate plati sa fie executat imediat. I se vor vinde cladirile, firmele de stat, toate activele la bucata. Si, daca tot nu-si recupereaza creditorii datoria, sa isi asume pagubele, nu sa ceara sa ii ajut eu! Caci nici pe mine nu m-a ajutat nimeni, niciodata!
Sa nu se uite ca aceasta criza, inceputa acum 4 ani, a inceput ca o criza de incredere si a sfarsit ca o criza sistemica, culminand cu retragerile fiecaruia in pestera lui. Cine a ramas pe afara a fost canibalizat!
A bon entendeur, salut!
Orice mentalitate e buna deoarece iti asigura o baza solida de actiune la nivelul fiecarei natiuni. Cand e vorba de Europa insa, esti pe nisipuri miscatoare intrucat mentalitatea se schimba de la natiune la natiune.
E adevarat ca exista o lipsa de morala si etica in general in Romania, dar a aplica acest lucru la datoria publica e un pic prea mult. Evident ca lipsa de morala si etica se duce in lipsa de competitivitate, iar pana la urma asta duce la deficite si indatorare. Dar drumul e lung...
Ne trebuie modele fara sechele ale foamei ori umilintei si care sa dea un nou suflu de conduita acestei societati.
Pana si marii intelectuali de azi au suferit umilinte inainte si dupa 89, fie pentru ca au fost nevoiti sa se imbranceasca la cozi la oua, lapte ori mai rau, pentru ca au fost haituiti de niste analfabeti de la Securitate. Iar incrancenarea lor se simte si nu ii ajuta pe cei multi, in randul carora aceleasi umilinte isi spun cuvantul in mod diferit. Suntem pe locuri fruntase in consumul de produse de lux, in incercarea disperata de a ne masca pustietatea interioara.
Cand vom avea modele care ne vor ajuta sa ne intoarcem catre noi insine si sa vedem cat de multe sunt de facut pentru noi, ne vom opri din aceasta hora nebuna in care toti se impiedica, dar dau vina pe ceilalti.
Dar nu inteleg de ce al foamei...
mesajul celor ce ar trebui sa ne lumineze ca popor, nu ajunge la cei multi, ci doar la o minoritate cu aspiratii elitiste care il folosesc pentru a-si hrani sentimente de superioritate fata de ceilalti.
ar fi bine ca toti intelectualii, mai mici sau mai mari. sa incerce sa intre in dialog real cu oamenii mai putin cultivati, sa-si impartaseasca parerile pe intelesul tuturor, pentru ca altfel, opinia colectiva va fi data in lipsa de altceva, de impostori plini de interese obscure, gen Dan Diaconescu pe care mirosul sangelui ii va tine "aproape de popor".
Modelul de economie ca daca esti aprozarist, trebuie si poti sa ai usor o casa si masina am vazut unde a dus, la o falimentare a tarii , cat si la una morala a populatiei: am muncit (1 luna pe an la CAP) deci acum trebuie sa imi permit la pensie ca unul ce a muncit 40 ani si 45 de ore pe saptamana in industrie.
tu ori nu te pricepi dar iti place sa vorbesti, ori te pricepi dar vrei sa manipulezi.
ori ai trecut prin scoala degeaba (clasele 1-8 nu vorbesc de liceu), ori nu ai trecut deloc.
tu ai vazut ca a facut statul un imprumut sa imi achit eu rata la o banca cu capital strain?
deci datoria privata a devenit implicit publica ?
tu pe ce lume esi daca nu stii asta?
acuma intelegi de ce o aduna isarescu pe toata?
si de ce am luat 20 de miliarde datorii la fmi?
ca sa platesaca prostii datoriile private
ale bancilor fiice "romanesti"
Daca tu esti analfabet si nu citesti nimic...nu-nseamna ca sant toti
citeste cum datoriile trec la categoria celor garantate de stat
pentru ca el ( Isarescu ) se refera in final pe expunerea pe leu in raport cu alte valute...pentru ca acest indice este foarte important pentru bancheri si investitori sa fie cunoscut....caci daca aztazi cumperi sau imprumuti pe cineva
cu un adoas de 1% cu o fructuatie a monedei nationale de 1% ai facut munca patriotica....
Menirea lui Isarescu este sa aiba grija de moneda sa se incadreze pe un ,,culoar''
predictibil in a face economia sa ,,plutesca''.
In viata reala fiecare fura cum il duce capul
si interesul....si arunca pisica in ograda altuia ...sa nu fie aratat cu degetul....
dar nu zice nime' ca s-a NATIONALIZAT DATORIA PRIVATA desi e adevarat, ca suna rau..
14 din cele 20 de miliarde imprumutate (cele care apar la BNR) sant tocmai fondul de garantare a acestor datorii private....
Unii imi dau 2 voturi negative ca nu sant de acord....in loc sa mearga sa citeasca sa vada ca asa e.....
Din pacate asta e Tara in care traim....unii care zic ca au scoala nu le place sa se intereseze singuri si ce le spune X Y la televizor o iau de buna.....
Daca tu nu dai banii inapoi, e problema bancii cum ramburseaza imrpumutul. dar iti spun eu, ca mama ei din strainatate nu ii ia pielea, cum ti-ar lua-o tie, daca ar putea.
2. in schimb nu sufla o vorba de el si alti cativa zeci, sute de privati care s-au imprumutat in nume privat sau in numele tarii cu 75 de miliarde de euro.....si pentru care tot prostii aia injurati de isarescu platesc, pentru ca statul roman garanteza si cele 75 de miliarde ale astora la acceptul lui isarescu si basescu
3. (bineinteles ca si nastase a furat tot petrolul romanesc, tariceanu a umflat fondul proprietatea dand halci din hidroelectrica, nucleara etc...plus in alta afacere platforma continentala)
4. si mai sant fraieri aici care-l lauda pe isarescu....fara sa inteleaga nimic
In plus, apelul la cresterea competitivitatzii este unul ce rasuna prin cam toate bancile centrale ale continentului. Este un lucru necesar si nu imposibil de atins. Avem nevoie de o piatza a muncii mai flexibila si de o incarcare birocratica mai mica a firmelor de catre stat. Acestea sunt niste lucruri usor de obtinut daca vointza politica exista. Exact aici intervine discursul public profesionist: un astfel de discurs ar aduce in prim plan nevoile imediate ale tzarii, ar conduce opinia publica in spatele masurilor necesare (asa cum ar fi ele vazute de publicul larg). Actualul discurs nu face decat sa confuzeze un public deja apatic. Iar apatia si confuzia sunt cele mai mari inamice al unui proces decizional benefic populatiei.
Cum poti afirma "Criza actuala nu are logica..."
Pai daca tu, primul cap monetar al tarii nu vezi logica, adica procedura care a generat criza financiara, mi-e frica sa citesc mai departe.
Credeam ca asta-i datoria (sau una din datoriile) jurnalistilor...
Lor chiar nu credeti deloc ca le-ar fi necesara o astfel de DECUCARE , eu spun ca astia sunt PRIMII care au NEVOIE de edcuatie in domeniu!!!!
Cand il aud pe analfabetul ala de Minsitru de Finante pe Dl Ialomiteanu nu ma pot gandi decat la intrebarea: cum o sta Minsitrul asta la masa discutiilor cu cei de la FMI, de la UE, cu Ministrii de Finante din alte tari?!
Faceti-le astora prima data educatie in domeniu si pe urma o sa vedeti rezultate in Romania.
Nu d-aia ca sunt needucati cei mentionati de Dvs ii este rau Romaniei azi, ci din contra din cauza lipsei de EDUCATIE in domeniu a lui Boc, Ialomiteanu si a alorlalti care ne conduc si care NU au habar.
Niste politruci vremelnici departe de ceea ce trebuie pe posturile respective.
D-aia suntem unde suntem.
1.Reducerea treptata a bonusurilor in sistemul bancar ( indiferent de forma de proprietate a bancii) pina la zero.Bonus zero este tendinta normala maestre Isarescu.Cand mai tii discursuri de genul celor de mai sus explica romanilor si ca parte din datoria pe care o au de platit reprezinta si bonusurile astea.Si daca stai bine cu matematica si statistica, spune-ne si noua cat din datoria pe care avem de platit reprezinta bonusurile astea.De ce toate sediile astea de banca sunt asa luxoase?N-am putea face bankingul asta nenorocit in cort si sa fie bine pentru toti?
2.Inchiderea imediata a marilor producatori de pierderi in economie..are curaj cineva la BNR sa spuna cat platim noi toti ca sa tinem pe picioare colosii de care nimeni nu se atinge ca sa nu piarda voturi?Franks ala de la FMI a aratat si arata incontinuu in directia asta insa nimic nu se intampla.
Deci alea 20 de miliarde sunt facute de romanii care ii conduc pe romani maestre Isarescu...ca sa fim mai exacti in exprimare...nu-i asa?
Iar dl. Mugur Isarescu, GUVERNATORUL BANCII NATIONALE, spune ca o parte din datoria de 90 miliarde de euro a contractat-o si familia mea.
Pot eu sa il cred fara sa ma supar? Sau sa reformulam: pe ce se bazeaza dumnealui cand puna in spinarea mea si a familiei mele o parte din aceasta aceasta datorie?
2.aia care au facut datorii pentru comunitate au fost alesi si de d-ta...care va sa zica moral s-ar pune
3.daca zici ca nu ai fost la vot e mai grav...inseamna ca ai favorizat pe aia care au facut datorii
4.datorii ai din clipa in care te nasti...noi le-am avut mici...astia care vin dupa noi...insa...vor plati la greu ...le-am cam amanetat existenta celor nenascuti....:(((...
daca nu ai fost la vot - e si mai grav
:) :) :) :D
probabil ca in viata dumitale nici nu ai luat initiativa, si ai depins de deciziile si riscurile altuia, angajat la stat program lejer, nu te doare capul daca treaba nu merge bine.
nu ai contractat niciodata imprumut la banci. Pai daca mi-as fi putut si eu lua o casa pe 25 de salarii , salarii ce curg indiferent daca imi fac treaba sau nu , si sa am siguranta locului de munca probabil ca nici eu nu as face. Dar vai, trebuie pentru ca noi astia din urma platim pretul corect + pretul ce nu l-ati platit voi prin subventie. Este minunat sa platesti o casa cu 10.000 dolari si sa cotizezi la stat 30 ani o nimica toata, ca apoi la pensie sa vinzi apartament la fraieri cu 100.000 euro si sa ceri pensie ca si cum ai fi cotizat 50 ani la taxele din ziua de azi. Ma gandesc daca nu cumva ti-a fost greu la revolutie sa nu ti morala celor ce au murit, cum ca tu d-aia esti in viata ca ai fost mic si ai tacut milc.
Nu fi paranoic, nu se referea exact la tine, ci la majoritatea care primeau prin 2008 o leafa buna si sigura, 13-14 salarii , fara sa faca nimic si-au luat credite gandindu-se ca poti o viata sa traiesti bbine nefacand nimic, mintindu-te ca esti cu adevarat de ajutor tarii, si care acum cand se incearca reglarea unor erori sistemice, urla ca nu au cum din salariul lor de 700 ron sa isi plateasca rata la case si masini, sau ca nu isi mai permit pampersi la cei 5 copii facuti pe legea veche.
Fara hapuri de la FMI tara intra in incapacitate de plata instant pt ca nu are in spate decat cateva milioane de tone de popushoi si fier vechi.
dar daca nu intra in colaps, trecem criza cu bine.
acest ,,daca'' e marea cheie a problemei.
despre isarescu? atita timp cit in BNR si alte institutii criteriile de anagajre ramin relatiile eu nu cred ca statul roman va avea verticalitate si intr-o zi nu o sa patim ce au patit grecii. oameni minjiti, care sint usor santajabili, pot duce tara in crize majore. iar referitor ca trebuie sa avem datorie publica, da, dar sa vedem si noi o autostrada ca in elvetia dupa 20 de ani de democratie. pt mine democratia cu acesti oameni e un esec. cine se simte liber, crestin, fericit?
Bate campii, singurii responsabili sunt cei care iau decizii de cum se cheltuie banii publici si cine lasa bancile sa jefuiasca oamenii si aici cred ca are si el o mare parte din vina.
Dar toata lumea il vede ca un om echilibrat care a "salvat" tara cand el de fapt a inchis ochii la toata debandada de pe vremea creditului cu buletinul la dobanzi exorbitante contribuind in mare parte la problemele de acum a romanilor legate de datorii.
Daca se faceu investitii de 70 de miliarde unde eram acum, cate locuri de munca erau, nu mai era nevoie de imprumuturi peste imprumuturi pt pensionari, pt someri, cati km de autostrada aveam si multe altele.
Cei drept stam mai bine decat Grecia, Italia, Spania, si altele in cauza dar sa nu comparam .
Problema nu este in curtea cetateanului este in alta ograda cu garduri mai inalte care ingradesc altfel de" casute". nu umilele noastre bordeie.
Pentru mine isarescu este in primul rand omul care in anul electoral 2000 a rupt bruma de intelegere care mai ramasese in spartul si amaratul CDR,fortand electoratul sa se fractioneze inte a alege pentru presedintie intre el si "Tzapul" ,pe de o parte si iliescu.Mare murdarie !
Aparut ca din neant in acest joc infect care a determinat o finala iliescu-vadim,isarescu cred ca si-a dovedit neechivoc duplicitatea .
Ca a facut un joc murdar proiliestean (cata vreme el se dadea opozant),ca a facut un joc al altor interese oculte si,de ce nu,straine,nu mai aprofundez.E plauzibil.
Isarescu este cel mai longeviv politruc, aparent in afara politicii dense postdecembriste,tinut in carca de toate partidele si guvernele care s-au succedat dupa1989.
Este inteligent,educat (scrobit),are un "joc de glezne "argumentat si cred ca, in planul doi al vietii publice in care a stiut sa steie discret intotdeauna,este unul dintre cei mai bogati - in bani - oameni din Romania.
Cine crede ca isarescu moare de dragul bunastarii tarii, dupa parerea mea ,se inseala.