Fondul Monetar International pregateste un imprumut record in valoare de pana la 600 miliarde de euro pentru Italia, reprezentand aproape 40% din Produsul Intern Brut al tarii, scrie cotidianul italian La Stampa, citat de Mediafax. Banii ar urma sa fie pusi la dispozitia Guvernului de la Roma in cazul in care problemele economice ale tarii se vor agrava.

Imprumut-record pentru Italia?Foto: AGERPRES

Premierul Mario Monti ar avea astfel la dispoziţie o perioadă de 12-18 luni pentru a implementa reformele fără a fi nevoit să refinanţeze datoria actuală a ţării, mai scrie La Stampa.

Guvernul ar trage fonduri prin această linie de credit dacă măsurile de austeritate nu vor pune capăt speculaţiilor cu obligaţiuni italiene, notează jurnalistii italieni.

Suma pusă la dispoziţia Italiei ar fi de 400-600 miliarde euro, iar statul italian ar urma sa plateasca o dobândă de 4-5% pentru împrumut.

Limita maximă a intervalului reprezintă de aproape 5 ori Produsul Intern Brut al României, o treime din PIB-ul Franţei şi aproximativ jumătate din cel al Spaniei. Suma este similară cu PIB-ul Olandei. Datoria de stat a Italiei este de circa 1.900 miliarde euro.

Cel mai mare împrumut FMI în derulare, condiţionat printr-un acord stand-by, este cel acordat Greciei, in valoare de 30 miliarde de euro.