Toate privirile se indreapta spre Banca Centrala Europeana: Economistii cred ca doar institutia de la Fankfurt mai poate calma acum tensiunile
"Presiunea se accentueaza asupra BCE, cu dobanzile italiene in jur de 7% pe 10 ani, in conditiile in care recent consideram ca 6% era limita", noteaza Bruno Cavalier, de la Oddo Securities.
"Tensiunea a devenit nesustenabila, daca nu facem nimic intregul sistem risca dezagregarea", a precizat acesta.
Or, in fata acestei situatii, doar o interventie de mare amploare a BCE ar putea reduce tensiunea, crede el. Deoarece doar BCE dispune de capacitatea financiara de a actiona repede si puternic, in conditiile in care Fondul european de salvare (FESF) starneste in continuare neincredere.
"Daca lucrurile se agraveaza in continuare, doar BCE poate salva Italia si pe ea insasi", rezuma Holger Schmieding, economist sef la banca Berenberg.
Aceste apeluri vizeaza direct programul de rascumparare de obligatiuni publice pe piata secundara de catre institutia monetara de la Frankfurt.
Adoptat in primavara lui 2010, la cererea liderilor politici europeni, in fata cresterii abrupte a dobanzilor la care se imprumuta Grecia, el a fost stopat timp de mai multe luni inainte de a fi relansat in august, in urma riscului de contagiune spre Italia si Spania.
In fata amplorii acestei sarcini, rascumpararile BCE "raman modeste", apreciaza Jennifer McKeown, de la Capital Economics. In ultimele trei luni BCE a cumparat datorii in valoare de 110 miliarde de euro, dar doar pentru stabilizarea Italiei ar fi necesari 700 de miliarde de euro, spune ea.
Schmieding noteaza ca Banca Angliei si Federal Reserve au intervenit mult mai activ, "rascumparand sau angajandu-se sa rascumpere active reprezentand aproximativ 18% din PIB-ul tarilor lor. Rascumpararile BCE reprezinta pentru moment 2,7% din PIB-ul Zonei Euro".
Noul sau presedinte, Mario Draghi, a repetat saptamana trecuta credo-ul acestei institutii: programul este limitat ca volum si in timp, deorece nu este de resortul BCE sustinerea statelor care si-au gestionat prost finantele.
"Mesajul dl. Draghi este foarte clar: BCE nu va fi imprumutatorul de ultim resort al guvernelor", a precizat Nick Matthews, de la RBS.
O pozitie reafirmata marti de economistul sef al acestei institutii, germanul Jürgen Stark, si in aceeasi zi de compatriotul sau, presedintele bancii centrale germane, Jens Weidmann, intr-o pledoarie de a nu "transfera greutatea rezolvarii crizei" asupra bancilor centrale. El a apreciat ca este ilegala orice tentativa "de a utiliza politica monetara pentru a finanta datoria publica".
Altfel spus, BCE nu este inca dispusa sa-si schimbe politicile.
In cele din urma, "credem ca BCE va interveni in final pentru a salva euro si chiar si Bundesbank s-ar putea alatura acestei politici (...). Dar pentru a ajunge acolo (...) criza trebuie sa se agraveze mai mult", spune Schmieding.
Pentru Bruno Cavalier, pozitia Germaniei, principalul adversar al unei implicari mai mari mai puternice a BCE, ar putea sa se schimbe "cand isi va da seama ca si ea intra in recesiune".
Totusi, "BCE nu poate de una singura sa stabilizeze situatia", adauga acesta, subliniind ca este nevoie de "semnale rapide de stabilizare politica in Italia".
Pentru Nick Matthews, de la RBS, va fi nevoie ca BCE sa beneficieze "de sustinerea tuturor responsabililor politici din Zona Euro" pentru a intra in acest program.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
In iunie 2011 a picat si socialistul Jose Socrates, alegatorii preferandu-l pe Pedro Coelho din partidul PSD, de centru dreapta ! Interesant, partidele stangiste care au dus campanie contra acordului cu FMI (Portugalia a luat 78 miliarde imprumut pt a se salva) au esuat la alegeri. De la stanga la centru-dreapta..
In Estonia, tara puternic lovita de criza (PIB la -14%)alegatorii au preferat in martie 2011 sa intareasca guvernul conservator si au confirmat apartenenta la zona euro. De la centru-dreapta la dreapta..
In Grecia, socialistul Papandreu a plecat de la guvernare, partidul sau e jos in sondaje (la 20% fata de 30% pt conservatori), dar a obtinut un guvern de coalitie nationala. Un rezultat spre centrism, in loc de centru-stanga..
In Italia se pare ca se schimba doar premierul, dar nu vor fi alegeri anticipate, dreapta ramane la putere.
In Slovacia, guvernul de centru-dreapta s-a mentinut la putere doar dupa ce a acceptat alegeri anticipate in martie 2012.
In Spania vor fi alegeri duminica asta si e foarte probabil ca alegatorii vor aduce conservatorii la putere. De la stanga spre dreapta si aici..
In Slovenia vor fi alegeri anticipate in decembrie 2011 si se pare ca guvernul de centru-stanga va fi inlocuit de partide de centru-dreapta si dreapta.
Rezulta ca peste tot in Europa cetatenii au mai multa incredere in partide de dreapta sa gestioneze crize economice si sa ofere solutii. Chiar si cand premieri in functie sunt scosi de la guvernare, stanga nu mai reuseste sa castige, a devenit minoritara in toata Europa !