Germania, Franta si Italia, reunite joi la Strasbourg, si-au anuntat determinarea de a asigura supravietuirea monedei unice, modificand, daca va fi nevoie, tratatele europene, dar fara sa se atinga de suveranitatea Bancii Centrale Europene, relateaza AFP.

Primele trei economii ale Zonei Euro sunt decise sa "faca totul pentru a sustine si garanta perenitatea euro", a precizat presedintele francez, la finalul acestui summit tripartit.

Sarkozy a precizat ca Franta si Germania vor formula in curand "propuneri comune pentru modificarea tratatelor, cu scopul de a imbunatati guvernanta Zonei Euro". Aceste propuneri vor fi evocate la summitul european din 9 decembrie.

Cancelarul german a precizat, la randul sau, ca aceste reforme nu vor viza BCE, in conditiile in care rolul institutiei de la Frankfurt face obiectul unei dezbateri aprinse intre Paris si Berlin.

Nicolas Sarkozy a batut in retragere in raport cu cele mai recente declaratii ale liderilor francezi, asigurand ca Berlinul, Parisul si Roma se vor abtine de acum inainte sa formuleze cereri "pozitive sau negative" la adresa BCE.

"Presedintele francez tocmai a subliniat ca BCE este independenta si deci modificarea eventuala a tratatelor nu va viza BCE", a precizat Angela Merkel.

Mai multi lideri francezi, printre care ministrul Afacerilor Externe, Alain Juppe, au cerut ca BCE sa joace "un rol esential" pentru salvarea Zonei Euro.

Acest rol ar consta in rascumpararea masiva de datorii ale tarilor fragile pentru a stopa cresterea continua a dobanzilor. Aceasta majorare a dobanzilor, semn al neincrederii pietelor fata de Zona Euro, atinge acum tari mari, cum este Franta si Italia.

"Toti trei suntem perfect constienti de gravitatea situatiei", a spus Sarkozy, in timp ce Merkel a insistat asupra necesitatii de a regasi "increderea" pierduta de la inceputul crizei.

Noul sef al guvernului italian, Mario Monti, a confirmat angajamentul tarii sale de a readuce la echilibru bugetul in 2013.