Italia ar putea fi nevoita sa faca fata unui cost ridicat de finantare a datoriei sale pentru o "perioada prelungita", dar este "imperativ" ca aceasta tara "sa-si pastreze accesul pe pietele internationale". In caz contrar agentia de evaluare Fitch avertizeaza ca urmeaza sa reduca din nou ratingul acestei tari.

Fitch coborase cu o treapta, la inceputul lunii octombrie, ratingul Italiei la "A+" de la "AA-", cu o perspectiva "negativa", ceea ce inseamna ca ar putea urma noi retrogradari, scrie presa internationala.

Sub presiunea pietei, Italia a fost nevoita se imprumute zilele trecute la dobanzi record de peste 7% pe an. Daca situatia persista datoria tarii devine nesustenabila, considera Fitch.

Dar, noul guvern italian condus de Mario Monti poate crea o "surpriza pozitiva". Aceea de a reduce dobanda de imprumut la un nivel "suportabil" pentru tara sa, a scris, joi, agentia de rating Fitch intr-un comunicat de presa.

Italia este "deosebit de vulnerabila la intensificarea crizei", din cauza datoriilor sale uriase si a cresterii economice slabe, avertizeaza Fitch.