Comisia Europeana a propus miercuri sa ii fie incredintate drepturi suplimentare in privinta controlului bugetelor nationale, lucru care ar putea deschide calea emiterii de eurobonduri comune tarilor din zona euro. Proiectul, postat pe site-ul CE, prevede 3 variante, urmand ca acestea sa fie discutate pana in data de 8 ianuarie, cand se va lua decizia finala.

Potrivit unui comunicat al corpului executiv al UE, "Comisia precizeaza cu claritate faptul ca orice miscare in directia introducerii obligatiunilor pentru stabilitate poate fi realizabila si dezirabila doar daca ar exista o consolidare simultana a disciplinei bugetare".

Cele trei variante includ: inlocuirea totala a finantarii nationale cu obligatiuni de stabilitate emise de zona euro si garantate atat de guvernele nationale, cat si de organismele europene supranationale; inlocuirea partiala a imprumuturilor la nivel national cu obligatiuni comune, garantate de guverne si de institutiile europene sau inlocuirea partiala a emisiunilor nationale cu obligatiuni de stabilitate, garantate insa numai de guverne.