Moody's a retrogradat miercuri seara rating-ul a zece banci regionale germane, precum LBBW si BayernLB, institutii considerate ca fiind punctele slabe ale sectorului financiar german. Aceste deficiente nu sunt legate de criza datoriilor din zona euro, ci de faptul ca aceste banci sunt mai putin susceptibile de a beneficia de sprijinul guvernamental in caz de dificultati din cauza noilor reglementari si a conditiilor stricte impuse de catre Comisia Europeana pentru orice asistenta, a declarat Moody's citata de AFP.

Sase banci, printre care LB Bayern si Hypo Deutsche, au primit vestea ca ratingul le-a fost retrogradat de la A1 la Baa1. Ratingurile bancilor LBBW, NordLB si BremerLB au fost retrogradate de la A2 la Aa2 iar cel al NLBL de la A3 la Aa3.

Ratingul altor trei institutii bancare, inclusiv ASS Nordbank si Helaba, s-a redus cu doua trepte. Si DekaBank a pierdut o gradatie Aa2. Doar LBB a reusit sa-si mentina ratingul la A1.

Bancile germane regionale sunt larg considerate ca fiind cea mai slaba veriga in sistemul financiar german. Excluse de pe piata serviciilor bancare cu amanuntul, au apelat la produse financiare complexe si riscante. Cele mai multe dintre ele au fost obligate de catre Comisia Europeana sa-si restructureze si sa-si reduca drastic activele.