Franta, Germania si Italia sunt decise sa "garanteze perenitatea euro". Sarkozy: Toti trei suntem perfect constienti de gravitatea situatiei"
Primele trei economii ale Zonei Euro sunt decise sa "faca totul pentru a sustine si garanta perenitatea euro", a precizat presedintele francez, la finalul acestui summit tripartit.
Sarkozy a precizat ca Franta si Germania vor formula in curand "propuneri comune pentru modificarea tratatelor, cu scopul de a imbunatati guvernanta Zonei Euro". Aceste propuneri vor fi evocate la summitul european din 9 decembrie.
Cancelarul german a precizat, la randul sau, ca aceste reforme nu vor viza BCE, in conditiile in care rolul institutiei de la Frankfurt face obiectul unei dezbateri aprinse intre Paris si Berlin.
Nicolas Sarkozy a batut in retragere in raport cu cele mai recente declaratii ale liderilor francezi, asigurand ca Berlinul, Parisul si Roma se vor abtine de acum inainte sa formuleze cereri "pozitive sau negative" la adresa BCE.
"Presedintele francez tocmai a subliniat ca BCE este independenta si deci modificarea eventuala a tratatelor nu va viza BCE", a precizat Angela Merkel.
Mai multi lideri francezi, printre care ministrul Afacerilor Externe, Alain Juppe, au cerut ca BCE sa joace "un rol esential" pentru salvarea Zonei Euro.
Acest rol ar consta in rascumpararea masiva de datorii ale tarilor fragile pentru a stopa cresterea continua a dobanzilor. Aceasta majorare a dobanzilor, semn al neincrederii pietelor fata de Zona Euro, atinge acum tari mari, cum este Franta si Italia.
"Toti trei suntem perfect constienti de gravitatea situatiei", a spus Sarkozy, in timp ce Merkel a insistat asupra necesitatii de a regasi "increderea" pierduta de la inceputul crizei.
Noul sef al guvernului italian, Mario Monti, a confirmat angajamentul tarii sale de a readuce la echilibru bugetul in 2013.

INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Marian Popescu, Centrul de Integritate al Universității București, despre frauda de la Drept: „Numărul studenților e șocant / Când copiatul ca mod de a funcționa ajunge la facultate, partida e pierdută”
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Restul sunt povesti de adormit contribuabilii - ca pe cei care au investit masiv, cu la fel de sublima inconstienta, in finantarea datoriilor europenesti chiar n-au cum sa-i mai vindece de insomnie, acum cand s-au trezit cu perspectiva de a-si lua adio de la bani (Grecia poate fi doar un mic inceput, asa, de incalzire)!