Presedintele Traian Basescu si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, se intalnesc, marti dimineata, la Palatul Cotroceni, discutie la care, potrivit unor surse din Palatul Victoria, premierul Emil Boc nu participa, relateaza Mediafax.

Intalnirea va dura aproximativ 45 de minute, urmand ca guvernatorul sa se deplaseze ulterior la sediul Institutului Bancar Roman, unde va sustine un discurs, au confirmat, pentru HotNews.ro, surse apropiate sistemului bancar.

"Intalnirea dintre seful statului si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a fost programata din scurt, dar face parte din cadrul intalnirilor periodice", au declarat surse oficiale.

In ultimii ani au mai fost programate astfel de intalniri intre presedinte si guvernatorul BNR, unele dintre acestea fiind anuntate public de catre cele doua institutii.

Intalnirea dintre Basescu si Isarescu are loc in contextul in care Romania a esuat in incercarea de a se imprumuta in dolari pe piata americana prin programul de emisiuni MTN (Medium Term Notes), iar Guvernul se pregateste sa aprobe, in aceasta saptamana, proiectul de buget pentru anul viitor. De asemenea, pietele financiare sunt tensionate, iar cursul leu-euro s-a apropiat in ultimele zile de cotatia maxima istorica.

Romania a esuat in incercarea de a se imprumuta in dolari pe piata americana prin programul de emisiuni MTN, dar nu renunta la emisiunea programata pentru SUA, unde va reveni atunci cand conditiile vor fi favorabile.

Reprezentanti ai Ministerului Finantelor au participat recent la intalniri cu investitori in Marea Britanie si SUA pentru promovarea emisiunii de obligatiuni in dolari.

Ministerul Finantelor a pregatit o emisiune de obligatiuni romanesti denomiate in dolari pe piata SUA cu o valoare minima de 500 de milioane de dolari si un nivel maxim de 2 miliarde de dolari, care urma sa fie lansata la jumatatea saptamanii trecute, potrivit unor surse guvernamentale.

Agentiile Fitch si Standard&Poor's au inrautatit la negativa perspectiva de rating a Ungariei, aflata pe ultima treapta recomandata pentru investitii, iar retrogradarea in categoria "junk" pare numai o chestiune de timp, potrivit Financial Times.

Ziarul britanic scrie ca Ungaria a fost lovita din plin de agravarea crizei din zona euro, iar problemele celei mai indatorate economii din Europa Centrala si de Est ar putea indica un nou val de contagiune in regiune.

Budapesta "a indurat" trei licitatii dificile pentru vanzarea de obligatiuni intr-o saptamana, randamentele au urcat puternic, iar forintul s-a depreciat la un minim istoric.