Ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe, a cerut joi Bancii Centrale Europene (BCE) sa "joace un rol esential" pentru a salva Zona Euro, cu doar cateva ore inaintea unui summit tripartit franco-germano-italian care va avea loc la Strasbourg.

"BCE ar trebui sa joace un rol esential pentru a restabili increderea", a declarat Juppe la radio France Inter, scrie AFP.

Oficialul francez a adaugat ca este o situatie "urgenta" si ca vor fi atinse de criza toate economiile din Zona Euro, "chiar si cele mai solide".

Liderii celor mai mari trei economii din zona euro, Angela Merkel (Germania), Nicolas Sarkozy (Franta) si Mario Monti (Italia) se intalnesc joi la Strasbourg pentru un mini-summit, o noua reuniune de criza dedicata salvarii monedei euro.

Devenit oficial seful guvernului italian in 16 noiembrie in locul lui Silvio Berlusconi, Mario Monti ar trebui sa-i linisteasca pe liderii francez si german cu privire la eforturile intreprinse de tara sa pentru a ajuta la oprirea raspandirii crizei.