Seful Erste, Andreas Treichl: Reactia lui Traian Basescu este de inteles, orice presedinte doreste finantarea economiei
"Cred ca reactia lui este foarte de inteles. Daca sunt presedintele statului, vreau sa am in interior banci care sunt dispuse sa sprijine cresterea economica a tarii", a declarat Treichl pentru Mediafax.
Presedintele Basescu a declarat, joi, ca bancile statelor europene au obtinut "profituri uriase" in Romania, iar daca se pregatesc sa o lase nefinantata in criza este "lipsa de fair play", el spunand ca vrea sa creada ca statele venite mai tarziu in UE nu vor fi puse sa plateasca "lacomia" bancilor.
"Vreau sa cred ca anuntul bancii centrale a Austriei privind scaderea fluxurilor de capital catre statele din zona non-Euro a fost o eroare sau o neintelegere a efectelor", a adaugat Traian Basescu.
Banca Nationala a Austriei a emis saptamana trecuta o serie de instructiuni prin care conditioneaza avansul creditarii la subsidiare de cresterea refinantarilor locale, in principal prin depozite, dar si prin emisiuni pe piata locala si fonduri de la institutii supranationale precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeana pentru Investitii.
Astfel, susbsidiarele care sunt expuse in mod deosebit trebuie sa se asigure ca raportul dintre noile imprumuturi si refinantarea locala (raportul dintre credite si depozite incluzand refinantarea locala) sa nu depaseasca 110%, ceea ce echivaleaza cu posibilitatea de a finanta cu un euro o sucursala daca aceasta atrage 10 euro din piata locala.
"Vreau sa nu fim in situatia de a le aduce aminte prietenilor europeni cat au conditionat accesul Romaniei in UE de privatizarea sistemului bancar. Domnilor, ati obtinut profituri uriase in Romania din 2000 si pana in 2009, iar azi daca va pregatiti cumva sa lasati economia romaneasca nefinantata in perioada de criza, vom considera o lipsa de fair play in relatia cu Romania. Vreau sa cred ca acest lucru nu se va intampla, ca nu vom fi pusi noi, tarile care am venit mai tarziu in UE sa platim factura lacomiei sistemelor bancare, a lacomiei, a imprudentei, a lipsei de responsabilitate de pe vremea cand dadeau credite cu buletinul. S-au creat mecanisme europene de capitalizare a bancilor si apelul meu este sa apelati la aceste mecanisme, si nu la sugrumarea economiei romanesti, prin diminuarea fluxurilor de capital necesare atat bugetului de stat, cat si mai ales economiei private", a avertizat presedintele Basescu.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Asta daca se nationalizeaza doar 2-3 banci (mai mari) din cele aproape 40 care exista in Romania.
Sau sunteti de parere ca banii trebuie luati de la Ministerul Educatiei ori de la cel al Sanatatii? Nu e foarte clar comentariul dumneavosatra in privinta provenientei fondurilor pentru nationalizare.
Ramine sa cred ca sunteti adeptul ideii "se da o lege si sunt nationalizate bancile". In cazul acesta nu inteleg de ce nu recurg toate statele la ideea miraculoasa a rezolvarii problemelor financiare descoperita de dumneavoastra.
Niste tampiti, n-ai cu cine.
PS: imi cer scuze pt eventualele greseli gramaticale, am impresia ca domnu koko este profesor si nu vreau sa fiu atentionat, mi-am cerut scuze anticipat...