Acum asistam la o batalie a Statelor cu Pietele Financiare. Pietele au invins pana acum din cauza ca Statele reactioneaza lent si prost. Nici bancile centrale nu par mai breze, asistand plangacioase la disolutia constructiei numite UE. De la finele celui de-al doilea razboi mondial au existat pana acum 69 de iesiri ale unor tari din diferite uniuni monetare. Nu s-a sfarsit lumea din cauza asta si nici nu a cazut cerul peste economiile "dezertoare". Cea mai scurta Uniune Monetara in acte a durat 38 de zile. O sa vedeti mai jos despre ce Uniune e vorba. De ce ar cadea cerul acum?, se intreaba Dan Popa pe blogul Hymerion.ro

Majoritatea UEM (uniuni economice monetare) concepute "politic" au fost din start sortite esecului. E cazul celei dintre Marea Britanie si Irak din 1967. Altele, cum au fost cele dintre Irlanda si Regatul Unit ori cea dintre Republica Ceha si Slovacia, au fost relativ simplu de instalat si la fel de simplu de eliminat.

iesiri din uniuni monetare

iesiri din uniuni monetare

Foto: Hotnews

In 1865, Franta, Belgia, Italia si Elvetia si-au unit monedele. La putin timp dupa asta, au intrat in uniune si Spania, Grecia, Romania, Austria, Bulgaria, Venezuela, Serbia, Muntenegru, San Marino si Vaticanul. "Aventura" s-a terminat in 1927. Povestea monedei euro este extrem de asemanatoare, fiind infiintata tot prin vointa politica.

  • Exemplul Cehoslovaciei este graitor

Istoria nu e deloc complicata. Devine sofisticata doar cand e prost interpretata. Destramarea Cehoslovaciei in 1992 a dus la formarea Cehiei si a Slovaciei. In ianuarie 1993, cele doua state au semnat un acord prin care au convenit sa isi pastreze moneda comuna- coroana. Stiti cat a functionat acordul? Fix 38 de zile! In februarie, fiecare stat a tiparit alta moneda. Coroana slovaca si cea ceha, diferite chiar daca se cheama fiecare tot coroana.

In general, tarile care parasesc uniuni monetare tind sa devina mai democratice. Au de asemenea, tendinta de a experimenta o inflatie mai ridicata si episoade de volatilitate in economie.

Cum spuneam, de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, 69 de tari, teritorii, sau alte entitati au parasit diferite uniuni monetare. Alte 61 au preferat sa ramana.

  • Nu exista un scenariu tipic de iesire

Nu exista un scenariu tipic dupa care se iese dintr-o Uniune Monetara. Daca "ocolim" statele foste colonii care

spargerea uniunilor monetare

spargerea uniunilor monetare

Foto: Hotnews

si-au castigat independenta si au vrut sa arate lumii ca pot sa isi confectioneze moneda proprie, iesirile s-au lasat cu razboi intr-un numar extrem de mic de cazuri, costurile asociate "spargerii" uniunilor monetare fiind gestionabile.

Drept este ca economiile mai deschise beneficiaza mai mult daca sunt in interiorul unei uniuni decat daca stau in afara ei. Tarile mai mari si mai bogate pot gestiona mai usor cheltuielile asociate cu infiintarea unei monede proprii (Alesina si Barro, 2002). Astfel, veniturile bugetare devin foarte relevante atunci cand discutam despre parasirea unei UM. De regula, iesirea din UM e insotita de inflatie.

  • De ce in SUA se poate si in Europa nu? De ce nu ataca nimeni dolarul, desi datoria SUA e la fel de vulnerabila?

Pentru ca SUA e un popor care are aceeasi cultura. Cetateanul din Florida si cel de pe coasta de Vest stiu ca apartin aceluiasi Stat. In Europa, lucrurile nu stau deloc asa. Am mai spus si cu alte ocazii ca apartenenta culturala este foarte importanta. Ceea ce se petrece in UE seamana cu dragostea cu de-a sila. Hans nu il are la inima pe Costantinos. Gyorgy se uita catre Frederic cu rezerve. Dominique il saluta pe Gheorghe din obligatie si politete, nu din respect.

Constructia politica nu poate sustine esafodajul economic tot mai subred decat cu costuri tot mai ridicate. In actuala formula, Eurozona va trebui mentinuta la perfuzii continue.

Despre greci nu vreau sa ma pronunt. Cititi aici o carte valoroasa si corecta, sau aici un studiu (vedeti capitolul dedicat Greciei) si veti intelege de ce e aproape imposibil de conciliat merele cu perele.

Cat priveste isteria privitoare la efectele asupra Romaniei, sa nu cautam inca defibrilatoare. Cei care au fost zilele acestea in vizita turistica la greci stiu despre ce vorbesc.

P.S. Cred in continuare ca speranta de viata a zonelor monetare nu tine numai de indicatori si de cifre. Mai tine si de cat de inchegata cultural e zona, de cat de “uniti in cuget si-n simtiri” sunt oamenii. Eurolandul nu ar fi prima sau ultima uniune monetare care s-ar destrama pe fondul unor diferente culturale ireconciliabile.

Sursa1, sursa2, sursa 3, sursa 4, sursa5, sursa6

Citeste si comenteaza pe blogul Hymerion.ro