Liderii din zona euro au convenit marti, dupa mai multe luni de discutii, sa deblocheze o transa de 8 miliarde de euro pentru Grecia, suma vitala pentru evitarea intrarii tarii in faliment pana la 15 decembrie, potrivit unei surse diplomatice europene, citate de AFP.

Plata acestui imprumut, in cadrul primului plan de salvare pentru Grecia din primavara anului 2010, a fost decisa la o reuniune a ministrilor de finante din cele 17 tari din zona euro de la Bruxelles. Cei 17 au acceptat de principiu deblocarea acestei sume inaintea demisiei guvernului socialist a lui Georgios Papandreou, inlocuit la scurt timp de un guvern de uniune nationala condus de Lucas Papademos.

Ei au suspendat insa aprobarea finala, dupa ce zona euro si Fondul Monetar International au solicitat ca cele trei principale partide politice care sustin guvernul grec de uniune nationala sa promita, in scris, ca vor pune in aplicare reformele la care guvernul Papandreou s-a angajat.

Liderii celor trei partide majore, inclusiv Antonis Samaras (dreapta), au trimis un angajament scris liderilor europeni. Cu toate acestea, Samaras si-a exprimat unele rezerve si a solicitat unele modificari "care sa asigure succesul" programului.

"In Grecia, noi am reunit toate conditiile necesare in vederea urmatoarei plati, noului program (de ajutor) si implicarii sectorului privat", a declarat ministrul grec al Finantelor, Evangelos Venizelos, intr-un comunicat dat publicitatii la sosirea sa la Bruxelles.

Acordul zonei euro inseamna ca Atena va putea primi un ajutor in valoare de 5,8 miliarde din cele 8 miliarde de euro, restul depinzand in continuare de aprobarea FMI.