Marja de miscare a liderilor europeni e tot mai mica, iar timpul ramas pina la implozia zonei euro e tot mai scurt, scrie la unison presa internationala despre o Europa scufundata in criza datoriilor suverane. Grecia a devenit problema cea mai mica in UE, Italia se indreapta spre faliment, Marea Britanie isi avertizeaza diplomatii ca disparitia euro ar putea duce la miscari de strada. Scenariile si informatiile se succed cu rapiditate, iar finlandezul Olli Rehn - comisar european pentru economie - spune ca urmeaza zece zile decisive pentru UE.

  • HotNews.ro va tine la curent LIVE TEXT in urmatoarele zile cu deciziile majore pentru euro

19.20: Bursele europene au inchis in crestere sedinta de tranzactionare de miercuri, dupa ce cele mai importante banci centrale au anuntat o actiune coordonata pentru furnizarea de lichiditati sistemului financiar. Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a castigat 3,3%, ajungand la 979,5 puncte. (citeste mai multe aici)

18.56: Randamentul obligatiunilor germane cu scadenta la un an a devenit negativ pentru prima data in istorie, in conditiile in care investitorii cauta sa investeasca in bondurile pe termen scurt emise de statele "sigure" din Europa, scrie Financial Times. (Citeste mai multe aici)

18.30: Comisarul european pentru Economie Olli Rehn a declarat miercuri in fata Parlamentului European ca Zona euro are nevoie de o integrare mai profunda pentru a trece de criza; altfel va ajunge la dezintegrare

18.02: Un blog afiliat revistei americane Forbes scrie ca marti noaptea o "mare banca europeana" a fost aproape de intrare in capacitate de plata, fara a-i da insa numele. (Citeste mai multe aici)

18.00: Surse din cadrul Bancii Angliei au declarat pentru The Guardian ca masurile adoptate de cele mai importante banci centrale din lume au fost convenite in cadrul unei tele-conferinte, prezidate de Sir Mervyn King, presedintele Comitetului Economic Consultativ, o subcomisie a Bancii Reglementelor Internationale.

17.43: Sondaj Reuters: Este probabil ca BCE sa continue sa cumpere obligatiuni guvernamentale dupa consolidarea Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), spun 21 din cei 25 de analisti chestionati.

17.40: Sondaj Reuters: BCE va deveni creditor de ultima instanta, sunt de parere 16 din cei 25 de analisti intervievati.

17.29: Ministrul francez de Finante, Francois Baroin, a salutat actiunea concertata a bancilor centrale la nivel mondial, precizand ca in urma acestor masuri bancile centrale nu se vor mai lupta pentru a gasi lichiditate. Acest lucru este "foarte pozitiv", a mai precizat oficialul de la Paris, citat de AFP.

16.53:Rata somajului din Germania a scazut in noiembrie pana la 6,4%, au anuntat autoritatile de la Berlin. Numarul somerilor a ajuns astfel la 2,71 milioane de persoane, cel mai redus nivel din noiembrie 1991 si pana in prezent.

16. 52:Bursa de la New York a deschis pe plus sedinta de miercuri dupa decizia concertata a bancilor centrale (vezi update-ul de la 15.44). Astfel, indicele Dow Jones a urcat cu 2.75%, indicele S&P 500 cu 2.75%

16.50: Si Banca Centrala a Chinei a facut un pas pentru sporirea lichiditatilor din piata, micsorind cu 0,5 puncte procentuale rezervele minime obligatorii ale bancilor. Masura va intra in vigoare la 5 decembrie, la fel ca si scaderea costurilor de imprumut in dolari decisa azi de bancile centrale din SUA, Elvetia, Marea Britanie si BCE

16.40: Alain Juppe, ministrul de Externe al Frantei: Este o criza existentiala pentru Europa. Ea poate pune sub semnul intrebarii tot ceea ce am creat nu doar in cei 20 de ani trecuti de la Tratatul de la Maastricht, ci chiar de la inceputul Comunitatii Europene (interviu in L'Express)

16.10: Primele reactii la decizia comuna a bancilor centrale arata ca o astfel de actiune era asteptata si din partea liderilor UE, deseori criticati pentru lipsa de coeziune si de curaj in fata crizei. Richard Hunter, Hargreaves Lansdown Stockbrokers, intr-o declaratie pentru Guardian: Bancile centrale au aratat liderilor UE ce inseamna "o actiune decisiva si coordonata". Daca initiativa va fi urmata de toate bancile, mare parte din tensiune va fi inlaturata din sistem atit in ceea ce priveste lichiditatea sistemului bancar, cit si in privinta sentimentelor pietelor financiare

16.01: Parlamentul Portugaliei a aprobat bugetul pentru 2012. E un buget care contine o serie de masuri de austeritate, anunta Reuters, iar partidul Socialist, de opozitie, s-a abtinut de la vot in semn de aprobare tacita a masurilor sustinute de guvern.

16.00: Principalele burse au crescut imediat dupa anuntul bancilor centrale

15.44: Cele mai importante banci centrale din lume, printre care Banca Centrala Europeana (BCE) si Federal Reserve (Fed), au anuntat miercuri o actiune coordonata pentru sustinerea sistemului financiar aflat in criza, se arata intr-o declaratie a BCE. "Banca Canadei, Banca Angliei, Banca Japoniei, Banca Centrala Europeana, Federal Reserve si Banca Nationala a Elvetiei au anuntat azi actiuni coordonate pentru a-si extinde capacitatea de a furniza lichiditati sistemului financiar mondial", se arata intr-un comunicat al institutiei cu sediul la Frankfurt.

Anuntul de miercuri al lui Olli Rehn despre cele 10 zile decisive pentru Zona Euro reia scenariul lansat luni de Financial Times. Ziaristii FT atrageau si ei atentia asupra necesitatii luarii unor masuri urgente pentru salvarea monedei unice.

Toate avertismentele au doua tinte in acest moment:

- Germania, motorul economic al UE, care refuza categoric emiterea de eurobonduri comune Zonei Euro. Aceste bonduri, care "s-ar hrani" din credibilitatea si soliditatea economiilor nordice din UE, ar reprezenta o gura de aer pentru tarile ale caror costuri de imprumutare pe piete au devenit insuportabile: Italia, Spania, Grecia, Portugalia

- FMI, vazut ca ultima solutie pentru a pune umarul alaturi de Statele Membre UE la alimentarea Fondului European de Stabilitate (EFSF). Rolul EFSF ar fi acela de a garanta lichiditatea in statele afectate de criza

Evenimentele zilei:

- Olli Rehn a spus, inaintea intilnirii ministrilor de Finante din UE, ca "intram intr-o perioada critica de 10 zile pentru a realiza raspunsul UE la criza"

- Costurile asigurarii obligatiunilor italiene si spaniole au crescut din nou miercuri spre niveluri nesustenabile pentru cele doua economii strivite de datoriile uriase si de neincrederea pietelor in capacitatea lor de a-si reveni

- La intilnirea de marti, ministrii de Finante din Zona Euro au convenit asupra unui plan de crestere a EFSF, dar nu au putut spune cit va fi aceasta crestere. Informatia este esentiala pentru piete, care vor sa fie asigurate ca EFSF poate sustine economiile din Zona Euro pe durata cit mai mare

- Bursele internationale au cazut pe fondul degradarii de catre Standard&Poor's a ratingurilor unor banci