Germania ia in calcul o emisiune de obligatiuni in comun cu cateva state europene care au ratingul AAA, ceea ce ar permite sustinerea financiara a tarilor din Zona Euro care se confrunta cu dificultati, scrie luni cotidianul german Die Welt, preluat de AFP.

UPDATE Ministerul german al Finantelor a infirmat luni, intr-un comunicat, orice proiect legat de obligatiuni comune cu tarile din Zona Euro care au rating "AAA".

"Nu exista vreun proiect al obligatiunilor de elita AAA", potrivit comunicatului ministerului, care repeta pozitia oficiala a Germaniei: orice solutie a crizei datoriilor trebuie sa treaca mai intai prin "modificari ale tratatelor" europene vizand intarirea disciplinei bugetare.

Supranumite "obligatiuni de elita", aceste titluri ar putea fi emise in comun cu tari care dispun de cel mai bun rating financiar (AAA), cu un randament care ar putea cobori pana la 2% - 2,5%, afirma acest cotidian, care citeaza "surse apropiate negocierilor".

Fondurile astfel colectate ar putea fi puse ulterior la dispozitia Fondului european de salvare FESF pentru sustinerea tarilor din Zona Euro care se confrunta cu dificultati sau pentru a garanta rascumpararea de obligatiuni de catre Banca Centrala Europeana.

Ideea este discutata de "mai multe saptamani", implicand in special Germania, tara care se opune crearii unor obligatiuni comune la nivelul intregii Zone Euro, Finalnda si Olanda, precum si Marea Britanie, tara care nu a adoptat moneda unica europeana.

In editia de duminica, acelasi cotidian afirma ca Angela Merkel si Nicolas Sarkozy iau in calcul crearea unui nou pact de stabilitate, care ar fi limitat la cateva tari din Zona Euro.

Potrivit cotidianului, care citeaza de aceasta data surse guvernamentale, cei doi lideri doresc sa puna in practica rapid un nou pact exclusiv intre Franta, Germania si cateva tari europene, potrivit modelului acordului Schengen privind libera circulatie a persoanelor.

Parisul si Berlinul vor formula propuneri in acest sens in cursul acestei saptamani, inaintea summitului european din 9 dcembrie.