Seful ministrilor de Finante din Zona Euro, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri ca Germania, inainte de a da lectii partenerilor sai, ar trebui sa-si aduca aminte ca are, de asemenea, o datorie mai mare decat cea a Spaniei, scrie AFP.

"In Germania, se procedeaza ca si cum nu ar exista nicio problema, ca si cum Germania ar fi scutita de datorii in timp ce toti ceilalti au datorii excesive", a declarat Juncker, pentru cotidianul german Der General-Anzeiger, intr-un interviu care va fi publicat joi, dar din care au fost publicate in avans extrase.

Or, pentru Juncker "nivelul datoriei germane este ingrijorator".

"Germania are o datorie mai mare decat Spania. Doar ca nimeni nu vrea sa o stie aici", a adaugat acesta, calificand drept "jenanta" dezbaterea germana legata de viitorul euro.

"E mai usor sa spui ca oamenii din sud sunt lenesi iar germanii muncesc pe rupte. Dar nu este asa", a continuat acesta.

Intrebat asupra influentei Germaniei asupra deciziilor adoptate in Zona Euro si sentimentul de agasare pe care acest lucru l-ar putea genera, Juncker a subliniat ca aceasta tara este cea mai mare economie din regiune si ca are o functie de "locomotiva" pe care "nimeni nu o poate inlocui, daca va face o pana".

"Este adevarat, influenta germana in Zona Euro este mare. Dar anumiti oameni in Germania considera ca este prea mare", a mai spus acesta.