UPDATE Surse: Ungaria negociaza cu FMI un acord de precautie in valoare de 4 miliarde euro. FMI si CE au primit cererea oficiala din partea Ungariei
UPDATE: Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana au anuntat luni ca au primit o cerere oficiala de asistenta financiara de tip "preventiv" din partea Ungariei, potrivit AFP.
"FMI a primit o cerere din partea autoritatilor ungare pentru o posibila asistenta financiara. Autoritatile tarii au trimis o cerere similara si Comisiei Europene", se arata intr-un comunicat al Fondului. CE a confirmat informatia intr-un comunicat separat.
Institutiile internationale au aratat ca autoritatile de la Budapesta intentioneaza sa trateze ca "preventiv" orice sprijin financiar pus la dispozitie de FMI si CE.
Reamintim ca Guvernul maghiar a anuntat joi ca va incepe negocierile cu FMI pentru un acord care sa confere credibilitate situatiei economice de la Budapesta.
Presa maghiara a scris la acel moment ca graba cu care Ungaria a anuntat joi acordul se datoreaza dorintei autoritatilor de a evita cu orice pret retrogradarea ratingului suveran in categoria "junk", care ar fi trebuit anuntata de Standard and Poor's.
Anuntul negocierilor cu FMI vine pe fondul unor politici economice taxate drept "nationaliste" ale guvernului de dreapta condus de Viktor Orban. Acesta a respins in repetate randuri un astfel de acord, sustinand ca ar stirbi suveranitatea tarii.
FMI si CE deruleaza in prezent un acord de tip preventiv cu Romania, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au decis la inceputul acestui an sa nu mai traga ultima transa din acordul stand-by si sa prelungeasca intelegerea cu Fondul, printr-un acord de tip preventiv in valoare de circa 3,5 miliarde de euro. Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.
Autoritatile romane au declarat in repetate randuri ca acesti bani vor fi accesati doar in caz de urgenta.
Guvernatorul Mugur Isarescu a explicat la acea data ca banii de la FMI pot fi trasi doar in cazul unei situatii grave, cum ar fi un atac asupra monedei nationale, declansat de o criza in regiune, concretizat intr-o pierdere masiva de rezerve si de incredere. O alta situatie in care Banca Centrala ar putea accesa banii de la FMI ar fi aceea in care Trezoreria esueaza, in doua - trei randuri, sa se finanteze la costuri acceptabile.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
FIDESZ, partidul conservator din Ungaria, a promis ca nu va avea nevoie de FMI, ca va aplica o politica economica 'nationala'.
Dupa ce a castigat alegerile cu 66% din voturi, suficient pt a schimba Constitutia si principalele legi organice ale tarii, Viktor Orban a inceput sa ia decizii economice cel putin 'discutabile' sub aspectul eficientei, de genul incetarea monitorizarii FMI, nationalizarea fondurilor private de pensii pt a pune mana pe 15 miliarde de dolari, taxe noi pe banci, fast-food, etc.
Asta in timp ce Romania lui Boc aplica cele mai dure masuri din Europa si semna acorduri cu FMI. Cu riscul 'sinuciderii politice' a guvernului de centru-dreapta, ajuns la maxim 20% in sondaje.
2 ani mai tarziu, Romania a iesit complet din recesiune, are a 4-a cea mai mica datorie din UE, inflatia e la 3,6% (in Ungaria e la 3,8%), are cea mai rapida crestere economica trimestriala din UE la 1,9%, are un ritm anual ridicat (4,5% in timp ce Ungaria e la 1,5%), leul e protejat si stabil, exporturile sunt cele mai mari din ultimii 20 de ani, deficitul bugetar va fi sub 2% in 2012, agentiile incep iar sa recomande tara pentru investitori, USA, Germania, UK si chiar Rusia ne trateaza cu mare atentie si ne propun parteneriate privilegiate.
Ungaria in schimb are un guvern de dreapta tot la 20% (22% mai precis in ultimele sondaje), insa situatia macroeconomica s-a degradat foarte mult, cu somaj si inflatie in crestere, datorie publica externa si mai mare, crestere PIB foarte mica, investitii in scadere, forint prabusit (-12% in cateva luni), scaderea puterii de cumparare si a valorii economiilor populatiei, imagine externa proasta, demonstratii masive in strada.
Orban a promis ca demisioneaza..oare?
Orban, esti un papagal.
nu se bateau ungurii cu pumnul in piept in 2010 ca au reusit sa tina forintul in loc si nu au nevoie de imprumut FMI?
...
in timp ce noi luam 20miliarde de euroi, tot de la FMI?