Fiscul a publicat in Monitorul Oficial detaliile metodelor indirecte de control

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 15 noiembrie 2011, 8:39 Economie | Finanţe & Bănci


Sorin Blejnar (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Aseara, ANAF a publicat in Monitorul Oficial (nr.804/14/11/2011) Ordinul nr. 3389 din 03 Noiembrie 2011 privind stabilirea prin estimare a bazei de impunere, detaliind si cele cinci metodele indirecte de control pe care le va utiliza. Cele cinci metode au fost determinate cu ajutorul unor experti ai FMI, inca din primavara. Fiscul anuntase ca urmeaza  sa controleze veniturile si cheltuielile persoanelor fizice si juridice prin mai multe metode indirecte- utilizand alte surse decat declaratiile contribuabilului. "Scopul principal este de a stabili starea reala a veniturilor persoanelor fizice si firmelor, pentru a stabili valoarea corecta a impozitelor datorate", a explicat pentru HotNews.ro Dragos Bogdan, vicepresedinte ANAF.

Care sunt principalele elemente ale fiecarei metode?
 • Metoda sursei si cheltuirii fondurilor. Elementul principal este compararea cheltuielilor cu veniturile declarate. Metoda se bazeaza pe faptul ca orice cheltuiala ce excede veniturilor declarate, reprezinta un venit nedeclarat. Baza impozabila estimata va tine cont si de eventuale venituri neimpozabile sau cheltuieli nedeductibile.
 • Metoda fluxurilor de trezorerie. Metoda presupune o analiza a operatiilor bancare in sensul corelarii sumelor depuse in conturi cu veniturile declarate. Se va analiza si volumul cheltuielilor decontate din conturile bancare. Veniturile nedeclarate sunt stabilite prin diferenta intre incasarile depuse, soldurile existente sau/si utilizate pentru platile prin banca si veniturile declarate.
 • Metoda marjei. Metoda presupune ca activitatile identice dintr-un domeniu au elemente comune atat din punct de vedere tehnic cat si financiar. Se au in vedere veniturile realizate si costurile de productie sau achizitie, stabilindu-se daca marja de profit corespunde veniturilor declarate. Procedura se utilizeaza pentru recalculul diferentelor, fata de o medie a unui sector de activitate analizat. "Se analizeaza vanzarile si costurile. Fiind vorba de activitati similare, daca una din firme declara venituri mai mici, i se poate aplica o marja de castig", arata vicepresedintele ANAF Dragos Bogdan.
 • Metoda produsului/serviciului si a volumului. Metoda porneste de la determinarea costului de productie sau achizitie a unei unitati de produs. Se identifica costurile unitare pentru un produs sau serviciu. Prin impartirea costurilor totale la costul unuitar rezulta numarul de unitati de produs/serviciu ce rezulta din totalul cheltuielilor angajate. Acestea se compara cu numarul de unitati declarate la vanzare. Metoda furnizeaza informatii pentru sumele incasate si neevidentiate.
 • Metoda patrimoniului net. Metoda are in vedere cresterea patrimoniului net al unui contribuabil in comparatie cu situatia de la inceputul anului fiscal. Metoda presupune ca veniturile sunt transformate in active sau sunt utilizate pentru reducerile unor datorii.
O echipa de experti ai FMI a derulat in primavara o misiune tehnica la sediul ANAF, pentru a acorda asistenta in legatura cu aceste metode indirecte de control si pentru cresterea gradului de conformare in randul persoanelor fizice cu venituri sau averi mari. "Sunt foarte multumit ca am reusit sa conturez aceasta directie de control din cadrul ANAF, care va verifica acele persoane fizice care realizeaza venituri mari sau au averi considerabile si care nu platesc statului impozitele aferente. Inspectorii fiscali ai acestei directii au beneficiat si beneficiaza in continuare de experienta unor specialisti precum cei de la FMI. Mi-am propus ca aceasta directie sa functioneze la standarde internationale si de aceea expertii care le vor oferi consultanta inspectorilor fiscali romani provin din tari unde aceste verificari se fac de zile (sic) si cu rezultate foarte bune: de la IRS - SUA si de la Fiscul francez", a declarat presedintele ANAF, Sorin Blejnar.

"Aceste metode indirecte de control sunt utilizate in foarte multe state din UE si in SUA si ca Romania s-a inspirat in acest demers din experienta Fiscului american, unde 1% din persoanele cele mai bogate asigura 40% din incasarile din impozitul pe venit", a mai spus Blejnar. "Metodele sunt opozabile atat persoanelor juridice, cat si celor ce desfasoara profesii libere, sunt aplicabile in special cand informatiile comunicate de contribuabil sunt considerate de autoritatile fiscale ca incomplete sau lipsesc documentele solicitate", a explicat pentru HotNews consultantul fiscal Adrian Benta, de la compania Bentaconsult.


Guvernul a decis, la finele anului trecut, ca persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8293 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  LA PRIMA VEDERE FOARTE CORECT (Marţi, 15 noiembrie 2011, 9:25)

  pointless man [utilizator]

  Intr-adevar metodele sint folosite in multe tari - asa l-au infundat pe Al Capone.

  Pentru Romania exista insa o problema: onestitatea functionarilor care le vor "implementa" (partea cu inteligenta si competenta o neglijez pentru moment). Cind toti cei ce au defasurat o afacere cit de mica STIU prea bine ca lefegii MF sint de obicei rauvoitori cu tendinte de terorism si, prin consecinta, coruptibili, ne putem intreba ce va iesi. Pe acest fond daca mai primesc "de sus" si vreun ordin de persecutie (cu substrat politic sau nu) am MARI REZERVE cu privire la aceste noutati.

  NICI O LEGE NU-I MAI BUNA DECIT OAMENII CARE O APLICA (vezi si dezastrul justitiei, mai ales in cazul Vintu).
  • 0 (0 voturi)    
   mda, dar... (Marţi, 15 noiembrie 2011, 18:56)

   mary [anonim] i-a raspuns lui pointless man

   Numai ca nu se vor uita numai functionarii romani pe acele informatii...SIc, sic!

   RO este parte intr-un sistem amplu de schimburi de informatii asa ca daca scapa unii mici, magarii mari gen SOV nu au nici o sansa!

   Ati pierdut din vedere aceste aspecte, in speta Vantu, si, mai adaug ca si ca in cazul Olanda vs. Romania - dosarul zonei Schengen- unii vor putea spune ca mai avem de muncit pana sa semanam cu lumea civilizata la care poate am vrea sa ne aliniem ...

   Un alt aspect deloc de neglijat, consecinta directa legata de cazurilor Costiniu, SOV si nu numai, in RO valoarea investitiilor directe straine este in cadere continua si asta spune multe despre mediul de afaceri din Romania si atractivitatea sa.

   Romania, daca vrea sa ramana asa cum este acum nu are alta sansa decat sa moara de foame si sa se bantunizeze...

   Oamenii valorosi care cred in ei si produc vor continua sa plece din tara.

   Cine inchide ultimul lumina in RO?
   Dvs. sau poate dumnealui?
 • 0 (0 voturi)    
  De ce mi-as declara veniturile (Marţi, 15 noiembrie 2011, 9:29)

  anton [anonim]

  Eu sunt pentru plata contributiilor si taxelor, dar inteleg ca daca nu le declar, as plati tot impozit de 16%. De ce le-as declara atunci? Probabilitatea sa fiu controlat e mai mica si as plati tot aceeasi bani.

  Nu ar trebui sa existe si o pedeapsa? Nu ma face nimic sa platesc in conditiile expuse.
  • 0 (0 voturi)    
   mai platesti (Marţi, 15 noiembrie 2011, 9:35)

   Pamfil [anonim] i-a raspuns lui anton

   ...pe langa cei 16% si penalizarile. Care de obicei nu sunt mici. Daca dovedesc enspectorii fescali ca ai acumulat venituri nedeclarate acum 15 ani, vei avea ceva de plata!
   • 0 (0 voturi)    
    Mici corecturi... (Marţi, 15 noiembrie 2011, 10:32)

    George [anonim] i-a raspuns lui Pamfil

    Dobanzile pentru neplata la termen sunt mici acum, parca 0,04% pe zi de intarziere, ceva in jurul a nici 15% pe an! Iar penalizarile sunt 0 daca platesti pana la 31 decembrie si cu 50% reducere daca platesti pana la 30 iunie 2012.
    De datorii de acum 15 ani nu poate fi vorba, prescrierea fiscala fiind de 5 ani.
 • 0 (0 voturi)    
  Recomandate si pentru protectia sociala. (Marţi, 15 noiembrie 2011, 10:30)

  mircea [anonim]

  Nu ar strica sa-i instruiasca si pe cei care stabilesc ajutoarele sociale,pentru a stabili cazuri reale de ajutor social si nu situatii de acum cand primesc ajutoare sociale tigani cu palate,masini scumpe si terenuri lasate parloaga.
 • +2 (2 voturi)    
  Corect (Marţi, 15 noiembrie 2011, 10:37)

  Fiscu' [anonim]

  Deosebit de corect !!! ... da pe domnii de la fisc cine-i controleaza ( daca nu sunt indiscret ) ???
 • +2 (2 voturi)    
  metode (Marţi, 15 noiembrie 2011, 10:54)

  GABI [anonim]

  Cred ca acelasi lucru ar trebui facut cu cei de la stat, cu cei care castiga licitatii.... cu toti cei care au lucrari cu statul. De ce? simplu... la noi STAT - orice este mult mai scump? de ce domnule Blejnar? Cand o sa raspundeti la aceste intrebari aveti dreptul de a controla orice alta activitate.Nu?
 • +2 (2 voturi)    
  predictie: (Marţi, 15 noiembrie 2011, 11:16)

  Rafael Che Guevara [anonim]

  Daca se vor aplica aceste controale tuturor categoriilor sociale, atunci da, initial vor veni mai multi bani la buget. Dupa care vor scadea incasarile si ceea ce e mai important cursul de schimb fata de euro sau dolar va exploda.
 • +1 (1 vot)    
  "Lectii" de la FMI (Marţi, 15 noiembrie 2011, 11:24)

  George [anonim]

  Cat efort pentru a se ajunge la chstii stiute de orice student incepator, sau chiar si de un elev de la un liceu economic!
  Imi permit sa cometez metodele de mai sus:
  1. Pai daca veniturile sunt mai mici decat cheltuielile, e la mintea cocosului ca... e "ceva" acolo!
  2. Greu de realizat, fiindca la noi platile in numerar au pondere mare, ocolesc bancile. Sa nu mai vorbim de incalcarea secretului bancar...
  3. Compararea agentilor care fac parte din aceeasi ramura, iarasi nu ajuta. E si periculos, se va alege cel mai performant si vor fi pusi toti sa plateasca la nivelul realizarilor acestuia? Pai tocmai s-a renuntat la un forfetar, fiindca s-a dovedit a fi o frana in activitate.
  4. E prea tehnica metoda asta, si da informatii doar asupra cheltuililor directe, identificabile in produsul finit. Inaplicabila in cazul serviciilor.
  5. Valabila in anii "normali", fiindca in anii de criza, si o scadere a activitatii (chiar daca este in continuare rentabila) va duce la scaderea patrimoniului net.
  • 0 (0 voturi)    
   propunere (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 9:45)

   das [anonim] i-a raspuns lui George

   nu vrei sa fii presedintele anaf.vad ca te pricepi mai bine ca toti..
 • -1 (1 vot)    
  cum mi-am distrus viitorul (Marţi, 15 noiembrie 2011, 15:26)

  Stefan [anonim]

  - am luat personal un imprumut de 250k euro de la persoane cunoscute. Nu am nici un act cum de mi-am permis casa in care locuiesc. Nu din venituri l-am cumparat.
  - am ajutat un prieten care a lucrat in strainatate sa transfere banii acasa pentru casa lui. Nu sunt banii mei, dar le-am avut in cont in trecut.
  - am primit masina de la taica-meu, am primit TV de ziua mea de la prieteni. Nu am nici o dovada ca sunt ai mei, sau de unde le am.
  Sunt considerat un infractor care trebuie sa plateasca inca 16% pentru tot ce nu si-a permis in viata ? ( sa nu vorbim de penalitati ca acolo o sa ma sparga )
  Help ?
  • 0 (0 voturi)    
   don't worry (Marţi, 15 noiembrie 2011, 18:40)

   mary [anonim] i-a raspuns lui Stefan

   Don't worry, be happy if you have such friends..

   But be aware...

   Povestea ta a si inceput - tot ce spui va putea sa fie folosit impotriva ta!

   Aud ceva la usa ta: cioc, cioc, parca este FISC-ul ca sa te intrebe de prietenii tai, de ce ai facut in ultimii x ani cu banii si cu viata ta, asa ca...
  • 0 (0 voturi)    
   Prostia si domnia sunt scumpe. (Marţi, 15 noiembrie 2011, 21:57)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Stefan

   Daca nu ai nimic,nu-i nimic al tau in acte,nu are ce sa-ti calculeze cu 16% plus penalizari.Saracia este gratis si scutita de taxe si impozite.
   • 0 (0 voturi)    
    tragic (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 10:51)

    Stefan [anonim] i-a raspuns lui mircea

    pai asta e problema. Banii nu sunt ai mei dar proprietatea e pe numele meu. In viitor trebuie sa dau imprumutul inapoi + dobanda + sa platesc impozit statului + penalizari. Banii castigati cu care o sa platesc imprumutul sunt din salariu care o sa fie taxat cu 49% taxe. Morala : nu te imprumuta niciodata.
 • 0 (0 voturi)    
  bun,dar... (Marţi, 15 noiembrie 2011, 21:18)

  rock [anonim]

  blejnar asta,isi justifica in totalitate veniturile fata de averea si traiul sau?intreb,nu dau cu parul.ia sa vedeti voi cind asta se va duce ca doar roata se invirte,cum va fi luat si el la puricat sau el este cu doua perechi de ...si este scutit?
 • 0 (0 voturi)    
  ca vrea Boc (Marţi, 15 noiembrie 2011, 22:17)

  nmh [anonim]

  veniturile nete de pana la 50000RON sunt scutite de la plata impozitelor. dar de ce nu le pune si 24%tva la sumele alea??? tacere, nicio reactie, ce mai chimist


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by