Guvernul a aprobat cea de-a doua rectificare bugetara din acest an. Au fost taiate bugetele la ministerele Muncii, Agriculturii, Educatiei, Mediului si Finantelor. In schimb, au fost suplimentate bugetele ministerelor Sanatatii, Transporturilor, Dezvoltarii Regionale, Economiei, Culturii si Internelor. Cea mai mare reducere a fost facuta la bugetul Ministerului Finantelor (aproximativ 1,1 miliarde lei), iar cea mai mare suplimentare de fonduri a fost efectuata la Ministerul Sanatatii (1,2 miliarde lei).Ministrul finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca rectificarea bugetara a avut la baza realocarea unor sume care au provenit din economii.

Alte taieri s-au produs la Ministerul Muncii (755 milioane lei), Ministerul Agriculturii (145 milioane lei), Ministerul Mediului (80 milioane lei) si Ministerul Educatiei (50 milioane lei).

Bugetul Ministerului Sanatatii a fost suplimentat cu 1,23 miliarde lei din care:

  • cheltuieli suplimentare de 483 milioane lei pentru plata arieratelor la medicamente
  • 560 milioane de lei diminuari de venituri la Casa de Sanatate
  • 240 milioane lei pentru programele de la Ministerul Sanatatii.

Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a primit 772 milioane de lei din care:

  • 500 de milioane de lei pentru plata de arierate ale CNCF-CFR S.A.
  • 155,7 milioane de lei sunt destinate continuării investiţiilor pentru proiecte derulate de CNADNR şi Metrorex
  • 82,5 milioane de lei cheltuieli necesare pentru acordarea facilităţilor şi gratuităţilor de care beneficiază diferite categorii sociale (de ex. veterani, pensionari, elevi şi studenţi, persoane cu handicap) pentru transportul pe calea ferată şi metrou în anul 2011
  • 24,5 milioane de lei pentru cheltuieli aferente finanţării programelor cu finanţare nerambursabilă

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a primit 430 de milioane de lei, în principal pentru plata arieratelor aferente HG 577/1994 (pietruirea, reabilitarea, modernizarea şi asfaltarea drumurilor de interes local); construcţii de locuinţe pentru tineri destinate închirierii; plata primelor de economisire conform OUG 99/2006, etc.

Bugetul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional a fost suplimentat cu 53 de milioane de lei din care 47 de milioane de lei sunt destinate finalizării lucrărilor la Biblioteca Naţională.

Au mai fost suplimentate si fondurile Ministerului Economiei cu 250 milioane lei in vederea majorarii capitalului social al Fondului National de Garantare pentru IMM-uri.

Rectificarea a avut in vedere si reducerea arieratelor la companii de stat si unele ministere. Pentru Ministerul Transporturilor s-a alocat suma de 500 milioane lei pentru plata arieratelor, pentru Ministerul Apararii Nationale - 268 milioane lei si pentru Ministerul Administratiei si Internelor - 99 milioane lei.

  • Ministrul finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca rectificarea bugetara a avut la baza realocarea unor sume care au provenit din economii.

"Nu este vorba de a taia cheltuieli la unele ministere sau din alte bugete, sa puna in imposibilitate de a functiona institutiile respective sau de a nu putea face plati in limita legala", a spus Ialomitianu.

Astfel, la Ministerul Finantelor s-au facut economii de 1,3 miliarde lei, iar la Ministerul Muncii economii tot de 1,3 miliarde lei. Sumele provin din reducerea cheltuielilor pentru asistenta sociala cu 563 milioane lei, prin controalele efectuate, unde s-au gasit multe nereguli, economii la bugetul de somaj de 850 milioane lei si reducerea subventiei la bugetul de pensii de 554 milioane lei, sustine Ialomitianu.