Liderii celor mai mari trei economii din zona euro, Angela Merkel (Germania), Nicolas Sarkozy (Franta) si Mario Monti (Italia) se intalnesc joi la Strasbourg pentru un mini-summit, o noua reuniune de criza dedicata salvarii monedei euro. Devenit oficial seful guvernului italian in 16 noiembrie in locul lui Silvio Berlusconi, Mario Monti ar trebui sa-i linisteasca pe liderii francez si german cu privire la eforturile intreprinse de tara sa pentru a ajuta la oprirea raspandirii crizei, scrie AFP.

Cei trei lideri se intalnesc la mijlocul zilei, la Strasbourg, pentru un pranz de lucru ce va fi urmat la ora 13:00 GMT de o conferinta de presa.

Adesea iritati de "directoratul" franco-german, italienii vad in primul rand aceasta reuniune ca o ocazie pentru ei sa se intoarca in randul tarilor europene mari, dupa esecurile din epoca Berlusconi, mai comenteaza sursa citata. Pentru a realiza acest lucru, Italia, acum pe punctul de a fi sufocata de datoria uriasa de 1.900 miliarde de euro, ar trebui sa arate ca este hotarata sa-si indeplineasca angajamentele de reducerere a deficitului si de reforme structurale.

Potrivit celor trei lideri europeni, este vorba de a "accelera" planul de salvare a Zonei Euro. Dar, este putin probabil ca in timpul reuniunii tripartite sa asistam la o apropiere spectaculoasa a parerilor cu privire la aspectele cele mai controversate dintre europeni, spun surse diplomatice.

Cancelarul german a reiterat opozitia sa in ultimele zile pentru ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa intervina masiv in piata. Un alt subiect sensibil este emiterea de obligatiuni europene, decizie considerata gresita de catre autoritatile de la Berlin. Germania este printre cei mai inversunati adversari ai eurobondurilor. Potrivit Berlinului, acestea ar majora costul de imprumut pentru cele mai solvabile tari din Zona Euro si ar descuraja statele mai laxe in operatiunea de a face ordine in finantele lor publice.

Potrivit unor surse diplomatice, mini-summit-ul de joi ar putea duce totusi la un acord in ceea ce priveste reforma tratatelor UE, care ar fi modificate pentru a determina aceste tari sa aiba o disciplina fiscala mai mare. Aceasta este o cerinta germana, chiar daca o astfel de reforma va lua timp.

In timp ce reuniunea de la Strasbourg a fost descrisa ca o "intalnire importanta" de primul ministru francez Francois Fillon, omologul sau italian a calificat-o doar ca pe "o reuniune informala, de lucru", care nu are "nici o agenda exacta", a spus dl. Monti.