Presedintele Traian Basescu a lansat joi un atac dur la adresa sistemului bancar, dupa ce Banca Austriei atentionase institutiile de credit cu capital austriac ca finantarile pe care le vor acorda pe piata din Romania sa se bazeze in cea mai mare parte pe depozitele atrase local, ceea ce inseamna practic reducerea creditarii.

Basescu a declarat joi, la o conferinta din Bucuresti organizata de The Economist, ca spera ca anuntul bancii centrale din Austria a fost o erorare, precizand ca "nu am vrea sa le aducem aminte prietenilor nostri europeni cat au conditionat admiterea in UE de privatizarea sistemului bancar".

Totodata, el a adresat un mesaj sistemului bancar, care a "obtinut profituri uriase in Romania", spunand ca ar fi un act lipsit de fair-play sa lase economia Romaniei fara finantare in timp de criza.

Basescu a reamintit ca "s-au creat mecanisme de capitalizare a bancilor si apelul meu (catre banci - n.red.) e sa apelati la aceste mecanisme, nu sa sugrumati economia romaneasca".

UPDATE Basescu: Romania a fost presata extraordinar sa-si privatizeze sistemul bancar

Presedintele Traian Basescu a revenit joi seara, intr-o interventie telefonica la B1 TV, asupra subiectului bancilor straine din Romania, afirmand ca tara noastra "a fost presata extraordinar sa-si privatizeze sistemul bancar".

"S-a privatizat, dar asta nu inseamna ca daca s-a privatizat Romania poate fi pusa eventual intr-o situatie dificila pentru ca nimeni nu a spus 'Fratilor vindeti-va bancile ca pe urma noi ne luam capitalul cand vrem noi'", a afirmat seful statului, care a precizat ca "privatizarea si liberalizarea sectorului bancar au fost conditii de inchidere a negocierilor de aderare".

"As reprosa lipsa de moralitate daca eventual Romania ar fi lasata fara capital intr-o astfel de situatie", a continuat seful statului, exprimandu-si speranta ca "2012 nu va fi un an in care sa fim in dificultate in conditiile in care filialele bancilor straine sunt bine capitalizate in Romania".

Reamintim ca Romania, impreuna cu alte state din afara zonei euro, a insistat la Bruxelles ca acordul UE privind capitalizarea suplimentara a bancilor europene sa nu aiba ca efect retragerea finantarilor de la bancile-fiice. Aceasta masura ar afecta serios Romania, pentru ca ar insemna sugrumarea creditarii pe piata interna si, implicit, ingreunarea relansarii economice. (Vezi aici mai multe informatii pe aceasta tema)