Vezi in continuare cele mai importante declaratii ale lui Mugur Isarescu
- Niciodata nu s-a discutat despre criza ca acum. Categoric a fost un “overshooting” la faptul ca anterior s-a mers pe ideea de libertate totala, inovare in exces, ba l-au citat pe batranul Adam Smith si legat de lacomie.
- In vremea cand aparea Avutia Natiunilor, normele etice erau foarte puternice. Lumea mergea la biserica. Din aceasta perspectiva, faptul ca intr-o societate umana mult transformata, in care apar suprapuneri intre civilizatia globalismului si cea religioasa, cu capacitate de comunicare extrem de rapida, o discutie despre normele etice nu trebuie sa fie surprinzatoare.
- Industria bancara nu numai la noi este la o rascruce istorica. Motivul este ca s-a erodat increderea in aceasta industrie. Nu stiu pana unde va ajunge aceasta normare a eticii, dar unele norme vor prinde viata.
- Se discuta astazi foarte mult despre remuneratia bancherilor si nu fara motiv. Se discuta despre morala bonusurilor, despre modelul de business bancar. Mai avem problema reglementarilor prudentiale.
- Traim o perioada de avant a reglementarii- toata lumea astazi reglementeaza.
- Increderea depinde de calitatea bancherului, sa va fie clar.
- Participam la Basel si ne retrageam cu bancherii si discutam. Un subiect era de pilda cum in viitor creditele vor fi date de un computer. Pana acolo se ajunsese. Ori, creditul e o relatie umana, de incredere.
- Nu un computer trebuie sa intermedieze acordarea de credite. Trebuie sa se revina la functia de baza a bancherului.
- Relatia dintre bancher si client trebuie sa fie de colaborare, nu de ucidere reciproca.
- Stiti ce a mai distrus increderea? Niste formule sofisticate aruncate pe pereti, din care reiesea ca toata lumea castiga.
- Mai avem si bonusurile exagerate care s-au acordat si care au contribuit si ele la deteriorarea increderii.
- La un moment dat au venit la mine cativa bancheri mari, de la banci din afara. Fiecare ma anunta ce cota de piata vrea sa obtina in Romania. Unul voia 7%, altul 14%... Cand am adunat cotele de piata, rezulta o cota totala de piata de 240%.
Situatia se reechilibreaza daca se impun cote si taxe vamale .Altfel nu este solutie. S-au distrus mediile economice .Este ca un ecosistem in natura .Prea multi lei prea putine antilope se termina ca mor de foame si leii.Si mai este ceva.Muncitorii chinezi si indieni exploatati la 1 dolar pe zi .Aici este baza prosperitatii chinei.Exploatarea muncii oamenilor la preturi derizorii.Muncesc sa manance.Ca sunt multi si fara valoare.
omule, dar nu ai citit contractul? aveai ochii inchisi?
isarescu a spus: nu luati credite in franci elvetieni? de ce s-au luat astfel de credite? din lacomie...da, lacomia celor care s-au imprumutat.
Exista o multime de comisioane abuzive, ilegale, ascunse, modificate dupa cum vor bancile, etc,
Asa ca lasa naiva intrebare retorica:""omule, dar nu ai citit contractul? aveai ochii inchisi?""
Poate nu stii ca maldarul acela de foi(contract) nu putea fi luat acasa ca sa fie citit si nu putea fi inteles nici de juristi daramite de oameni obisnuiti.
BAncile au uitat si uita ca fara clientii astia fraieri, dar multi mor , nu mai au viata.
Cind bancle si-au omorit clienti ai tacut milc .Acum devii mare orator , dar vai clientii au murit .Ce-i de facut MUGUREL???????///
Calculul matematic este absolut corect in raport de legislatia in vigoare si atesta fara dubiu cat FURA statul roman.
Dl. Isarescu cere ca relatia bancher client sa fie una de colaborare.
Dar dl. isarescu uita ca aceasta relatie depinde extraordinar de mult de politica financiara si bancara pe care o promoveaza BNR-ul, adica o politica in care normativitatea este exatraordinar de exagerata, cica facuta cu scopul de a se induce o stare de incredere in sistemul bancar.
Ori normativitatea exagerata induce exact starea inversa de anormalitate, pentru ca oricine va gandi ca a fost necesara adoptarea unui asemenea surplus de reguli pentru ca si bancherul dar si clientul se suspecteaza de incorectitudine.
Asadar, sistemul bancar roman este fundamentat pe neincredere tocmai pentru ca aceasta a fost indusa de normativitatea exagerata.
Iar acest exces normativ isi are originile in trecut, iar BNR stie bine asta...
poate le-o dai celor de la HOTNEWS sa intelegem si noi....ce zici?
sa o scaneze si sa ne arate...sau?!
Problema este sa se doreasca cu adevarat in tara asta sa se cunoasca adevarul.
Vreti un alt adevar?
Cercetati singuri fondul arhivistic CC al PCR dosarul nr. 215/1944. E public la Arhivele Nationale Istorice Centrale.
Va veti lamuri exact o mare dilema a zilei de 23 august 1944. Acolo este transcriptul intalnirii celebre, de pe placile audio...
Mai departe aflati singuri daca sunteti curiosi.
in 2008 cand toata lumea lua credit imobiliar a lasat bancile sa dea credite in franci elvetieni, mai tarziu, cand au inteles toti ca asta e o greseala a limitat creditarea in franci
exemplele pot continua
Normele si legile care guverneaza relatia dintre client si banca sunt cele date de Parlament si verificate de OPC (sau cum i-o mai fi zicand) De parlamentarii aia care va tot promit tot felul de chestii (orez, zahar, ulei, galeti) dar nu fac ABSOLUT nimic in legatura cu legile si normele care guverneaza piata.
Pe unde lucru acum, daca banca scrie 5% in contract si iti cere 5.1% este data in judecata pentru inselaciune, apare in toate ziarele si pe toate posturile si pierde procesul clar. In RO....
Etica, morala, lacomie, incredere - despre aceste lucruri ne tine lectii unul dintre cei privilegiati ce au trecut prin criza fara nici un fel de privatiune.
Filosofeala financiaro-bancara ce precede un discurs electoral?
n-am auzit de nicio banca ucisa de vreun client.
invers insa.....
NU CRED, pt ca din moment ce francul elvetian se "vinde" la 0.9% rata de dobanda in tzara mama si DUMNEATA ai permis zecilor de banci din Ro sa dea bani la "nestiutori" cu 10% tot in CHF, NU AM DECAT 2 EXPLICATII:
- ori nu aveai habar de ce se intampla la nivel mondial si "puterea" fiecarei valute in parte
-ori erai constient, dar din dorinta de a avea o relatie buna BNR/banci te-ai facut ca nu vezi.
Inclin sa cred in prima varianta, motiv pentru care ceea ce ne vorbiti d-voastra acum e mai mult subiect de Cronica Carcotasilor, decat de un AVIZAT.
Si pe d-nul Adrian Vasilescu nu l-as mai trimite la televiziuni ca FINANTELE se misca REPEDE in ziua de azi. A trecut vremea cand doar cu bun simt esti competitiv, trebuie sa mai intelegi si CONTEXTUL GLOBAL din care BNR/bancile fac parte.
Sa ma insel eu oare ???
iar in rest mai informeaza-te:
http://www.sfin.ro/articol_12861/bnr_sfatuieste_bancile_sa_renunte_la_creditele_in_franci_elvetieni.html
problema e ca bancile sunt alea care nu stiu cum sa ia cat mai mult de la fraier... pardon client...
acum:25 comision administrare+83 rata si dobanda=108 eur/luna. Este vorba de Erste BCR.
Sa-i dau in judecata?-pierd mai mult,asa ca vom ""colabora""in continuare.Cui sa ma adresez ?
probabil lui Mugurel..
Pai in contracte nu scrie decat ca banca are dreptul sa... are dreptul sa...are dreptul sa...
Pentru client:
clientul are dreptul sa-si plateasca ratele (fara sa comenteze).
in rest doar obligatii.
In momentul in care bancile impart si riscul cu clientul, atunci colaboram. Pana atunci cei care pot si au chef rupeti-le capul la banci.
Ei cand pleaca acasa cu salariul de miii de euro nu se gandesc ca unii nu-si pot plati LCD-ul luat cu credit pe 5 ani.
E si vina gusterilor care nu stiu ce-i aia DAE, dar bancile puteau sa "colaboreze" si sa le explice la ce se "injuga".
Putem filozofa mult pe tema, putem face si afirmatii, dar adevarul este ca am ajuns in halul asta din cauza lipsei de reglementari care NU au fost facute de BNR. Lipsa de incredere a existat in oamenii simplii care au realizat ca in loc ca o promisiune frumoasa sa aduca fericire defapt aduce chinuri. Acuma e un pic prea tarziu sa facem predici si promisiuni noi. Dar mai trece o generatie si putem reveni fericiti la marketingul care spala creierul usor.
de unde incredere/colaborare cand CEO erste declara acum 2 luni ca erste va inchide anul pe profit si la 2wks declara pierderi de 1.5 bio. erste a pierdut in ultima luna...25% la bursa - directia e una singura in bratele "contribuabilului austriac" iar bcr in "bratele" noastre/banca punte. erste si-a luat o super teapa in RO si incearca jalnic acum sa tzapuiasca clientii persoane fizice....
Ei, din pacate pentru unii, se mai desteapta de voie de nevoie lumea, mai vine o criza...
Acum, cand tot capitalul este privat occidental si creditele sunt date de banci care fac retail de sute de ani in tarile lumii intai, venim noi sa ii invatam meserie. Isarescu vorbeste ca si cum nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i pute.
Ironia este atat de amara incat cafeaua neindulcita pare miere.
Acum se intampla exact invers: suspiciunea bancilor se intalneste cu suspiciunea debitorilor. Asta este numita "erodarea increderii".
Jocul de la incredere la neincredere se afla in mana bancilor. Mai ales cand unii din debitori sunt tot banci. Bancile mici sunt "jucate" de bancile mari, care la randul lor sunt "jucate" de cele si mai mari si de guverne.
Zilele acestea a reiesit destul de clar ca actuala criza din Europa s-ar putea rezolva daca BCE ar tipari Euro (propunerea Frantei). BCE insa "tinteste" inflatia (ca si BNR de altfel) si nu este de acord sa utilizeze tiparnita.
Jocurile in Europa sunt facute astfel de BCE, dirijorul principal al bancilor de pe continent.
Multe state au dezvoltat acest concept si au stabilit un cadru legal precis pentru identificarea imprumuturilor scumpe si interzicerea acestora. Restrictii impuse se aplica inclusiv pentru institutiile de credit autorizate.
Studiul Comisiei Europene identifica limitari cu privire la costul maxim al creditului in 14 state: Belgia, Franta, Germania, Estonia, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania.
Ori cu asta trebuia sa se ocupe mugurel cu limitarea nesimtirii bancherilor, acestia din urma aveau contracte tipizate care culmea treceau pe la BNR si erau aprobate, iar acum clientii sunt acuzati ca nu stiau sa le citeasca? Cand, atunci cand erai chemat la banca sa semnezi? Voi aveti idee, ma refer la postacii de rea credinta care incrimineaza doar clientii, cam ce dimensiune avea un singur contract? Aud? Vreo 30-40 de pagini facute de firme de avocatura unde banca avea doar drepturi iar clientul doar obligatii. Ati incercat voi sa negociati cu banca clauze contractuale sau marje de dobanda? Si ati si reusit? Felicitari atunci, dar eu sunt convins ca nu exista clienti care sa fi avut parte de negociere la semnarea contractelor. Asa ca ciocu mic d-le guvernator, ati facut mult prea mult rau acestor 4 miliaone de oameni care au credite.
Sa traiti bine!
Camatarii legali ar trebui scosi in afara legii!