
"Aducerea la zero a deficitului, fara cresterea absorbtiei la nivelul mentionat ar conduce economia in recesiune, intrucat nu vad cum vom avea o crestere a celorlalte componente ale cererii agregate (consum privat si investitii private). Poate numai daca am avea mari investitii straine in economie, eventual din Germania. Dar aceste ipoteze nu pot sta la baza constructiei unor scenarii de buget realiste", a declarat pentru HotNews.ro profesorul de economie Daniel Daianu, solicitat sa comenteze anuntul presedintelui Basescu de a aduce la zero deficitul bugetar in 2013.
"In 2010 deficitul bugetar al bugetului de stat consolidat a fost de 6,5%. Anul acesta vom avea un deficit sub 4,4%. Iar bugetul, deja trecut in prima citire prin Guvern, are un deficit pentru 2012 de 1,9%. Iar obiectivul nostru este sa avem anul 2013 cu un deficit bugetar zero", a declarat joi presedintele.
- Tinta pe 2012 de deficit a fost aleasa la 1,9% fiindca tot ce e peste acest nivel risca sa fie nefinantabil
Potrivit unor surse apropiate negocierilor, FMI ar fi acceptat si un nivel de 3% al deficitului, insa optiunea partii romane a fost de 1,9%, oficialii romani temandu-se ca peste acest nivel, deficitul este nefinantabil. "Tinta pe 2012 de deficit a fost aleasa la 1,9% fiindca tot ce e peste acest nivel devine nefinantabil. Bancile si-au atins plafoanele la achizitia de titluri, privatizarile vor fi putine si banii vor veni cu taraita, de taiat cheltuieli in continuare e dificil, asa ca mai mult nu ne permitem", au mai spus pentru HotNews surse apropiate discutiilor cu Fondul.
"Eu sunt de acrod ca actualul context extern obliga la maxima prudenta, dar aceasta
se bate cap in cap cu dorita indexare de pensii si salarii. Nu vad aici o consecventa in abordare", mai explica profesorul Daianu. In opinia fostului ministru de Finante, o asemenea corectie fiscala in 2012, urmata de alta in 2013 (catre 0) este extrem de dificil de realizat daca nu va creste absorbtia fondurilor europene la peste 4% din PIB si daca nu exista crestere economica (care sa aduca venituri fiscale la buget).
- Cercul vicios: cu cat taiem mai multe cheltuieli, cu atat este afectata negativ cresterea economica
"Dar aici suntem in cerc vicios: cu cat taiem mai multe cheltuieli, cu atat este afectata negativ cresterea economica - nivelul PIB-ului depinde de nivelul cheltuielilor publice. Deci, ar trebui sa compensam prin resurse europene taierea drastica de cheltuieli finantabile din resurse interne. In plus, nu vad eforturi mari de colectare mai buna. Aducerea la zero a deficitului, fara cresterea absorbtiei la nivelul mentionat ar conduce economia in recesiune, intrucat nu vad cum vom avea o crestere a celorlalte componente ale cererii agregate (consum privat si investitii private). Poate numai daca am avea mari investitii straine in economie, eventual din Germania. Dar aceste ipoteze nu pot sta la baza constructiei unor scenarii de buget realiste", arata Daianu.
Anterior, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, arata intr-o prezentare facuta la sediul Bancii de emisiune ca ceea ce oficialii romani prezinta ca fiind investitii, sunt de fapt achitarea unor facturi.
- Trebuie sa ne facem rezerve in caz ca va fi nevoie ca statul roman sa intervina si sa preia subsidiarele elene din Romania
"Mai este un argument pentru prudenta mare. Trebuie sa ne facem rezerve in caz ca va fi nveoie ca statul roman sa intervina si sa preia subsidiarele elene din Romania. Eu as constitui un fond pentru stabilitate finaniara, care sa fie alimentat din trei surse: bani europeni (adica sa avem un proiect de stabilitate financiara); din linia de finantare la cost concesionar acordata de FMI/BM/CE si bani din bugetul public. Vedem deci ca indexarea pensiilor si salariilor este neavenita si din perspectiva constitutii de rezerve pentru a proteja sistemul bancar", conchide Daianu
NU au inteles pentru ca NU STIU, nu orice politruc gen Dl Boc e-n stare sa conduca, sa administreze o tara.
Am mai zis eu o data ca pe Dl Boc nu-l vad adminsitrand nici o afacere, nici macar un butic d-ala amarat la piata ....El nu stie altceva decat sa turuie in stilul politicianist care ne-a tinut in loc timp de 20 de ani.
Asta este problema fundamentala a Romaniei de 20 de ani, niste polltruci vremelnici ajunsi in fruntea tarii resusesc de minune sa distruga incet-incet Romnaia si sperantele a milioane de romani.
Si nici nu vad vreun viitor mai altfel curand...
Sa nu mai acceptam figurile angajatorilor.
Sa ne facem treaba atunci cand avem un contract conform clauzelor contractuale, si cand observam ca ne sunt incalcate drepturile sa facem public acest lucru ca lumea sa nu mai vina la acel angajator!
Sa nu mai mintim, sa nu mai furam, sa nu mai aruncam gunoaie pe jos.
Etc, lista poate continua.
Va invit la lupta impotriva nedreptatii pe blog la dezvaluie.wordpress.com
E prima guvernare de dupa '89 care incearca sa dreaga lucrurile, si sa intareasca statul.
Dar bag seama ca asta-ti sta in gat....
Si tu ne spui de intarirea statului, pai exact asta este problema Romaniei: toate astea ce ti le-am enumerat sunt caracteristice unui stat slab unde-si fac de cap interlopii, criminalii, hotii, coruptii...
Lasa-ne cu povestile portocalii, vedem singuri in ce hal a ajuns Romania sub Guvernul incompetent al lui Boc...
Tara nimanui....
- eu nu as putea crede ca data trecuta nu am alocat nimic din centura de siguranta salariilor. Daca tot avem un contract nou...dece sa nu-l folosim intr-un an electoral ? Coincidente ?
"cu cat taiem mai multe chetuieli, cu atat este afectata negativ crestere economica"
- nu sunt profesor, dar cred ca economia nu consta DOAR din imprumuturile statului si deficit. Mai e si segmentul de privati( care o mai fi). Oamenii concediati nu dispar, se apuca de muncit in cel mai rau caz.
"nivelul PIB-ului depinde de nivelul cheltuielilor publice"
- eu cred ca sunt vremuri in care nu o cifra anume conteaza cel mai mult. Poate nu avem un PIB puternic anul viitor ca oamenii se pregatesc sa porneasca afaceri noi ?
Cu fondurile europene, cred ca nu stricam sa ne uitam si la realitate. Poate,poate nu e momentul cel mai oportun sa visam cai verzi pe pereti depsre oamenii care sar sa depuna cereri si sa astepte ani de zile pentru finantari.
Adu-ti aminte ca erai Ministru de Finante exact in perioada in care afacerile lui Vantu erau la apogeu!
Sub nasul tau, Vantu dirija finantele statului iar matale , ori nu te-ai prins, ori n-ai vrut.
Ba mai mult, ai mai bagat si CEC-ul drept "garant" al sarlataniilor lui Vantu!
Acum, dupa ploaie chepeneag, te-ai trezit sa faci pe marele analist!
Tardiv, dle Daianu.
Tardiv!
Am vazut cat de competent este in perioada cand a fost ministru.