VIDEO Basescu, avertisment la adresa bancilor: "Nu am vrea sa le aducem aminte prietenilor nostri europeni cat au conditionat admiterea in UE de privatizarea sistemului bancar"
Basescu a declarat joi, la o conferinta din Bucuresti organizata de The Economist, ca spera ca anuntul bancii centrale din Austria a fost o erorare, precizand ca "nu am vrea sa le aducem aminte prietenilor nostri europeni cat au conditionat admiterea in UE de privatizarea sistemului bancar".
Totodata, el a adresat un mesaj sistemului bancar, care a "obtinut profituri uriase in Romania", spunand ca ar fi un act lipsit de fair-play sa lase economia Romaniei fara finantare in timp de criza.
Basescu a reamintit ca "s-au creat mecanisme de capitalizare a bancilor si apelul meu (catre banci - n.red.) e sa apelati la aceste mecanisme, nu sa sugrumati economia romaneasca".
UPDATE Basescu: Romania a fost presata extraordinar sa-si privatizeze sistemul bancar
Presedintele Traian Basescu a revenit joi seara, intr-o interventie telefonica la B1 TV, asupra subiectului bancilor straine din Romania, afirmand ca tara noastra "a fost presata extraordinar sa-si privatizeze sistemul bancar".
"S-a privatizat, dar asta nu inseamna ca daca s-a privatizat Romania poate fi pusa eventual intr-o situatie dificila pentru ca nimeni nu a spus 'Fratilor vindeti-va bancile ca pe urma noi ne luam capitalul cand vrem noi'", a afirmat seful statului, care a precizat ca "privatizarea si liberalizarea sectorului bancar au fost conditii de inchidere a negocierilor de aderare".
"As reprosa lipsa de moralitate daca eventual Romania ar fi lasata fara capital intr-o astfel de situatie", a continuat seful statului, exprimandu-si speranta ca "2012 nu va fi un an in care sa fim in dificultate in conditiile in care filialele bancilor straine sunt bine capitalizate in Romania".
Reamintim ca Romania, impreuna cu alte state din afara zonei euro, a insistat la Bruxelles ca acordul UE privind capitalizarea suplimentara a bancilor europene sa nu aiba ca efect retragerea finantarilor de la bancile-fiice. Aceasta masura ar afecta serios Romania, pentru ca ar insemna sugrumarea creditarii pe piata interna si, implicit, ingreunarea relansarii economice. (Vezi aici mai multe informatii pe aceasta tema)

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
La iniţiativa preşedintelui Sovietului Suprem, care este şi contracandidatul lui Igor Smirnov, Anatol Kaminskii, deputaţii de la Tiraspol au semnat ieri, un apel către conducerea Rusiei, prin care cer Moscovei să nu întrerupă asistenţă umanitară nici în 2012, se spune în comunicatul de presă al instituției.
"Conștientizând necesitatea unei schimbări calitative în domeniile economic şi social în republică, având în vedere situația complicată socio-economică a cetăţenilor republicii, precum şi ţinând cont de lipsa de resurse financiare proprii, Sovietul Suprem al RMN se adresează către preşedintele Federaţiei Ruse, guvernul rus şi Duma de Stat, cu un apel să examineze posibilitatea de a continua acordarea ajutorului financiar în 2012 pentru Transnistria," se spune în adresare.
Autoritățile de la Tiraspol vorbesc despre o situaţie dificilă care se aşteaptă în 2012. Bugetul fondului de pensii în rmn în anul viitor va putea acoperi doar 54%.
Asta în timp ce valoarea minimă a pensiei pentru limită de vârstă în anul viitor va constitui abia 50% din minimum de trai.
Situaţia este similară și la nivel de buget regional.
Deficitul tuturor fondurilor bugetare se ridică la 39%, ceea ce constituie mai mult de 250 milioane dolari din necesarul de 578 milioane.
In cazul in care Rusia va refuza sa trimita sutele de milioane de dolari in Transnistria, regiunea separatista din R.Moldova se va afla in incapacitate de plata pentru pensii, salarii, alocatii si subventii.
Rusia vrea sa-l schimbe pe Smirnov, acesta se opune, asa ca Moscova a deschis un dosar penal pe numele fiului lui Smirnov si a respins candidatura la Duma a norei lui Smirnov, acuzand-o ca are 'tripla cetatenie'.
Matale, nu faci ce vrei cu banii tai?
Daca se baga BNR-ul, statul....asta nu mai e politica da dreapta..asa ca toata ratzoiala matale este doar asa...pentru electorat ca sa-si mai umfle pieptul:"uite ma, ce pres viteaz avem noi, cum se lupta el cu bancile astea nemernice...".
Da' cand ai luat credit cu buletinu' ai zis saru'mana ?...ai zis.
Cand s-a indatorat (eh, doar o centura de siguranta...ma rog acu-i de castitate!) guvernu' se gandea ca va "rostogolii" datoriile la infinit (adica se imprumuta iar ca sa plateasca o datorie mai veche si tot asa...doar ca se tot aduna dobanzile).
Iaca ca nu mai are de unde sa imprumute si se supara, ca vacaru pe sat...
Uite, nu mai pot bancile de supararea lu' base!
semnat: viena (ot moscova, daca chiar doresti :))
Vreti sa spuneti ca ceea ce scrieti izvoraste din cel mai curat patriotism ? Pai nu exista decit o singura alternativa: ori faceti parte dintre cei saraci cu duhul (imparatia cerurilor va apartine) ori sinteti agentii platiti ai celor despre care vorbesc mai sus. TERTIUM NON DATUR !
cei ce uită trecutul sînt condamnaţi să-l repete.
(george santayana - filosof spaniolo-american)
cei ce nu învaţă istoria sînt condamnaţi să o repete.
cei ce nu o învaţă corect sînt pur şi simplu damnaţi.
Sa vedeti acolo progresele remarcabile ale societatii si regresul individului pana la starea de vierme.
Un sfat pentru toi cei care regreta epoca Ceusescu: reveniti peste 20 de ani cand majoritatea celor care au trait epoca sunt in locuri cu verdeata, ok?
Elemente socialiste au fost experimentate, diferit, in multe locuri...la care nu te gandesti....Spania, Franta (hai , nu sariti pe mine) multe tari sud americane etc.
Mda, nu au desfiintat capitalismul (ca e bun, pen'ca face bani) dar au introdus multe masuri de stanga...
Un exemplu interesant: China.
Comunistii chinezi se dovedesc mai isteti: au inteles ca exportul de revolutie populara in alte tari nu este posibil si au hotarat sa cumpere aceste tari, una cate una, bucata cu bucata.
Deocamdata treaba merge bine.
Ceausescu pe care-l tot laudati nu dadea doi bani pe oameni, ti-aduci aminte?
In ceea ce priveste China si cumpararea de tari, situatia este echivalenta cu cea a unui eunuc care-si face harem: ce-o sa faca cu cumparaturile? :))
Ei vor ca noi (aka romani) sa ne asumam toate riscurile ..
Bancile asta fac si asta au facut mereu, dar abia acum politicienii se prefac ca ar vedea ceea ce stia toata lumea.
Cata ipocrizie...
In schimb presedintele CEHIEI nu a semnat pana nu a obtinut pentru tara sa o derogare de la ideea de RETROCEDARI.
Simplu Presedintele Cehiei si-a impus un aspect in avantajul propriului popor, pe cand presedintele Romaniei s-a prezentat pentru poza de grup, fara macar sa verifice ce conditii pun presedintii tarilor fost comuniste - estice
Cehia are o problema cu biserica, acolo cel mai mare proprietar ar fii fost biserica daca retroceda,,,, de asta i-au si aceptat conditiile...
Suntem un popor foarte tare; suntem foarte grijulii in a capitaliza bancile altora, si a gitui si ultima reduta din sistem!
Pe perioada de criza nu mai e loc de profit.
Poate romanii ar trebui sa inteleaga ca bancile nu sunt prietenii oamenilor de rand - saraci, mediocrii - sunt prietenii celor care fac investitii cu risc si isi dubleaza sau tripleaza banii imprumutati intr-un termen scurt.
Si nu in ultimul rand - poate romanii ar trebui sa taxeze si sa nu uite aceste momente - atunci cand lucrurile se vor imbunatati. Dar istoria ne-a aratat ca suntem un popor de snobi si nu avem capacitatea de a admira lucruri pe care nu ni le permitem chiar daca nu le avem in posesie.
Daca ai face un calcul elementar ti-ai da seama ca a depune bani la banca este o afacere pentru oamenii care habar n-au pe ce lume traiesc.
O dobanda de 6.3% (desi nu mai e de aproape un an atat) inseamna din care scazi impozitul de 16%, inseamna cam probabil undeva la 5.2%. Daca mai pui si inflatia de 4-5% iti dai seama ca banca abia iti acopera inflatia si iti mai da niste banuti suficienti cat sa-ti iei o carte de limba romana.
Tu vad ca nici pe aia nu ti-o permiti...
Vorbele nu inseamna NIMIC! Ce e important, e scris pe hartie, semnat si parafat. Cata vreme nu ai obtinut niste garantii SCRISE, poti sa te stergi la fund cu promisiunile facute la un pahar de Whisky!
Vorba unui comentator mai devreme: "daca ar recunoaste ca a fost prost...."
Nu semna tu Presedinte Bugetul de stat daca nu are excedent si astfel nu mai ai nevoie sa te imprumuti de la nimeni!
Iar acum de final, o intrebare: cand o banca e buna si cand e rea??
Hai ,ca tot cum vor altii ramanen!
procesul de vanzare a 61,88% din BCR "a fost o privatizare fara dubii.(...)". Continui cu un fragment dintr-un alt articol, din 24 Noiembrie 2011:"(...) Summit de o importanta covarsitoare pentru viitorul Europei, la Bruxelles: 27 de sefi de state si de
guvern din UE au ajuns miercuri seara la un acord asupra recapitalizarii bancilor. Presedintele Traian Basescu a precizat ca, in urma deciziei Consiliului European, bancile straine care opereaza pe piata romaneasca nu au voie sa diminueze fluxurile de capital sub pragul de anul acesta: BNR va sta cu
ochii pe ele!(...)". Sunt amanunte uitate, voit sau nu, insa REMARC POZITIA INTRANSIGENTA A PRESEDINTELUI BASESCU IMPOTRIVA DIMINUARII FUXURILOR DE BANI DINSPRE BANCILE AUSTRIECE MAMA PT. ROMANIA! Si sa nu uitam conditionarea practicata in mod nedemocratic de UE
pt admiterea Romaniei in acest organism, sa nu uitam ca in 2005, cand privatizarea BCR era privita ca o mare victorie, NU SE STIA NIMIC DE CRIZA FINANCIARA DE ACUM! E usor sa judeci dupa 6 ani, avand toate datele, e greu sa formulezi predictibilitati de ordin economic chiar cu 1 an in avans! DL PRESEDINTE BASESCU SPUNE LUCRURILOR PE NUME, NU VAD PE NIMENI DIN OPOZITIE SA ABORDEZE ACEST SUBIECT, EI SUNT PREOCUPATI DE GEOANA SI LUPTELE LOR FRATRICIDE PT PUTERE! Iar Tariceanu abia asteapta sa inceapa lucrarile comisiei pt suspendarea lui Traian Basescu, din care face parte, dar nu sufla un cuvant pe
aceasta tema! El chiar nu are nicio reactie? Halal caracter!
De fapt, pierderea de care se tot plang a fost obtinuta tot pe carca noastra.
Tehnic, este vorba de scaderea fondului comercial ce a reprezentat de fapt, la momentul cumpararii, imensa diferenta dintre costul achizitiei si valoarea activelor nete achizitionate.
Simplu: ce s-a cumparat mult subevaluat se scade din veniturile actuale.
Din condei!
Am incercat o exprimare cat mai plastica. Adica ce au primit gratis acum pierd???!!!!.
Iar daca gandesc mai profund, la 2005, imobilele nu o luasera atat de tare, in sus.
Acum se tot spune ca s-a ajuns pe la valoarea din 2005. Deci, unde este pierderea?
Comentariu:
Bancile sunt interesate de profit nu de fair-play !
A propos:
Baietii destepti din energie ("Povestea baietilor destepti e o alta problema. Ca sef de stat nu am reusit sa ii pun capat.") joaca fair-play ?
Problema in esenta:
Reforma a fost/este doar camumflajul aratat poporului sub care se fura pe rupte. Adevarata inteligenta romaneasca a fost data la o parte , in domenii cheie (finante , economie.....) contand doar apartenenta la gasca (partid ?).
uitam ca au fost buni banii veniti de afara in ultimii 10 ani, vedem numai partea proasta ca domne acuma se retrag. Dar daca nu veneau deloc ? Eram tot la sapa de lemn. Toti babalacii si-au vandut cloacele comuniste pe sute de mii de euro, posibilitatile erau nelimitate, creier iti trebuia sa stii ce sa faci cu banii. Pentru ca pe asta se bazeaza sistemul capitalist, pe creier, te forteaza sa gandesti, nu sa astepti pomana de basescu.
Sa te iei de stapanire, adica de mana care te hraneste, nu e un gest foarte frumos din partea noastra. Romanii n-au inteles nici 5% din ce inseamna sistemul actual.
UE pentru că obiectivul lor era de a ne transforma într-o piață de desfacere și o zonă de unde să exploateze resursele naturale.
Soluția este să fim noi stăpânii noștri și nu străinii și să apelăm mai degrabă la băncile cu capital românesc, decât la cele cu capital străin.
Basescu a daruit bancilor o parte impotanta din primul imprumaut de la FMI si UE, imprumut pe care-l vom restitui noi, cu sange. A facut-o pentru a le recapitaliza, pentru a stimula economia romana.
Bancile au expediat repejor banii la bancile mama, sustinand dezvoltarea in tarile de origine... Cu banii imprumutati de romani de la FMI.
Macar de ar fi recapitalizat si revigorat CEC-ul, atunci aveam sanse ca banii sa ramana in tara.
De fapt asta se intampla (din ceea ce inteleg eu, ca nespecialist, corecteaza-ma cu surse obiective daca gresesc), bancile straine ameninta sa reduca creditarea ceea ce inseamna ca iau bani de la romani (pe care ii duc la bancile-mama) dar nu ii mai dau inapoi. Dar asta risca sa se intample in viitor, nu s-a intamplat deja. De asta ridica tonul Basescu. Corecteaza-ma daca gresesc (cu surse obiective, bineinteles).
1. Repartitia transelor 1 si 2 din primul imprumut acordat de FMI (2009 sau inceputul lui 2010). Din felia ei BNR returneaza bancilor straine o felie zdravana din provizioanele ce fusesera constituite de banci la BNR, pentru recapitalizare. Basescu, pentru a scapa de critici, zboara la viena unde incheie un gentelmen's agreement cu reprezentantii bancilor (adica vorbe), prin care incearca sa obtina promisiunea ca banii vor fi folositi in Romania. Obtine promisiunile pe care le solicita, iar in urmatoarele 6 luni, banii parasesc Romania (presa economica).
2. Verifica presa economica pentru cuantumul imprumuturilor pe termen scurt acordate de banci STATULUI roman anual: ceva intre 10 si 20 miliarde de euro, nu mai tin minte exact. Cu alte cuvinte ei finanteaza buna functionare a statului (si a economiei). Iti poti imagina blocajul care ar aparea in lipsa acestor bani.
Si, stim asta amandoi, cel care plateste comanda dansul.
De aceea Basescu nu poate sa ridice tonul, doar miorlaie ca un pisoias.
3. Bancile nu parasesc romania, dar banii lor da (lege). Bancile vor ramane sa colecteze ratele la creditele acordate.
Mai sunt multe de spus dar fii si tu putin atent la presa economica
sunt decizii irevocabile (privind practicarea unor dobanzi ILEGALE) favorabile clientilor in tara si ...autoritatile se fac ca ploua.
se pare ca nu vor putea pune piciorul in prag...
e POVESTE partea cu profit urias in RO, BCR a pierdut bani la greu (de cand a cumparat) si va pierde in continuare - doar ca incearca sa-si reduca pierderile pe spatele clientilor buni platnici.
erste a pierdut 70% pe bursa doar anul asta si directia e una "sigura"....cred ca asta spune totul