Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

CE a trimis Romania si Bulgaria in fata Curtii Europene de Justitie deoarece nu s-au aliniat la normele UE privind piata gazelor naturale

Comisia Europeana a trimis Romania si Bulgaria in fata Curtii Europene de Justitie, pentru ca nu s-au aliniat la normele Uniunii Europene privind piata gazelor naturale. "Existenta in Uniune a unei piete interne competitive a energiei constituie cea mai buna garantie pentru asigurarea securitatii aprovizionarii si pentru garantarea unor preturi la energie accesibile", informeaza Comisia Europeana printr-un comunicat de presa. Potrivit executivului european, comertul transfrontalier este posibil numai daca toti participantii la piata au acces egal la retelele pentru transportul gazelor naturale in scopul aprovizionarii clientilor. In Romania, operatorul sistemului de transport nu respecta integral cerintele europene in materie de transparenta. In absenta informatiilor referitoare la capacitatea disponibila, este imposibil ca piata gazelor naturale sa devina cu adevarat competitiva si ca noii operatori sa aiba acces la piete, sustine Comisia. Oficialii europeni mai arata ca Romania si Bulgaria au inregistrat progrese in privinta eliminarii deficientelor, insa inca nu a fost atinsa deplina conformitate.

Cristian Popa, BNR: Nu vad un risc de scadere a expunerilor bancilor pe termen scurt

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa, a declarat ca nu vede un risc de scadere a expunerilor bancilor pe termen scurt, dupa ce Banca Austriei a atentionat institutiile de credit cu capital austriac ca finantarile pe care le vor acorda pe piata din Romania sa se bazeze in cea mai mare parte pe depozitele atrase local. Oficialul BNR a precizat ca poate fi vorba, mai degraba, un risc de crestere mult mai lenta a finantarilor in viitor. "Cred ca bancile mama vor face diferente intre tari in care au expuneri si vor face diferente intre afaceri in tarile respective; Romania, avand fundamente economice corectate fata de sfarsitul lui 2008 si in imbunatatire, va putea sa beneficieze de o mentinere a expunerilor", a declarat Cristian Popa. Declaratia viceguvernatorului vine dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat ca spera ca anuntul bancii centrale din Austria a fost o erorare. Reamintim ca Romania, impreuna cu alte state din afara zonei euro, a insistat la Bruxelles ca acordul Uniunii Europene privind capitalizarea suplimentara a bancilor europene sa nu aiba ca efect retragerea finantarilor de la bancile-fiice. Aceasta masura ar afecta serios Romania, pentru ca ar insemna sugrumarea creditarii pe piata interna si, implicit, ingreunarea relansarii economice.

Sarkozy: Franta, Germania si Italia sunt decise sa "garanteze perenitatea euro". Merkel: Modificarile tratatelor europene nu vor viza BCE

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat ca Parisul si Berlinul vor prezenta "in zilele urmatoare" "propuneri comune pentru modificarea tratatelor" europene, cu scopul de a imbunatati guvernanta in Zona Euro. Primele trei economii din Zona Euro sunt decise "sa faca totul" pentru "a sustine si a garanta perenitatea Euro", a precizat Nicolas Sarkozy, la finalul mini-summitului dintre Germania, Franta si Italia, organizat la Strasbourg. Cele trei state au convenit ca independenta Bancii Centrale Europene trebuie respectata. "Toti trei am indicat ca, in respectul pentru independenta acestei institutii, trebuie sa ne abtinem de la cereri pozitive sau negative" la adresa BCE, a precizat presedintele francez. Pe de alta parte, cancelarul german Angela Merkel a precizat ca modificarea tratatelor europene nu va viza si Banca Centrala Europeana. Noul sef al guvernului italian, Mario Monti, a confirmat angajamentul tarii sale de a readuce la echilibru bugetul in 2013.

Fitch a retrogradat ratingul Portugaliei in categoria junk

Agentia de evaluare financiara Fitch a retrogradat cu o treapta ratingul Portugaliei, in categoria "junk". Este vorba despre o categorie care nu este recomandata investitiilor, din cauza datoriilor ridicate si a riscurilor programului de austeritate pe fondul inrautatirii perspectivelor economice. Standard & Poor's este singura mare agentie de evaluare financiara care a mentinut Portugalia in "investment grade". Analistii agentiei Fitch arata ca agravarea recesiunii face mai dificila reducerea deficitului bugetar, insa se asteapta ca obiectivele fiscale sa fie indeplinite atat in acest an, cat si anul viitor.