Presa: FMI pregateste un imprumut-record in valoare de 600 de miliarde euro pentru Italia
Premierul Mario Monti ar avea astfel la dispoziţie o perioadă de 12-18 luni pentru a implementa reformele fără a fi nevoit să refinanţeze datoria actuală a ţării, mai scrie La Stampa.
Guvernul ar trage fonduri prin această linie de credit dacă măsurile de austeritate nu vor pune capăt speculaţiilor cu obligaţiuni italiene, notează jurnalistii italieni.
Suma pusă la dispoziţia Italiei ar fi de 400-600 miliarde euro, iar statul italian ar urma sa plateasca o dobândă de 4-5% pentru împrumut.
Limita maximă a intervalului reprezintă de aproape 5 ori Produsul Intern Brut al României, o treime din PIB-ul Franţei şi aproximativ jumătate din cel al Spaniei. Suma este similară cu PIB-ul Olandei. Datoria de stat a Italiei este de circa 1.900 miliarde euro.
Cel mai mare împrumut FMI în derulare, condiţionat printr-un acord stand-by, este cel acordat Greciei, in valoare de 30 miliarde de euro.

VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Dragut mod de a face bani si inrobi popoare intregi.
Nu conteaza cat de ridicole sunt sau de lipsite de logica! ideea e ca oamenii cu o inteligenta redusa nu pot pricepe realitati complexe, asa ca ce rost are sa incerci sa li le jugravesti. Mai bine bagi placa cu cine stie ce conspiratie. Asta orice prost poate pricepe.
1. Banii aia nu sunt doar cifre pe calculator. Daca ar fi doar cifre, bugetarii din tari dependente de imprumuturi n-ar vedea un euro in mana la salariu.
2. Fondurile FMI provin de la o gramada de contributori (tari) si nu de la bechtel sau haliburton. Inteleg ca simt nevoia irationala si pur instinctuala de a-i lega pe astia de tot raul ... dar "legaturile" pe care le faci sunt ridicole.
3. Fiecare tara membru plateste o anumita suma de bani catre FMI. Procentul cu care se contribuie e proportional cu PIB-ul tarii. SUA e cel mai mare contributor, urmata de Japonia, China, Germania, Franta si Anglia
4. Nimeni nu obliga Italia sa se imprumute. Totusi, astfel de argumente pot avea succes la prostime:
- iei un imprumut pe care te angajezi sa-l folosesti la reconstructie, corectarea erorilor sistemice, reformarea economiei, reducerea deficitelor, etc ... le spui deci creditorilor ce vor sa auda pentru a le putea lua banii
- nu faci nimic din ce te-ai angajat sa faci: dai banii pe tot felul de prostii, pensii si salarii pentru un aparat bugetar ineficient si corupt ... deh, la nivel individual multi oameni functioneaza dupa principiul "dupa mine potopul" ...sau "mareste-mi pensia sau salariul... nu ma intereseaza de unde iti iei banii", etc
- vine scandenta si trebuie sa returnezi banii, n-ai nicio sansa sa faci asta asa ca iti trebuie un tap ispasitor. Prostimea nu e interesata niciodata de solutii la probleme, ci doar de "vinovati" pe care sa fie aruncata vina. Cum nimeni nu vrea sa-si asume vreo responsabilitate, cel mai la indemana e sa dai vina pe cei care te-au imprumutat, ca vezi Doamne "imprumutul ti-a fost impus"
Data concrete despre starea economica a Italiei, Greciei, despre ce fac cu banii, cum ii cheltuie, cum ii investesc nu-s greu de gasit; deh, chiar ei le fac publice, asa ca daca iti merge mintea nu e nevoie sa le iei din media.
Din cate vad eu la tine - tu doar alegi o tabara pe criterii mai mult sau mai putin aleatoare, nu aduci niciun argument serios in discutie si ai pretentia sa te mai si credem. Pai e frumos ?
PS: mass-media spune de toate,si bune si rele. Chiar si cu tot noise-ul informational faptele, actiunile, etc nu sunt extraordinar de greu de gasit
ce zici de asta? e pe intelesul elitelor? stii cifrele, sau vorbesti ca sa arati ca esti inteligent ?
intai si intai, spune si mie de ce te-ai imprumutat? cine te-a obligat?
oamenii au vrut pensii mai mari? bugetarii au vrut salarii mai mari? au vrut sa traiasca pe datorie?
atunci cand s-au marit salariile si pensiile din imprumuturi, de ce nu au protestat? a, atunci le-a convenit...
ei, acum sa plateasca.
asa ca, inainte de a injura banca, intreaba-te daca te-a obligat cineva sa intri prima data pe poarta ei...
ideea este, totusi, ca eu am muncit si am economisit, nu am stat pe tanjala banilor luati cu imprumut.
asadar, datornicul nua re macar vina contractarii datoriei? l-a obligat cineva sa ia credit?
iar daca nu iti convine factul ca imprumutul cu 5% vine cu niste conditii aferente, atunci esti liber sa mergi pe piata libera si sa te imprumuti, fara conditii (sau cu conditii care iti convin), la o dobanda de 20, 30, 40%.
succes, asadar!
sau tu vrei ca eu sa fiu obligat sa iti imprumut tie bani in conditiile in care vrei tu?
asa si hotul ia banii cu imprumut, in conditiile stabilite de el. respectiv, conditii de nerambursabilitate ;)
Singurul motiv pentru care tarile se inghesuie sa ceara bani de la FMI, in loc sa negocieze cu bancile sau alti mari posesori de cash e ca dobanzile practicate de FMI sunt cu mult mai mici.
Ca sa iti dea banii, FMI-ul insa trebuie convins ca are sanse reale sa si-i recupereze si in general conditioneaza acordarea acestora de tot felul de reforme. Dar nu te poate obliga la nimic. In cel mai rau caz, daca situatia economica continua sa se deterioreze din cauza ca nu iti respecti angajamentele pe care singur ti le iei, iti poate taie anumite etape de finantare.
Oricum, sa te imprumuti ca sa cheltuiesti mai mult decat castigi, mai mult decat poti produce e o mare tampenie si demonstreaza ca datoria catre FMI sau alti creditori e de fapt una dintre cele mai mici probleme ale tale. Dar cum spunea cineva mai sus prostimea are nevoie sa-i fie prezentate probleme intr-o forma cat mai simpla, ca sa le poate intelege ... chiar daca de cele mai multe ori acestea nu au decat o importanta cel mult tangentiala in "the big picture".
sau prea putina?
Situatia lor este grava, iar tratamentul foarte costisitor, dur, scump si de durata.
Cu tot cu tratament sunt sanse mari sa nu se imbunatateasca lucrurile iar de banii investiti in ele sa sa se aleaga praful. Totusi unele tari isi pot reveni. Pe de alta parte, falimentul nu va fi o solutie ci doar inceputul unui alt sir de probleme. Daca o firma da faliment oamenii isi pot cauta slujbe la alta firma, dar daca un stat da faliment optiunile nu sunt atat de multe. Gandeste-te la Grecia, daca intra in faliment nimeni nu o sa le mai acorde imprumuturi, fara imprumuturi nu vor mai putea plati salarii, pensii, etc ceea ce va declansa revolte si miscari sociale de o amploare mult mai mare decat cele recente, iar asta in cel mai fericit caz.
sau e mai usor sa dai din clanta asa, fara noima, ca sa faci zgomotul unei caldari sparte de scarile budei de la blocul de la mijloc de pe calea ferentari?
pe cuvant. pune omule, mana, si cumpara actiuni. pune-ti banii acolo unde pui gura!, vorba lui buffet.
nu ne mai da noua pseudo-lectii prin ragete care sunt bune doar pentru studiul studentilor in medicina psihiatrica.
Economi si cumpatati cum ii stim, italienii au avut mereu excedent comercial, o productie industriala de larga recunoastere. Se stie doar ca ei au dat gaura la macaroana, si au dat umanitatii pizza, spaghetele, esspresso si capucino. Si mafia, Si dupa cum au zis si grecii: "Noi v-am dat democratia, voi marcati banii!" asa si cu macaroanele.
PS Acest post e un pamflet. Vreau sa zic ca daca erau asa de mega meseriasi si neprihaniti nu ar fi ajuns sa intinda mana.
Argumentul suprem pentru toti prostii care nu au nimic de zis
E ca la noi:) daca furi doua rude de salam faci puscarie, daca furi la nivel mare esti in top 300.
In schimba Italia cu toate ca are datorii mari, evaziune fiscala simtitoare, instabilitate guvernamentala continua, un prim ministru imoral, mafie, un somaj mai mare decat Romania, legaturi necurate intre mediul economic si cel politic, spalari de bani si e campioana occidentului la exportul de criminalitate (mai ales organizata), ei bine Italia avea evaluari mai bune, acces la bani ieftini, numea oameni prin organismele internationale samd.
Nu vreau sa zic ca romanii sunt niste ingenui si italienii niste misei. Dar nici felul in care am fost perceputi unii si ceilalti nu a fost obiectiv. Iar italienii si-au cam facut-o cu mana lor.
cand se da de greu se vede care, ce, si cum...
dar cu totii stiu foarte bine, si Monti si ceilalti, ca nicio masura de austeritate NU va pune capat speculatiilor si ca "pietele" se vor juca in continuare cu Italia si cu celelalte state europene, si mai agresiv decat pana acum. si atunci de ce indatorezi poporul ala cu niste bani pe care nu-i va mai putea plati niciodata?
speculatorii nu vor fi multumiti si vor ataca iar si iar pana ce TOTI banii lor vor fi garantati 100% de state, prin Banca Centrala Europeana. pentru ca ei nu admit sa riste si sa piarda, vor doar sa castige la infinit. statele si popoarele sunt pentru ei simpla carne de tun, cantitate neglijabila!
Concluzia este ce de dezvoltat nu se vor putea dezvolta pt ca sunt alte tari care detin topul si nu ii vor lasa sa se ridice si sa se dezvolte, deci ce se va intampla cu aceste 600 de miliarde? ce vor devenii oamenii? pt cine vor muncii oamenii? ca este clar ca deja sunt vanduti pt generatii, nepoti/stranepoti/stra-stranepoti.
Acum eu daca am 130 de mii de euroi imprumut la banca, si tocmai am ramas fara branza la stana mea de oi, imi mai da careva 40 de mii?
Pai daca asa merge economia mondiala de sus in jos, te miri ca Mioritza nici nu mai vorbeste cu mine de suparata ce e? Zice ca eu n-am pile, ha, ha.
De-aia cred ca l-am impuscat pe Ceasca, financiary speaking: sa nu ramanem cu datorie 0, ca ne durea fix in gaura covrigului de manipulari pe Euro la bursa. Ca pe elvetieni, de isi penalizeaza singuri moneda de teapana ce este.
Adica vreo 40 000 de euro per fiecare italian. Cum nu toti sunt productivi (nici n-au cum sa fie toti), sa zicem craportul dintre cei productivi si cei neproductivi (pensionari, copii, etc) este de 3:1. (poate mai mic, dar sa zicem ca 3:1). Asta inseamna ca fiecare italian productiv are o datorie de 55 000 de euro. La un salatiu mediu de sa zicem 2000 de euro, hai fie 2500 euro (mediu).
Si nu am luat in calcul dobanda!
Cand ii mai da inapoi? O sa plateasca Italia vreodata datoriile astea in intregime? Fantezii..... La fel cum e cu SUA si alte tari cu datorii colosale!
Si situatii de astea au mai fost in istorie! Si cu unele exceptii rare (posibile datorita unor conditii speciale, extrem de rare), in general s-a ajuns la lucruri urate! Cum ar fi de exemplu razboaie. Situatia din prezent chiar e urata rau, cu circumstante agravante (concurenta asiatica care va face si mai dificila obtinerea de profituri economice pentru Europa mai mari decat in prezent, precum si natalitatea mica in Europa). Si altele...
Chiar nu stiu cum se va iesi din situatia asta, pe termen mediu si lung. Poate ca totusi vom iesi cu bine si mult intariti. Depinde numai de noi.... dar e greu, foarte greu.
E corect?
China spune ca ... tiparirea de moneda denumita "usurare prin cantitate" (quantitative easing) reprezinta o modalitate de export a recesiunii catre alte state. [ "China says that the American quantitative easing is a way to export their recession to other states" ]
Cineva deasemenea spunea ca: "Nu mai este posibil sa injectezi trilioane de dolari reprezentand o falsa valoare pentru economia mondiala prin tiparirea de hartii fara valoare sau sa transferi nu numai inflatia dar si problemele economice si sociale la altii prin crearea de deficite bugetare severe" [ “ It is no longer possible to inject thousands of billions of dollars of unreal wealth into the world economy simply by printing worthless paper, or transfer inflation as well as social and economic problems to others through creating sever budget deficits.”]
China says that the American quantitative easing is ...
http://gulfnews.com/business/economy/south-korea-wants-larger-role-for-g20-1.710588
Ahmadinejad's speech to the UN General Assembly and POLL
http://www.payvand.com/news/09/sep/1270.html
http://www.examiner.com/us-headlines-in-national/mahmoud-ahmadinejad-president-of-iran-speech-at-u-n-general-assembly-full-text-and-video
Quqntitqtive Easing explained ...
http://www.youtube.com/watch?v=ufzxWK6Plng