Bursele europene au deschis in crestere sedinta de joi, intr-un mediu extrem de tensionat, pe fondul asteptarilor legate de intalnirea dintre Sarkozy, Merkel si Monti, de la Strasbourg, si al intensificarii presiunilor asupra Germaniei, careia i se cere sa accepte o mai mare implicare a Bancii Centrale Europene.

Ora 15,45 Presedintele francez Nicolas Sarkozy a afirmat joi ca Parisul si Berlinul vor prezenta "in zilele urmatoare" "propuneri comune pentru modificarea tratatelor" europene, in timp ce cancelarul Angela Merkel a tinut sa precizeze ca modificarea tratatelor nu va viza si Banca Centrala Europeana.

Ora 14.30 Guvernul belgian a decis sa faca apel la economiile populatiei, lansad joi, cu o publicitate intensa, o emisie de obligatiuni deschisa tututor locuitorilor tarii, in conditiile in care problemele bugetare si politice se acumuleaza in aceasta tara.

"Avand in vedere dificultatile de pe pietele financiare, vrem sa facem apel la capacitatea de economisire a populatiei pentru a ne finanta datoria", a explicat premierul Yves Leterme, care gestioneaza afacerile curente ale tarii din aprilie 2010.

Frecvent in anii 1990 in Belgia, acest mecanism a fost mai putin utilizat in ultimii ani, deoarece era mai putin atractiv decat alte produse financiare.

Pe pietele financiare, dobanzile solicitate Belgiei la imprumuturi pe zece ani depasesc 5%.

Liderii tarii se confrunta pe de o parte cu presiunile din partea sindicatelor, care vor organiza un "protest nationa" impotriva austeritatii, in 2 decembrie, si Bruxelles, pe de alta parte, care ameninta cu o amenda de 700 de milioane de euro daca nu este adoptat un buget de rigoare pana la jumatatea lui decembrie.

13.40 Mini-summitul dedicat crizei din Zona Euro dintre Nicolas Sarkozy, Angela Merkel si Mario Monti a inceput joi, la Strasbourg.

13.15 Fitch a redus cu o treapta ratingul Portugaliei, de la BBB- la BB+, cu perspectiva negativa. Agentia a indicat ca a revizuit prognoza de crestere a tarii, din cauza perspectivelor economice proaste.

Ora 13.00 Estonia, ultima tara care a aderat la Zona Euro, solicita celorlalte state sa isi echilibreze bugetele, salutand propunerile Bruxellesului de intarire a supravegherii bugetare.

"Regulile generale trebuie aplicate peste tot in Europa. Este nevoie de un echilibru bugetar", a afirmat ministrul estonian al Finantelor, Jurgen Ligi.

Cum au deschis principalele burse europene:

  • Paris: Indicele CAC 40 a deschis in crestere cu +0,98%, dupa cinci sedinte de scaderi consecutive. La primele schimburi, CAC 40 castiga 27,97 puncte, pana la 2.849,50 puncte.
  • Frankfurt: Indicele vedeta Dax al principalelor 30 de valori a deschis pe verde, in crestere cu 1%, pana la 5.512,76 puncte.
  • Londra: Indicele Footsie-100 s-a apreciat cu 0,55%, castigand 28,12 puncte la primele schimburi, pana la 5.167,90 puncte.

Aceste evolutii vin dupa ce Germania nu a reusit miercuri sa plaseze pe piata toate obligatiunile emise. Dobanzile reduse oferite pentru obligatiunile pe zece ani i-au descurajat pe investitori, care au cumparat doar 3,644 miliarde de euro din emisiunea cu o valoare totala de sase miliarde de euro. Acest lucru a fortat Bundesbank sa cumpere 39% din obligatiunile oferite spre vanzare.Banca centrala a Germaniei a fost obligata sa intervina cu o suma mare de bani pentru a se asigura ca licitatia de titluri de stat nu este un esec.

In acest context, se multiplica presiunile asupra Germaniei si a Bancii Centrale Europene.

Astfel, ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe, a cerut joi Bancii Centrale Europene (BCE) sa "joace un rol esential" pentru a salva Zona Euro, cu doar cateva ore inaintea unui summit tripartit Franco-germano-italian care va avea lod la Strasbourg.

"BCE ar trebui sa joace un rol esential pentru a restabili increderea", a declarat Juppe, la radio France Inter, scrie AFP.

Oficialul francez a adaugat ca este o situatie "urgenta" si ca vor fi atinse de criza toate economiiile din Zona Euro, "chiar si cele mai solide".

"Draga doamna cancelar..."

Un alt atac a venit din Luxemburg, unde vicepremierul Jean Asselborn afirma, intr-o scrisoare deschisa adresata cancelarului Angela Merkel, ca intentia Germaniei de a revizui o serie de tratate europene pune in pericol Zona Euro.

Este o "utopie" sa vrei sa schimbi cateva articole in tratatele europene, asa cum o cere Angela Merkel, care "ar face bine sa spuna clar" daca urmareste scopuri politice interne, spune Jean Asselborn, in scrisoarea publicata de Handelsblatt si citata de AFP.

"Urmareste un obiectiv european, draga doamna cancelar, lansarea unei dezbateri asupra schimbarii semnificative a tratatelor in mijlocul a ceea ce ar putea fi faza cea mai dificila in cautarea stabilitatii in Zona Euro?", se intreaba acesta.

O interventie masiva a BCE pe piata datoriilor, ceruta intens de Franta, este principalul subiect de dezacord cu Germania care, la randul sau, doreste o revizuire a tratatelor europene pentru a intari disciplina bugetara a statelor membre.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy gazduieste joi, la Strasbourg, o reuniune cu cancelarul german Angela Merkel si noul sef al guvernului italiana, in ceea ce presa internationala denumeste un nou "mini-summit al crizei". Cele trei tari reprezinta principalele puteri economice ale Zonei euro.