
Redactia HotNews a initiat un demers jurnalistic, solicitand celor mai valorosi economisti sa isi expuna opiniile legate de viitorul zonei Euro si al Uniunii Europene. Astazi, publicam raspunsul profesorului Daniel Daianu. "Ceea ce s-a convenit ieri la sedinta ministrilor de finante este neconvingator. Germania subestimeaza pericolele in momentul de fata. Poate ca mizeaza pe aranjamente radical schimbate pana la intalnirea la nivel inalt din 9 decembrie. Dar daca nu vor fi acestea posibile - mai ales ca intelegeri numai intre cateva tari nu sunt suficiente - ce se va intampla?", se intreaba fostul ministru de finante.
- Am avea prabusiri bancare, falimente in serie, chiar daca moneda unica nu ar fi scoasa din circulatie
Criza de incredere este tot mai mare si abordarile diferite ale liderilor europeni alimenteaza temerile. Nici FMI nu are de unde sa obtina resursele necesare pentru a sprijini Italia. Numai daca BCE ar imprumuta FMI. Pietele se gripeaza tot mai mult, recesiunea este iminenta in Europa si putem atinge pragul cand orice interventie ar fi prea tarzie: to little and too late. Am avea prabusiri bancare, falimente in serie in economii europene, fragmentarea zonei euro, chiar daca moneda unica nu ar fi scoasa din circulatie.
Eu inteleg rationamentul Berlin-ului, de a pune presiune pe tarile care au nevoie de corectii, dar ma tem ca este prea unilateral si trece cu vederea o dinamica a cercurilor vicioase, inclusiv politici de austeritate ce pot avea efecte perverse. Eu as lasa BCE sa intervina pentru a pune limita la randamentele obligatiunilor suverane cerand, totodata, tarilor din zona euro ca pana la un anume moment sa accepte modificari de reguli si constitutionale, reforme structurale, care sa disciplineze executii bugetare. Deci, interventia BCE are sens ca instrument de urgenta, fie direct, fie indirect (prin alimentarea EFSF) cu anumite conditionari.
- Aceasta criza a demonstrat ca deficitele externe, intre tarile membre ale UM, conteaza
EFSF (alimentat de BCE) ar putea sa garanteze si achizitii de obligatiuni suverane de catre banci astfel ca creditarea sa nu se prabuseasca in Europa. Fundamental, trebuie sa se modifice design-ul UM prin crearea unei trezorerii comune, a unei integrari fiscale de adancime, care, deci, nu se poate rezuma la reguli privind deficitele bugetare. Fiindca, aceasta criza a demonstrat ca deficitele externe, intre tarile membre ale UM, conteaza, iar aceste deficite includ dezechilibre intre sectoarele neguvernamentale. Pe termen mai lung, ramane marea problema a clivajului intre Nord si Sud, a diferentelor mari de competitivitate. UM nu este o arie monetara optima si convergenta, daca nu are loc, intr-un fel sau altul va implica transferuri fiscale repetate intre regiuni. Daca acestea nu pot avea loc in mod institutionalizat, tensiunile vor reapare ca si tendinte de fragmentare.
CE ar trebui sa reduca si dobanda sub 1% intrucat nu inflatia este pericolul iminent, ci prabusirea sistemului financiar european. Apare si o incongruenta de conduita flagranta. Bundesbank a cumparat bund-urile nevandute la un anume randament, adica ceea ce pare ca se refuza BCE cu obstinatie.
Citeste si
Cum sa fie evitat un dezastru financiar sau
De ce criza in zona euro va continua
Si tot ca si concluzie personala, singura noastra sansa (a SUA si Europei) e sa ne tranformam in niste chinezi, adica foarte harnici si cu salarii muult diminuate fata de ce avem acum. Asistenta sociala (in sensul de sustinerea financiara permanenta a celor care nu muncesc sa cam dispara), nivelul de trai (artificial intretinut prin credite bancare personale si de stat) puternic scazut.
Intr-un cuvant, intoarcerea la sensul pur al capitalismului, fara stratul asta gros de machiaj socialist.
Numai ca populatia din SUA si Europa, in special partea care beneficiaza din plin de statul social, ar prefera sa inceapa 10 razboaie civile decat sa faca ce am scris mai sus. Caci nu va amagiti, nu e vorba de razboaie intre tari, e vorba de razboaie civile. Ceea ce oricum s-ar incadra perfect in concluzia mea.
Asa ca, tot la concluzia mea de mai sus: orice am face acum, ne ducem pe p...a!
Sunt pe piata bursiera ..la BURSA adica sunt de 4000 de ori mai multi bani electronici decat aia de hartie tiparita. Deci daca ceva se cauta se cumpara
NU se aSTEAPTA PORNIREA MASINII DE TIPARIT BANI.
Daianu asta stie cate ceva daca il intreaba pe tac-su ce tinea arhiva DIE.
Foarte bine a fost, ce sa-ti povestesc! Un exemplu de succes economic si social! Si de fericire sociala! Ca dupa 40 de ani de "construire a comunismului luminos", am ajuns ca pana si paine, banala paine, era ratonalizata. O cumparam pe cartele! Mareata societate comunista!
Nu va mai hraniti cu iluzii, oameni bun, mai ales ca noi de acolo venim, din comunism. Si pe vremea aia era disperati sa scapam de comunism si nu degeaba!
Esenta lui e sa iei de la cei care muncesc mai mult, mai eficient, de la cei care sunt mai creativi , mai inovatori si sa dai la panarame, la lenesi, asistati social si atarnatori, etc.
Sa iei de la cei care genereaza progres si sa dai celor care sunt doar o piedica in calea progresului.
E de notorietate deja sistemul de asistenta sociala acordat de SUA emigrantilor ilegali, in special cei latino-americani.
Acum e o asistenta sociala super puternica in SUA! E de notorietate acolo calculul, corect de altfel, ca trebuie sa fii fraier, dar fraier rau de tot, sa renunti la asistenta sociala si sa te integrezi oficial in campul muncii, mai ales la emigrantii... ilegali (da, ilegal, am scris bine), latino-americani. Solutia optima e sa lucrezi la negru si sa beneficiezi in paralel de toate beneficiile asistentiale (asigurare de sanatate, scoala gratis pt. copii, etc etc), pe care daca esti angajat oficial trebuie sa le platesti (ori direct, ori prin diverse taxe).
A trecut vremea aia... acum si in SUA a inflorit puternic, dar puternic statul social!
la americani, cheltuielile militare atarna greu de picioarele guvernului.
nivelul impozitelor este cu mult mai mic ca in ioropa. deci inca mai este loc de crestere, fara prea mare carailala a poporeanului.
tva este sub 10%, la alimente de baza si medicamente este zero.
cat despre munca, in america saptamana de lucru este de 40 de ore si sunt numai sase sau sapte zile libere pe saptamana. concediul incepe cu o saptamana si in cel mai fericit caz, se ajunge la trei.
sindicatele sunt pe chituci, nu prea mai au gura.
lefurile sunt mai mici. decat in ioropa, dar si marfurile mai ieftine.
mancarea, casele, automobilele si benzina sunt mai ieftine.
posta este singura afacere in mainile statului.
banii vin numai din impozite si taxe.
rata la imprumuturi ipotecare pe 30 de ani, fixa, se misca usor in jurul la 4%.
dobanda federala este cea mai mica din istorie. deci imprumuturi ieftine.
si mai are ceva america, cateva milioane de imigranti clandestini sau semi, care lucreaza pe peanuts. si uite ca, ai boalii chineji, dau navala in america, nu stau in china, unde'i cald si bine.
citind, m'a pufnit rasul. ar vrea ei sa aiba sase sapte ziel libere pe saptamana..
si mai e ceva, legat de "puturosenia" americanilor, varsta de pensionare, pentru ambe sexe, este 67 de ani.
Au alta greutate daca Coana Leana defapt a spus "Pietele se gripeaza tot mai mult"....
In cazul de fata un profesor a facut aceste afirmatii. Sincer nu stiu daca e de competenta lui sa faca astfel de afirmatii. Poate ar trebuii sa se limiteze doar la a preda lucruri teoretice "desteptilor" care mai ajung prin facultatile noastre.
Si poate n-ai remarcat, dar cam toti care au cat de cat de-a face cu economia, preosionisti sau nu, spun cam toti acelasi lucru. Este o vorba la romani: "cand iti spun doi ca esti beat, du-te si te culca!". Adaptata cazului de fata, nu ne spun doi ca suntem beti, ne spun toti!
Parerile dansului le-as trata circumspect. Din 2 motive:.
1. Nefiind in miezul problemelor (D-l Daianu din 2009 de cand nu mai este europarlamentar face tusa) e greau sa cantaresti toti factorii care pot duce sau nu la anumite decizii
2. Daca iti doresti sa revii unde ai fost, te incarci cu o doza impresionanta de opinii, capabil sa convinga factorul decizional politic din Romania, sa-l sustina din nou.
O ultima intrebare adresata domnului Daianu personal. Cand considera dansul ca a fost mai eficient: cand era ministru de finante in guvernarea CDR sau ca europarlamentar PNL?
SI nu e vorba numai de economii, E vorba de fondurile de pensii, care si ele, o mare parte, sunt depozitate in banci, e vorba de fondurile marilor firme.
SI fie vorba intre noi - asa strict neoficial - daca sistemul bancar ar da faliment, cu statele supraindatorate, sau mai direct spus, cu statele falimentare, nu stiu daca ti-ai mai primi tu garantia statului pe banii care ii ai in banca greceasca. Fiindca n-ai fi numai tu in situatuia asta, ci milioane si milioane de oameni. Daca statul e falimentar, de unde Doamne sa acopere si garantiile astea, care sunt o cheltuiala enorma suplimentara? Dar asta ramana strict intre noi, nu mai spune la nimeni! ;)))
Asta este si esenta crizei, evitarea inflatiei care ar distruge bogatia tezaurizata exclusiv in bani - primele victime, dupa cum spune si Denoro, vor fi fondurile private de pensii urmate de actualii si viitorii pensionari din Europa bogata. Apoi, va urma atenuarea raportului de forta financiara dintre statele acum bogate si sarace, adica, Europa nu va mai fi dulceata si modelul de trai bun care este (sic!).
Ce sa faca Germania?Eu un simplu platitor de impozite,dupa o munca de 8 ore ma intorc cu portofelul pe un sfert plin acasa!Ce spuneti dumneavoastra ,tradus suna cam asa:
Germania cumpara bonduri,XY da faliment si Germania plateste iarasi datoria facuta de XY,ca sa-l scape de faliment!
In loc sa apucam tapul de coarne ne adincim in teoriii!
Este Germania un sac fara fund?Ca si in Ro.tot noi oamenii de rind platim risipa si prostia altora!
Ca d-na Merkel bajbaie,nu este ca nu ar vrea,ci se gindeste la consecintele acestui joc periculos,se gindeste cit de cit la noi,oamenii de rind.
Teoria ca teoria,dar practica ne omoara!
priviti intoxicarile induse prin mass-media aliniata