Ministerul Finantelor si Banca Nationala incep de vineri un roadshow in Statele Unite pentru a prezenta oferta de obligatiuni in dolari pe care MFP o va lansa in luna noiembrie, anunta ZF.ro. Delegatia este condusa de Bogdan Dragoi, secretar de stat in Finante responsabil cu Trezoreria, si de Cristian Popa, viceguvernator al BNR responsabil cu relatiile internationale. Obligatiunile ar urma sa aiba scadenta la cinci ani si vor fi emise in cadrul pogramului de finantare externa de 7 mld. euro in trei ani care a fost initiat in vara acestui an printr-o emisiune de eurobonduri.

"Romania intentioneaza sa se imprumute de pe pietele internationale de capital pentru a doua oara in acest an, in functie de conditiile de pe piete, iar emisiunea de obligatiuni ar putea fi denominata fie in dolari, fie in euro, a declarat pentru Reuters, Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Imprumutul, care s-ar putea desfasura in ultimul trimestru din 2011, ar urma celui din iunie, cand Romania a imprumutat 1,5 miliarde de euro printr-o emisiune de eurobonduri pe cinci ani, sumele atrase urmand sa fie utilizate pentru consolidarea datoriei publice a Romaniei.

"In functie de conditiile din piete, Ministerul Finantelor are in vedere o a doua emisiune de obligatiuni in trimestrul patru din 2011", a spus Dragoi. Pana atunci, a mai precizat el, vom analiza in ce conditii vom putea emite obligatiuni denominate in dolari si vom decide totodata daca va fi mai favorabil sa emitem bonduri in euro sau dolari.