Care sunt principalele elemente ale fiecarei metode?
- Metoda sursei si cheltuirii fondurilor. Elementul principal este compararea cheltuielilor cu veniturile declarate. Metoda se bazeaza pe faptul ca orice cheltuiala ce excede veniturilor declarate, reprezinta un venit nedeclarat. Baza impozabila estimata va tine cont si de eventuale venituri neimpozabile sau cheltuieli nedeductibile.
- Metoda fluxurilor de trezorerie. Metoda presupune o analiza a operatiilor bancare in sensul corelarii sumelor depuse in conturi cu veniturile declarate. Se va analiza si volumul cheltuielilor decontate din conturile bancare. Veniturile nedeclarate sunt stabilite prin diferenta intre incasarile depuse, soldurile existente sau/si utilizate pentru platile prin banca si veniturile declarate.
- Metoda marjei. Metoda presupune ca activitatile identice dintr-un domeniu au elemente comune atat din punct de vedere tehnic cat si financiar. Se au in vedere veniturile realizate si costurile de productie sau achizitie, stabilindu-se daca marja de profit corespunde veniturilor declarate. Procedura se utilizeaza pentru recalculul diferentelor, fata de o medie a unui sector de activitate analizat. "Se analizeaza vanzarile si costurile. Fiind vorba de activitati similare, daca una din firme declara venituri mai mici, i se poate aplica o marja de castig", arata vicepresedintele ANAF Dragos Bogdan.
- Metoda produsului/serviciului si a volumului. Metoda porneste de la determinarea costului de productie sau achizitie a unei unitati de produs. Se identifica costurile unitare pentru un produs sau serviciu. Prin impartirea costurilor totale la costul unuitar rezulta numarul de unitati de produs/serviciu ce rezulta din totalul cheltuielilor angajate. Acestea se compara cu numarul de unitati declarate la vanzare. Metoda furnizeaza informatii pentru sumele incasate si neevidentiate.
- Metoda patrimoniului net. Metoda are in vedere cresterea patrimoniului net al unui contribuabil in comparatie cu situatia de la inceputul anului fiscal. Metoda presupune ca veniturile sunt transformate in active sau sunt utilizate pentru reducerile unor datorii.
"Aceste metode indirecte de control sunt utilizate in foarte multe state din UE si in SUA si ca Romania s-a inspirat in acest demers din experienta Fiscului american, unde 1% din persoanele cele mai bogate asigura 40% din incasarile din impozitul pe venit", a mai spus Blejnar. "Metodele sunt opozabile atat persoanelor juridice, cat si celor ce desfasoara profesii libere, sunt aplicabile in special cand informatiile comunicate de contribuabil sunt considerate de autoritatile fiscale ca incomplete sau lipsesc documentele solicitate", a explicat pentru HotNews consultantul fiscal Adrian Benta, de la compania Bentaconsult.
Guvernul a decis, la finele anului trecut, ca persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.
Pentru Romania exista insa o problema: onestitatea functionarilor care le vor "implementa" (partea cu inteligenta si competenta o neglijez pentru moment). Cind toti cei ce au defasurat o afacere cit de mica STIU prea bine ca lefegii MF sint de obicei rauvoitori cu tendinte de terorism si, prin consecinta, coruptibili, ne putem intreba ce va iesi. Pe acest fond daca mai primesc "de sus" si vreun ordin de persecutie (cu substrat politic sau nu) am MARI REZERVE cu privire la aceste noutati.
NICI O LEGE NU-I MAI BUNA DECIT OAMENII CARE O APLICA (vezi si dezastrul justitiei, mai ales in cazul Vintu).
#showComment
Nu ar trebui sa existe si o pedeapsa? Nu ma face nimic sa platesc in conditiile expuse.
#showComment
Imi permit sa cometez metodele de mai sus:
1. Pai daca veniturile sunt mai mici decat cheltuielile, e la mintea cocosului ca... e "ceva" acolo!
2. Greu de realizat, fiindca la noi platile in numerar au pondere mare, ocolesc bancile. Sa nu mai vorbim de incalcarea secretului bancar...
3. Compararea agentilor care fac parte din aceeasi ramura, iarasi nu ajuta. E si periculos, se va alege cel mai performant si vor fi pusi toti sa plateasca la nivelul realizarilor acestuia? Pai tocmai s-a renuntat la un forfetar, fiindca s-a dovedit a fi o frana in activitate.
4. E prea tehnica metoda asta, si da informatii doar asupra cheltuililor directe, identificabile in produsul finit. Inaplicabila in cazul serviciilor.
5. Valabila in anii "normali", fiindca in anii de criza, si o scadere a activitatii (chiar daca este in continuare rentabila) va duce la scaderea patrimoniului net.
#showComment
- am ajutat un prieten care a lucrat in strainatate sa transfere banii acasa pentru casa lui. Nu sunt banii mei, dar le-am avut in cont in trecut.
- am primit masina de la taica-meu, am primit TV de ziua mea de la prieteni. Nu am nici o dovada ca sunt ai mei, sau de unde le am.
Sunt considerat un infractor care trebuie sa plateasca inca 16% pentru tot ce nu si-a permis in viata ? ( sa nu vorbim de penalitati ca acolo o sa ma sparga )
Help ?
#showComment#showComment