Grupul bancar Alpha Bank a raportat pierderi nete de 41.9 milioane de euro in trimestrul al treilea din 2011, potrivit raportului publicat de institutie in jurul orei 17 pe pagina de Internet a bancii mama. Pierderile se datoreaza provizioanelor mari constituite pentru creditele neperformante acordate, dar si expunerii asupra datoriei Greciei. In România, creditele au coborat cu 9,2%, în timp ce depozitele erau de 1.3 miliarde euro (in scadere cu 16,7%). Profitul net obtinut la nivel central a fost de 41.6 milioane euro, iar provizioanele au urcat la 827.4 milioane euro, ducand costul riscului la un nivel de 218 bps.

Vezi aici comunicatele Alpha Bank

Rezultatele Alpha Bank sunt mult mai proaste decat estimarile analistilor, care nu mizau pe pierderi mai mari de 10 milioane de euro. Banca ocupa locul al treilea in Grecia, dupa valoarea activelor.

Se stie, actionarii EFG Eurobank si Alpha Bank au aprobat fuziunea celor doua banci, formandu-se astfel cea mai mare institutie de credit din Grecia si din Europa de Sud-Est. Actionarii EFG Eurobank vor primi 5 actiuni la noua companie rezultata dupa fuziune, care se va numi Alpha Eurobank, in schimbul a 7 titluri existente Eurobank, a anuntat banca intr-o declaratie transmisa prin e-mail. Totodata, pentru fiecare actiune Alpha Bank detinatorul va primi o actiune Alpha Eurobank. Fuziunea are nevoie de aprobarea Bancii Centrale a Greciei si a guvernului elen, a anuntat intr-un comunicat EFG Eurobank.

In Romania, fuziunea EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, cu Alpha Bank va duce la cea mai mare consolidare inregistrata pana in prezent pe piata locala, rezultand o banca ce se va afla pe locul al treilea in functie de active, scrie Mediafax.

Alpha Bank Romania si Bancpost ocupau la jumatatea acestui an locurile 8, respectiv 9 in sistemul bancar romanesc, dupa valoarea activelor, de 17 miliarde lei, respectiv 13 miliarde lei. La active totale combinate de 30 miliarde lei, noul grup va ocupa pozitia a treia in Romania, dupa BCR si BRD. Alpha Bank are in Romania 166 de sucursale, credite de 3,555 miliarde euro si un venit inainte de provizioane de 128 milioane euro in 2010.

Dupa fuziune, cele doua grupuri grecesti estimeaza ca vor ajunge la o cota de piata de 11% in Romania, dupa soldul creditelor de la sfarsitul anului trecut.

Consiliul Concurentei a autorizat operatiunea de concentrare economica realizata prin fuziunea dintre EFG Eurobank Ergasias si Alpha Bank, apreciind ca nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata romaneasca, se arata intr-un comunicat al autoritatii.

"Analiza efectuata de autoritatea de concurenta a relevat faptul ca operatiunea notificata nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata romaneasca, respectiv nu va conduce la crearea sau consolidarea unei pozitii dominante a societatii rezultate din fuziune, care sa aiba ca efect restrangerea, inlaturarea sau denaturarea semnificativa a concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia", se mai spune in comunicat.

Avand in vedere ca atat Alpha Bank cat si EFG Eurobank Ergasias realizeaza in Grecia mai mult de doua treimi din cifra de afaceri la nivel european, nu exista obligatia ca aceasta concentrare economica sa fie notificata Comisiei Europene. Legislatia comunitara prevede ca in cazul in care fiecare dintre companiile implicate realizeaza mai mult de doua treimi din cifra totala de afaceri intr-unul din statele membre, operatiunea este analizata de autoritatea de concurenta a statului respectiv, precum si de fiecare din statele unde partile implicate desfasoara activitati.

Actionarii EFG Eurobank si Alpha Bank au aprobat la mijlocul lunii noiembrie fuziunea celor doua banci, formandu-se astfel cea mai mare institutie de credit din Grecia si din Europa de Sud-Est.

In Romania, grupul Alpha controleaza Alpha Bank Romania, Alpha Leasing Romania IFN, SSIF Alpha Finance Romania, Alpha Insurance Brokers, Alpha Astika Akinita Romania si AGI-RRE Participations 1.

Grupul EFG este, de asemenea prezent pe piata romaneasca prin Bancpost, EFG Eurobank Finance, EFG Eurobank Securities, EFG Leasing IFN, EFG Eurobank Property Services, EFG Retail Services IFN, Eliade Tower, IMO Property Investments Bucuresti, IMO-II Property Investments, Retail Development, Seferco Development, EFG Eurolife Asigurari de Viata, EFG Eurolife Asigurari Generale si EFG IT Shared Services.