Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Bancile austriece isi reduc motoarele creditarii in Romania. "Ordinul" a venit de la banca lor centrala. Incepe faza lui "care pe care", spun bancherii

Bancile austriece isi reduc motoarele creditarii in Romania. O nota publicata de Banca Centrala a Austriei repune in discutie modul in care va fi respectata intelegerea privind pastrarea expunerilor bancilor austriece pe Europa de Est. In esenta, comunicatul prevede ca finantarile pe care bancile austriece le vor acorda pe piata din Romania sa se bazeze in cea mai mare parte pe depozitele atrase local. De la 140%, cat era acest raport in cazul unor banci, el va cobori la 110%, obligatoriu. "Nu se mai tine cont de nimic. Bancile mama nu mai au bani sa sustina businessul in aceasta regiune si le cer 'fiicelor' sa se descurce", a declarat pentru HotNews un bancher, care a precizat ca "discutii in sensul inaspririi acordarii creditelor au inceput imediat dupa summitul G8, dar masuri concrete au aparut abia acum". Un alt bancher de top care lucreaza intr-o banca cu actionariat austriac a declarat, tot sub protectia anonimatului, ca "nu se mai tine cont de nicio declaratie privind pastrarea expunerilor. Fiecare isi apara pielea cum poate". Raportul credite/depozite in cazul bancilor cu capital austriac este urmatorul: BCR 129%, Raiffeisen Bank 120%, iar Unicredit Tiriac Bank 160%, se arata intr-o analiza HotNews.ro.

Ungaria: TVA se va majora in 2012 la 27%, cel mai mare nivel din Uniunea Europeana

Taxa pe Valoarea Adaugata va creste in Ungaria de la 25 la 27%, devenind astfel cea mai mare din Uniunea Europeana. Parlamentul Ungariei a aprobat legea privind impozitelor pentru anul viitor, masura principala din acest pachet legislativ fiind majorarea TVA. Adoptarea legii are loc intr-un context economic tensionat in Ungaria, tara care a fost nevoita sa apeleze la Fondul Monetar International si la Comisia Europeana din cauza dificultatilor de finantare pe piete. Tara si-a pierdut credibilitatea dupa mai multe masuri adoptate de guvern care vizau reducerea deficitelor, precum nationalizarea fondurilor private de pensii sau majorarea puternica a impozitelor pentru banci sau societati din anumite sectoare. Nicio reforma de fond nu a fost angajata, alimentand ingrijorarile agentiilor de rating. Ratingul suveran al Ungariei este cu doar o treapta peste categoria Junk, forintul se afla in a treia saptamana consecutiva de devalorizare, iar tara reuseste cu greu sa se refinanteze pe pietele financiare. Budapesta a depus oficial la FMI si UE o cerere de acord "precautional", afirmand ca nu doreste sprijin financiar.

Trihenea, Hidroelectrica: Vom cere cresterea cu 50% a preturilor la energia livrata pe piata reglementata si cu 3,5% pentru contractele bilaterale

Hidroelectrica intentioneaza sa creasca preturile la energia livrata populatiei cu 50% de la 1 ianuarie anul viitor, in conditiile in care compania a avut de suferit anul acesta din cauza secetei. Presedintele Hidroelectrica, Constantin Trihenea, a declarat ca pentru cresterea preturilor este nevoie de aprobarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Trihenea a afirmat ca, in acest moment, preturile stabilite prin contractele reglementate sunt sub costurile de productie si se situeaza la jumatate fata de nivelul pietei. Hidroelectrica a activat in septembrie clauza de forta majora in cadrul contractelor aflate in derulare, astfel incat compania sa poata reduce livrarile de energie, proportional cu reducerea productiei cauzata de seceta severa din acest an. Productia de energie a companiei este in acest moment la jumatate fata de cea din 2010.

APIA: Piata auto romaneasca va scadea cu circa 6% anul acesta, la 112.000 de unitati

Piata auto romaneasca va scadea cu aproximativ 6% anul acesta. Anuntul a fost facut de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania, care a precizat ca 2011 se va incheia cu 112.000 de automobile noi vandute pe piata romaneasca, fata de aproape 120.000 anul trecut. Programul Rabla a ajutat mult piata, patru din zece masini noi fiind luate prin el, dar si actuala taxa de poluare a avut un impact pozitiv asupra pietei, echilibrand raportul masini noi-masini vechi care era net favorabil masinilor second-hand, mai spune APIA. In ceea ce priveste livrarile de autoturisme, conduce la volume Dacia, cu 23.000 de unitati vandute, urmata de Volkswagen cu aproape 9.000 de unitati si Skoda cu 7.000 de unitati.