Comisia Europeana crede ca singura modalitate de a iesi din criza datoriei este crearea de euro obligatiuni. Ca si statele membre si Parlamentul European este divizat privind aceasta idee care ar putea implica modificarea Tratatului UE.Bruxelles-ul cere insa in general sa i se dea puteri crescute in domeniul guvernantei economice, scrie RFI Romania.Comisia Europeana a lansat o consultare in 23 noiembrie privind mutualizarea datoriilor externe detinute de statele zonei euro, ca singura solutie viabila a actualei crize.

Iata cum s-ar traduce ideea emiterii de euro obligatiuni, mai nou rebotezate obligatiuni de stabilitate, despre care liberalii europeni cred ca va fi unul din stalpii economiei europene. Liberalii vad aici o buna ocazie ca dezbaterea si nu doar ea ci si actiunile sa fie repuse in mana institutiilor europene si nu in cele nationale. Dar de fapt, daca este sa ne aplicam in detaliu asupra celor propuse de Comisia Europeana, remarcam trei idei adiacente din care doar una nu necesita o schimbare a Tratatului UE. Aceasta arata ca euro obligatiunile s-ar substitui partial celor nationale iar fiecare stat ar fi nevoit sa depuna garantii pentru ele. Acestea ar fi doar partial comune. Intrucat este relativ simplu de aplicat, aceasta este metoda retinuta de liberali.

Ea nu este insa metoda considerata cea mai eficienta de Comisia Europeana. In opinia comisarilor europeni, cel mai bine ar fi ca printr-o modificare a Tratatului sa se creeze euro obligatiuni care ar inlocui complet imprumuturile facute de statele zonei euro. Acestea ar beneficia de garantii comune ale statelor euro, ceea ce ar duce la mai multa responsabilizare a politicienilor si a actorilor financiari.

Crestin-democratii europeni sunt si ei bucurosi de propunerea Comisiei Europene si spun ca vor analiza si vor raspunde diferitelor optiuni privind euro obligatiunile.

Socialistii europeni sunt insa mai reticenti iar crestin-democratii ii someaza sa se decida in favoarea propunerilor. Pentru ei, deja toate propunerile recente de revigorare economica si de iesire din criza datoriei nu contin un aspect social adecvat.

In fine, lupta care se da acum intre Bruxelles si capitalele europene priveste suprematia in luarea deciziilor.

Comisia Europeana si Parlamentul European sunt clare in aceasta privinta: situatia este grava, ea nu poate fi reglata prin negocieri intre state, marcate de egoisme nationale. Metoda UE, cea comunitara trebuie aplicata.

Marile capitale nici nu vor sa auda de aceasta. Paris si Berlin, secondate uneori de Londra, pastreaza pentru moment proiectul in mainile lor si dicteaza intregii zone euro si UE ceea ce este de facut. Singura nota disonanta din marile capitale a sosit de la Roma unde noul prim-ministru italian Mario Monti, un fost comisar european, apara metoda comunitara.

Iar la Haga, cu un impact limitat, prim-ministrul olandez Mark Rutte a cerut in urma cu cateva saptamani ca la Bruxelles, comisarul european al afacerilor economice Olli Rehn sa primeasca puteri sporite.

Ne putem insa intreba care va fi impactul consultarii lansate de Comisia Europeana din moment ce Germania a respins de la bun inceput ideea emiterii de euro obligatiuni. Berlin crede ca se pune astfel caruta inaintea boilor, ca ideea nu va avea niciun impact si ca cel mai bine ar fi ca o noua disciplina bugetara sa fie impusa zonei euro.

Aceasta ar trece printr-o modificare a Tratatului European, idee respinsa de multe capitale si de Parlamentul European, si ar prevede printre altele actiuni in justitie impotriva tarilor nedisciplinate din punct de vedere bugetar.