Sfarsitul monedei euro poate deveni realitate, daca liderii politici ai zonei euro nu iau masuri de austeritate, a declarat duminica premierul Emil Boc la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro Tv. Rugat de moderatorul emisiunii sa comenteze un titlu din publicatia The Economist, "Este acesta sfarsitul?", cu referire la moneda unica europeana, primul ministru a raspuns ca "E timpul ca politicienii sa-si asume acum acele responsabilitati pe care, in urma cu ani de zile, castigau voturi pe ele. Asta este solutia, masuri ferme asumate de liderii politici. Daca nu vor face acest lucru, intr-adevar acest titlu de ziar poate, Doamne fereste, deveni realitate", potrivit Agerpres.

Emil Boc este de parere ca Uniunea Europeana ''se intoarce la austeritate", dupa ce zeci de ani, dupa al Doilea Razboi Mondial, politicienii au "castigat voturi si putere prin promisiuni electorale".

Intrebat, insa, daca politicienii trebuie sa fie inlocuiti de economisti in luarea deciziilor de profil, seful Executivului a apreciat ca "locul politicului nu poate fi luat in lume", dar politica "trebuie reinventata": "Locul politicului nu poate fi luat in lume, politicul a fost acela care, intr-o forma sau alta, a condus lumea. Tot politicul este acela care trebuie sa rezolve aceste probleme, dar nu cu populisme, ci cu responsabilitate, nu cu povesti, ci cu masuri concrete. Trebuie reinventata politica".

Romania isi mentine obiectivul de a adopta moneda euro pe parcursul anului 2015, potrivit declaratiilor reprezentantilor Bancii Nationale si ai Guvernului.