Comisia Europeana a propus, miercuri, o serie de noi legi prin care sa se asigure ca bugetelor tarilor din zona euro nu incalca regulile UE si ca statele membre isi diminueaza datoriile, titreaza Reuters.Noul regulament presupune un control mult mai strict al Uniunii asupra politicilor bugetare ale tarilor membre ale zonei euro.

Proiectul prezentat de Comisia Europeana, organul executiv al Uniunii Europene, i-ar permite sa examineze proiectele de buget ale tarilor din zona euro pana la jumatatea lunii octombrie si sa ceara o revizuire a acestora in cazul in care nu sunt in conformitate cu normele bugetare ale UE. Proiectele de buget ale tarilor din zona euro ar urma sa se bazeze pe previziuni independente.

O alta clauza a regulamentului creeaza un temei juridic pentru supravegherea atenta a tarilor care fie primesc deja ajutor financiar de urgenta din partea Uniunii, fie se confrunta cu o instabilitate financiara grava.

"Pentru a reveni la crestere economica, statele membre trebuie sa mareasca standardele in ceea ce priveste punerea in practica a angajamentelor de reforme structurale, dar si a celor pentru o integrare mai profunda a zonei euro", a declarat presedintele CE, Jose Manuel Barosso.

"Obiectivele ce stau la baza acestui pachet - cresterea economica, stabilitatea financiara, disciplina bugetara - sunt conectate. Avem nevoie de toate, daca vrem sa depasim starea de urgenta actuala [n.r. si sa avansam] catre o Europa in care solidaritatea este echilibrata de o responsabilitate consolidata", a adaugat Barroso.

De indata ce se reuseste impunerea unui control mai strict asupra politicilor fiscale nationale ale statelor din zona euro, cele 17 tari ce folosesc, pana la ora actuala, moneda unica ar putea imprumuta in comun, de pe piata, folosind "obligatiuni pentru stabilitate". Comisia a prezentat trei optiuni pentru de obligatiuni comune, fara a da insa detalii cu privire la varianta cea mai potrivita.

Conform unui comunicat al corpului executiv al UE, "Comisia precizeaza cu claritate faptul ca orice miscare in directia introducerii obligatiunilor pentru stabilitate poate fi realizabila si dezirabila doar daca ar exista o consolidare simultana a disciplinei bugetare".