Caderea intr-o criza economica severa la nivel global similara Marii Depresiuni din anii '30 este o posibilitate foarte reala, insa istoria, progresul civilizatiei si predispozitia mult mai redusa la radicalizare politica in statele dezvoltate fac putin probabil un nou razboi mondial, scrie FT intr-un editorial publiat in editia electronica si citat de Mediafax.

"Se strica treaba din nou? Adica se strica rau - mare depresiune, razboi mondial? Genul de eveniment cataclismic despre care generatia mea a invatat sa creada ca isi are locul doar in cartile de istorie", se intreaba editorialistul Financial Times Gideon Rachman.

Situatia din Europa prevesteste rau, ingrijorare impartasita de ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski si de presedintele francez Nicolas Sarkozy.

"Daca euro explodeaza, Europa va exploda. Este garantia pacii pe un continent care a trecut prin razboaie teribile", a afirmat recent Sarkozy, iar oficialul polonez a spus luni seara la Berlin: "Ne aflam pe marginea prapastiei". Politicienii europeni au apelat de multe ori la perspectiva razboiului ca la o sperietoare, pentru a promova proiectul european, insa astfel de amenintari pot fi cu greu luate in serios in Europa de Vest de o generatie pentru care pacea si prosperitatea reprezinta normalitatea si totul a mers spre mai bine in ultimele decenii.

Mai mult, globalizarea din ultimii 30 de ani a dus sperantele la pace, prosperitate si un nivel de trai rezonabil dincolo de rezervatia privilegiata din Vest, iar lumea pare acum un loc cu atat mai sigur si mai omogen - clasele de mijloc care se ridica incet-incet in Asia si in Europa de Est imbratiseaza confortul si principiile capitalismului. Pacea globala, care in timpul Razboiului Rece parea dependenta de amenintarea armelor nucleare, pare acum garantata de comert si consumerism.

Insa evenimentele care au urmat prabusirii Lehman Brothers au demonstrat ca lucrurile nu merg neaparat spre mai bine. Riscul unei grave crize economice in Europa este sever. Falimente in lant in randul statelor din zona euro si destramarea uniunii monetare au devenit in ultimele luni perspective reale, care ameninta sa declanseze o varianta moderna a Marii Depresiuni - prabusirea bancilor, panica in randul populatiei, recesiuni puternice si somaj in masa.