Guvernul a aprobat proiectul de modificare a legii finantelor publice locale, care prevede diminuarea de la 77% la 71,5% a cotelor defalcate din impozitul pe venit pentru bugetele locale, a declarat ministrul finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

In Bucuresti, cotele defalcate se reduc de la 44,5% la 43,5% pentru municipiul Bucuresti, de la 22,5% la 19% pentru sectoare si de la 10% la 9% pentru echilibrare.

De asemenea, actul normativ prevede eliminarea impozitului pe veniturile din pensii din baza de defalcare catre bugetele locale si ramanerea acestuia ca venit definitiv al bugetului de stat.

Din impozitul pe venit incasat la bugetul de stat la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale, cu exceptia impozitului pe veniturile din pensii, se vor aloca lunar o cota de:

  • 40,5% la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozit pe venit; 
  • 11% la bugetul local al judetului;  
  • 20% intr-un cont distinct, deschis pe seama directiei generale a finantelor publice judetene la trezoreria municipiului resedinta de judet, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraselor si ale municipiilor, precum si a bugetului local al judetului