Austria ar putea sa nu mai aiba resurse financiare suficiente pentru a sustine subsidiarele bancilor sale din Europa de Est daca institutiile de credit apeleaza din nou la ajutor de la stat, potrivit agentiei de evaluare financiara Standard & Poor`s citata de Bloomberg.

"Guvernul austriac s-ar putea sa nu aiba capacitatea sa sustina toate operatiunile din strainatate ale marilor banci ale tarii", scrie agentia intr-un comunicat.

Cele mai mari banci austriece care au activitate de creditare in Europa de Est sunt Erste Bank si Raiffeisen Bank, potrivit Bancii Reglementelor Internationale. Cele mai mari expuneri ale bancilor austriece in Europa de Est sunt in Cehia, Romania si Ungaria, potrivit aceluiasi organism.

Trei banci romanesti sunt detinute de austrieci: BCR (Erste Bank), Raiffeisen Bank Romania (Raiffeisen Zentralbank) si Volksbank Romania (Volksbank International).

Activele totale ale institutiilor de credit se ridicau la 1.140 miliarde de euro in iunie acest an, potrivit bancii centrale, adica de patru ori PIB-ul Austriei de anul trecut.

S&P a retrogradat, miercuri, calificativul Austriei privind riscul sectorului bancar de la 2 la 3, pe o scara de la 1 la 10. 1 reprezinta riscul minim, iar 10 cel maxim.