Liderul conservator Antonis Samaras a trimis, miercuri, Uniunii Europene si Fondului Monetar International (FMI) o scrisoare de sustinere a acordului de salvare a Greciei, titreaza Reuters. Cu toate acestea, este inca neclar daca angajamentul este suficient pentru ca UE si FMI sa deblocheze fondurile necesare evitarii falimentului Republicii Elene.

Organismele internationale au amanat acordarea celei de a sasea transe de imprumut, in valoare de 8 miliarde de euro, dupa ce Samaras a refuzat sa se angajeze in scris ca partidul sau, Noua Democratie, va sustine acordul de salvare si dupa incheierea mandatului guvernului interimar de uniune nationala.

In conditiile in care Grecia mai are doar cateva sapatamani pana sa ramana fara bani, Samaras a decis sa se supuna cerintelor si sa trimita catre UE si FMI o scrisoare in care afirma ca il sprijina pe noul premier Lucas Papademos si noul acord de 130 de miliarde de euro.

Samaras a subliniat insa ca isi mentine cerinta de a modifica unele politici economice pe care le impune acordul. "Credem ca unele politici trebuie modificate, pentru a garanta succesul programului", a scris liderul partidului Noua Democratie. "Acest lucru este cu atat mai important cu cat, potrivit celor mai recente previziuni economice europene, in 2012 Grecia va fi singura tara europeana cu cinci ani consecutivi de recesiune", a adaugat Samaras.

Ingrijorati de lipsa de consistenta a politicienilor greci, UE si FMI au cerut liderilor de partid sa se angajeze in scris ca vor sprijini masurile de austeritate, inainte de a acorda urmatoarea transa de fonduri. Partidul socialist si cel de extrema-dreapta, LAOS, si-au exprimat disponibilitatea de a semna. Samaras, care a votat impotriva primului acord de imprumut in valoare de 110 miliarde de euro, a criticat noul plan si a cerut modificarea unor masuri care, potrivit acestuia, agraveaza recesiunea.

Creditorii doresc sa se asigure ca Republica Elena va respecta termenii intelegerii chiar si dupa ce coalitia va cere alegeri anticipate, creionate pentru 19 februarie 2012.

Banca centrala a Greciei a declarat, in cursul zilei de miercuri, ca este necesar un efort comun general pentru a evita indepartarea tarii elene din zona euro, avertizand ca aceasta este ultima sansa a Republicii Elene de a ramane in zona euro. "Situatia actuala este una dintre perioadele cele mai critice din istoria postbelica a Greciei. Este in joc daca tara va ramane sau nu in zona euro", scrie Banca Greciei intr-un raport partial asupra politicii monetare.